Ανησυχία για την πορεία που μπορεί να ακολουθήσει η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλεί στην Αθήνα η σκληρή ρητορική εκ μέρους της Αγκυρας, αλλά και η ατμόσφαιρα πολιτικού αναβρασμού που φαίνεται να επικρατεί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, μετά το πλήγμα που επέφεραν στο προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν οι δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες κινήσεις, όπως η κοινοποίηση στον ΟΗΕ των τουρκικών σχεδιασμών για γεωτρήσεις μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η ανακίνηση ζητήματος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, δεν αιφνιδιάζουν την Αθήνα, καθιστούν, ωστόσο, σαφές ότι η Αγκυρα αντιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Οι δηλώσεις που έκανε ο υπ. Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ το περασμένο Σάββατο, καλώντας, μάλιστα, τον ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη να επιληφθεί του ζητήματος (της αποστρατιωτικοποίησης, δηλαδή, των νησιών), είναι ενδεικτικές της ατζέντας των επαφών που πρέπει να υπάρξουν ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως τις αντιλαμβάνεται η Αγκυρα. Η Αθήνα επιθυμεί επαφές μόνο για την αναθέρμανση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) Παπούλια – Γιλμάζ, ενώ η Αγκυρα θέτει ευρύτερα ζητήματα. Κατάσταση, η οποία εξηγεί, εν πολλοίς, την αναβολή των συζητήσεων γι’ αυτά τα θέματα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματάς υπενθύμισε την κατάσταση των πραγμάτων (casus belli), ωστόσο οι Τούρκοι φαίνεται ότι κινούνται βάσει ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου. Οι δηλώσεις του κ. Ακάρ γίνονται αντιληπτές από έμπειρους παρατηρητές και ως έμμεση δήλωση προς τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο κατά την οποία αμερικανικά πολεμικά πλοία επισκέπτονται λιμάνια στα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, υπενθυμίζουν στην Αθήνα ορισμένες σταθερές τουρκικές θέσεις, παραμονή εφαρμογής της απόφασης για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος.
Η φορτισμένη πολιτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε συνδυασμό με την εγγενή αβεβαιότητα που συνοδεύει κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, αυξάνει την ανησυχία. Η χθεσινή επιστολή του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος στο γνώριμο λόγιο ύφος του ουσιαστικά επικρίνει τον κ. Ερντογάν, είναι μια ασφαλής ένδειξη της αλλαγής του ούριου ανέμου για τον ισχυρό άνδρα της γειτονικής χώρας. Ο κ. Νταβούτογλου επικρίνει για τη συνεργασία με υπερεθνικιστές (όπως ο Μπατχτσελί και ο Πέριντσεκ), κατηγορεί τον κ. Ερντογάν για διολίσθηση σε αντιδημοκρατικές μεθόδους, ζητάει ανασυγκρότηση του ΑΚΡ και κάνει λόγο για συνολική κατάπτωση του πολιτικού συστήματος.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στην Κύπρο συζητούνται ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα μετά την έκθεση της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ. Χθες, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κ. Λουτ και «ήταν όλο αυτό το διάστημα ανά πάσα στιγμή έτοιμος για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των έξι παραμέτρων που έχει προτείνει ο γ.γ. των Η.Ε.».