Παρά τις εκτιμήσεις των ορισμένων επενδυτών ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει μετά από μία δεκαετία ύφεσης και λιτότητας, οι Ελληνες φαίνεται ότι δυσπιστούν, σημειώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.
«Προτιμώ να χάσω το σπίτι μου, αν και ακόμα και εγώ καταλαβαίνω ότι δεν βγάζει νόημα από οικονομικής απόψεως», λέει η Δήμητρα Δ. Η 53χρονη μηχανικός βρίσκεται εν μέσω χρόνιας διαμάχης με την τράπεζα της, η οποία απειλεί ότι θα κατασχέσει την κατοικία της, αξίας 140.000 ευρώ, που είχε υποθηκεύσει για να λάβει δάνειο αξίας 50 χιλιάδων.
Το άρθρο σημειώνει, βέβαια, ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει σημάδια βελτίωσης: συγκεκριμένα οι μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο παρουσίασαν αύξηση 26% το 2019, που αποτελεί την καλύτερη επίδοση εδώ και δύο δεκαετίες, η χώρα πέρσι σημείωσε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από το 2007, ενώ και οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έφτασαν το 3,3%.
Παρόλα αυτά οι πολίτες είναι υπερχρεωμένοι και η ανεργία είναι στο 18,5%, το οποίο είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πολλοί Ελληνες είναι πλέον εξουθενωμένοι και δεν μπορούν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να διατηρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους, αναφέρει το άρθρο. Με τις δικαστικές διαμάχες να κρατούν χρόνια, αρκετοί δεν αντέχουν την πίεση.
«Το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά ψυχολογικό και η διαδικασία τους φθείρει», τονίζει. «Πολλοί πλέον απλά αφήνουν την τράπεζα να τους κατασχέσει τα σπίτια. Δεν αντέχουν να τους τηλεφωνούν οι εισπρακτικές εταιρείες».
Η Γεωργία Δ. εγκατέλειψε τη μάχη για το σπίτι της το 2018. Η ίδια και ο σύζυγος της έμειναν άνεργοι κατά τη διάρκεια της κρίσης και σταμάτησαν να πληρώνουν το δάνειό τους. Μετανάστευσαν στις ΗΠΑ για να βρουν καλύτερη τύχη, ωστόσο, η ζωή ήταν πολύ ακριβή και γύρισαν στην Ελλάδα. Μετά την επιστροφή τους κατάφεραν να βρουν δουλειά για να τα βγάζουν πέρα αλλά ήταν πολύ απογοητευμένοι για να προσπαθήσουν να σώσουν το σπίτι τους.