Χαρακτηρίζοντας ως αδιαπραγμάτευτα μέσα τη μείωση στο φόρο των επιχειρήσεων και στον ΕΝΦΙΑ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε, από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ότι αυτές οι προβλέψεις θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του για το 2020. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη μείωση φόρων και εισφορών και στη δημιουργία ενός νέου ασφαλιστικού τριών πυλώνων ως μέσα για τη δημιουργία νέων δεδομένων για το “αύριο” της χώρας, επισημαίνοντας πως, στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, συγκρούονται δύο διαφορετικά σχέδια.
“Εμείς έχουμε σχέδιο. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει να πει τίποτα για το μέλλον. Υπερφορολόγηση, υπερπλεονάσματα. Αυτό κάνει. Για να μοιράζει ο κ. Τσίπρας κάποια μικρά επιδόματα. Η 13η σύνταξη, που είναι προεκλογικό επίδομα, δεν είναι άσχετο με το χρόνο που ανακοινώθηκε. Η 13η σύνταξη στοιχίζει παραπάνω από δύο δις. Αυτό που ανακοινώθηκε από τον κ. Τσίπρα είναι κάτω από ένα δις. Άρα, δεν είναι 13η σύνταξη. Είναι έκτακτο επίδομα. Για να δώσει κάτι πριν τις εκλογές. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στα επιδόματα. Αλλά δεν πρέπει να είναι αυτός ο πυρήνας. Πρέπει έμφαση να δοθεί στην επιθετική μείωση φόρων. Για να παραχθεί νέος πλούτος. Για να μένουν περισσότερα στην τσέπη των συνταξιούχων. Με το αφορολόγητο, ο κ. Τσίπρας θα στερήσει μία σύνταξη”, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
“Αυτή τη στιγμή η οικονομική μας αντίληψη βάζει ως πρώτο στόχο τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Άλλα περιθώρια έχουμε με πλεονάσματα 3.5%, εγώ λέω ξεκάθαρα ότι θα τα επαναδιαπραγματευτώ και άλλα με πλεονάσματα 2% ή 2,5%”, πρόσθεσε και έκανε λόγο για αυστηρό έλεγχο, με στόχο να εντοπιστεί η στοχευμένη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.
“Αυτοί είναι οι στόχοι μου”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της ΝΔ θα ωφελήσει το σύνολο της κοινωνίας. Ταυτόχρονα όρισε ως στόχους:
-Τη δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας κάθε χρόνο.
-Ρυθμό ανάπτυξης 4%.
-Επαναφορά της Ελλάδας σε επενδυτικά βαθμίδα εντός 18 μηνών.
“Με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, με μία Ευρώπη που θα διοικείται από ένα πρόσωπο μέσα από το ΕΛΚ θα βρω ανταπόκριση σε αυτά που θέλω να επαναδιαπραγματευτώ. Θα δουν μία κυβέρνηση προσανατολισμένη στις μεταρρυθμίσεις. Και οι ίδιοι οι εταίροι θα της δώσουν τη δυνατότητα να τρέξει το πρόγραμμά της. Δεν υπόσχομαι επιστροφή σε ένα παρελθόν που πρέπει να μείνει πίσω μας. Έχουμε κάνει σκληρή αυτοκριτική. Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Την επόμενη ημέρα μπορούμε να κάνουμε μία μεγάλη φυγή προς τα εμπρός. Για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος”, ανέφερε. Παράλληλα, ανέδειξε και πάλι τη σημασία προσέλκυσης πολλών επενδύσεων ως το μέσο εκείνο που θα ανοίξει την οδό της ανάπτυξης, ενώ εστίασε και στη χθεσινή υψηλών τόνων αντιπαράθεση στη Βουλή. “Έχω προσπαθήσει να κρατήσω το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην ουσία. Χθες επέλεξα να απαντήσω στον κ. Τσίπρα. Δε μετανιώνω. Οι τοποθετήσεις μου ήταν πολιτικές. Η κριτική μου ήταν πολιτική. Πηγαίνοντας προς τις ευρωεκλογές πιστεύω ότι θα επαναφέρουμε τη συζήτηση στον πυρήνα της. Και η πυρήνας είναι ποιος μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Να δημιουργήσει δουλειές. Αλλά, δε μπορεί να στέκεται κάποιος αδιάφορα απέναντι σε ζητήματα ηθικής”, τόνισε.
“Η Ελλάδα δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης, για να κάνει διευθετήσεις σε κάποιους. Βεβαίως, έχω συμμάχους στην Ευρώπη. Έχω κάνει τις προσωπικές μου επαφές”, είπε.
Ερωτηθείς πόσες ώρες θα εργάζεται ως πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης ήταν δηκτικός απέναντι στον κ. Τσίπρα. “Φαντάζομαι πάρα πολλές. Και σας διαβεβαιώ πως δεν είμαι κουρασμένος”.
Του Δημήτρη Γκάτσιου