Ειδήσεις

«Aνάσα» η παράταση του Brexit για τον τουρισμό

«Ανάσα» δίνει στον τουρισμό η παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που οι Βρετανοί, οι οποίοι- σημειωτέον είναι και η δεύτερη σημαντικότερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα- ταξιδεύουν πολύ μπορούν τώρα να προχωρήσουν με λιγότερο …άγχος σε κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2019.

Ενδεικτικά, μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για την παράταση έως το τέλος Οκτωβρίου, ο τουριστικός κολοσσός της TUI δίνει κίνητρα, στους Βρετανούς για νέες κρατήσεις σε 40 και πλέον ευρωπαϊκούς προορισμούς με έκπτωση 100 λιρών έως και τις 15 Απριλίου. «Διαπιστώσαμε ότι οι Βρετανοί πελάτες μας τηρούσαν μέχρι τώρα στάση αναμονής και θεωρούμε ότι είναι μία καλή ευκαιρία τώρα προκειμένου να κάνουν ένα …break από το Brexit», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της TUI.

Συνολικά ο κλάδος των ταξιδίων πήρε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, μεγάλη ανάσα αφού ένα άτακτο Brexit θα έφερνε τα πάνω κάτω και στον τομέα των ταξιδίων, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε και χρηματιστηριακά, αν ληφθεί υπόψη η άνοδος των μετοχών των μεγάλων εταιρειών του κλάδου όπως της TUI, της Easyjet, της Ryanair αλλά και τoυ ομίλου IAG της British Airways. Επιπλέον, μεγάλα τουριστικά γραφεία προτρέπουν τους Βρετανούς να κλείσουν τώρα τις διακοπές τους με εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής και για το Πάσχα: «Κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου αντιμετωπίσαμε σημαντική δυσκολία να πείσουμε τους πελάτες μας ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα στον προγραμματισμό των ταξιδιών τους λόγω του Brexit. Το μήνυμά μας τώρα είναι σαφές: είναι ώρα οι Βρετανοί να πάρουν πίσω τον έλεγχο και να πραγματοποιήσουν χωρίς άγχος τα πλάνα για το επόμενο τους ταξίδι».

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Βρετανικής Ενωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA) ο οποίος ανέφερε ότι «η παράταση έως και τον Οκτώβριο είναι καλό νέο, αφού οι τουρίστες γνωρίζουν ότι δεν αλλάζει κάτι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η αβεβαιότητα παραμένει. Το θετικό της παράτασης είναι ότι δίνει περισσότερο χρόνο σε όλες τις πλευρές να προετοιμαστούν εντός κι εκτός ταξιδιωτικής βιομηχανίας».

Για την Ελλάδα, η βρετανική αγορά είναι διαχρονικά και παραμένει από τις πλέον σημαντικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού, με σημαντικό μερίδιο επί του συνόλου, με κοντά στα 3 εκατ. αφίξεων έστω κι αν τα νούμερα για το 2018 ήταν πτωτικά. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2018, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε μείωση κατά 2% και διαμορφώθηκε στα 2,943 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ πτωτικά κινήθηκαν πέρυσι και οι εισπράξεις από τη χώρα, σε ποσοστό 6,2%, φθάνοντας το 1,937 δισ. ευρώ.

πηγή newmoney.gr

Της Στεφανίας Σούκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου