Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο διοργανώνει, ξανά στη Ρόδο, τη «Ζωντανή Βιβλιοθήκη – Living Library», στα πλαίσια της συμμετοχής του στο πρόγραμμα “Expressions in Dialogue: Innovative youth work practices on refugee inclusion through Living Libraries”, μία στρατηγική συνεργασία ΚΑ2 που χρηματοδοτείται από το Erasmus+.
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι μία πρωτοποριακή τεχνική που τοποθετεί τους επίδοξους αναγνώστες μπροστά σε ζωντανά βιβλία: άτομα που αφηγούνται τις μοναδικές εμπειρίες τους. Ειδικά για τις υλοποιήσεις του προγράμματος Expressions in Dialogue σκοπός είναι η ενίσχυση της ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών. Το πρόγραμμα αποτελεί τον δεύτερο κύκλο Expressions in Dialogue, που με μεγάλη επιτυχία είχε ολοκληρωθεί με την χρηματοδότηση του Ευρωμεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για τον Διάλογο των Πολιτισμών, και μεταξύ άλλων είχε ως αποτέλεσμα την κατάρτιση δύο ατόμων από τη Ρόδο στην μεθοδολογία Living Libraries και την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Ρόδο τον Μάιο του 2017. Στον νέο κύκλο 4 άτομα εκπαιδεύθηκαν στο Τάλιν της Εσθονίας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, στα πλαίσια της συμμετοχής του στο πρόγραμμα “Expressions in Dialogue: Innovative youth work practices on refugee inclusion through Living Libraries”, μία στρατηγική συνεργασία ΚΑ2 που χρηματοδοτείται από το Erasmus+, προσκαλεί ενδιαφερόμενους/ες για συμμετοχή στην πρώτη δράση του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί 09-16 Φεβρουαρίου 2019, στο Τάλιν της Εσθονίας. Πρόκειται για εντατικό σεμινάριο τύπου train-the-trainers και στόχο έχει να καταρτίσει τους 20 συμμετέχοντες στη διαδικασία των Ζωντανών Βιβλιοθηκών ως καινοτόμων πρακτικών για εργασία με νέους για την κοινωνική ένταξη μεταναστών και προσφύγων.
Το πρόγραμμα αποτελεί τον δεύτερο κύκλο Expressions in Dialogue, που με μεγάλη επιτυχία είχε ολοκληρωθεί με την χρηματοδότηση του Ευρωμεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για τον Διάλογο των Πολιτισμών, και μεταξύ άλλων είχε ως αποτέλεσμα την κατάρτιση δύο ατόμων από τη Ρόδο στην μεθοδολογία Living Libraries και την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Ρόδο τον Μάιο του 2017.
Μέσα από το πρόγραμμα δημιουργούνται ομάδες ανάπτυξης από τους συμμετέχοντες φορείς με στόχο τη διασπορά της μεθοδολογίας σε άτομα που ασχολούνται με τους νέους ενεργά και μάλιστα με νέους μετανάστες και πρόσφυγες ως προς την ομαλή τους ένταξη στην κοινωνία. Η μεθοδολογία βοηθά τόσο στην ένταξη των ίδιων των μεταναστών όσο και στην προετοιμασία και την ανεκτικότητα των κοινωνιών που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και στο να εντάξουν άλλες περιθωριοποιημένες ομάδες.
Σε στρατηγικό επίπεδο οι συνεργαζόμενοι φορείς ευελπιστούν στην ανάπτυξη ενός μεγάλου δικτύου εκπαιδευτών και ατόμων εξειδικευμένων στη μεθοδολογία των Ζωντανών βιβλιοθηκών και την δημιουργία τοπικών ομάδων που θα λειτουργούν ως αναπαραγωγείς και εκπαιδευτές της διαδικασίας.
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη στη Ρόδο θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου, 11 Μαΐου 2019, στο Κατάλυμα της Γαλλίας, και θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα βιβλία:
1. Abbas (35) “escape from Iraq”
2. Tha’er (25) “Th’aer = Revolution”
3. Ματίνα (37) “Τα πάντα για την επιστροφή στην πατρίδα”
4. Διονύσης (48) ”μαθαίνοντας της αλφαβήτα”
5. Βλαδίμηρος (30) “η περισυλλογή”
6. Bachar (69) “ο διερμηνέας”
Η διαδικασία έχει ως έξης: κάθε βιβλίο αφηγείται την ιστορία του σε τρεις έως πέντε αναγνώστες για 20-25 λεπτά. Οι αναγνώστες οφείλουν να «διαβάσουν» με σεβασμό το βιβλίο και να αφουγκραστούν την εμπειρία του. Κάθε αναγνώστης θα έχει τη δυνατότητα να διαβάσει δύο βιβλία. Τα βιβλία θα επιλεγούν με κλήρωση που θα γίνει επιτόπου με τους συμμετέχοντες.
Οι διαθέσιμες θέσεις για αναγνώστες είναι συνολικά 25 και απαιτείται έγγραφη δήλωση (ψηφιακά) για τη συμμετοχή τους.
Πατήστε https://forms.gle/J6h7sqZBHY5knSRB7 για τη φόρμα συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι επιλαχθέντες συμμετέχοντες θα λάβουν σχετική επιβεβαίωση και περαιτέρω οδηγίες.
Η εκδήλωση δεν είναι ανοικτή στο κοινό. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.