Σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με ορισμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου για το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό» του ΥΠΕΚΑ εκφράζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).
Διατάξεις που, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την ισχύουσα νομοθεσία, δημιουργούν σύγχυση στον κλάδο, ενώ επίσης παρατηρεί ότι πολλά από τα «νέα» κίνητρα που προσφέρει, στην πραγματικότητα υφίστανται ήδη στην ισχύουσα νομοθεσία περί κινήτρων (Ν.4146/2013). Κίνητρα που για την επιτροπή δεν πρέπει να αποτελούν μέρος του σχεδίου νόμου, αφού είναι ένα θέμα που αφορά την τουριστική και αναπτυξιακή πολιτική.
Ειδικότερα, βασική θέση της ΟΚΕ είναι ότι ο χωρικός σχεδιασμός είναι αναγκαίος σήμερα περισσότερο από ποτέ, προκειμένου να λειτουργήσει ως συνεκτικό πλαίσιο που θα συμβάλει στη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, με όρους περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. «Επομένως, η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό αξιολογείται θετικά», σημειώνει. Ωστόσο, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΟΚΕ, το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές προκειμένου να πετύχει το στόχο του, που είναι η ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι παρατηρήσεις
Ειδικότερα, η ΟΚΕ επισημαίνει ότι οι διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 2742/1999 σε εφαρμογή των οποίων εγκρίνεται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο δεν παρέχουν εξουσιοδότηση στους υπογράφοντες την εγκριτική απόφαση του πλαισίου υπουργούς να (υπ)εξουσιοδοτούν άλλα όργανα για την έκδοση διοικητικών πράξεων κανονιστικού χαρακτήρα, ούτε να τροποποιούν διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας ή να καθορίζουν ειδικές διοικητικές διαδικασίες αδειοδότησης.
Ωστόσο, το προτεινόμενο Ειδικό Πλαίσιο (ιδίως στο άρθρο 5) περιέχει σε πολλές περιπτώσεις υπεξουσιοδοτήσεις στους υπουργούς ΠΕΚΑ και Τουρισμού. Η ΟΚΕ θεωρεί ότι οι προβλέψεις αυτές θα πρέπει να απαλειφθούν, καθώς αντίκεινται σε διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
Επίσης η ΟΚΕ τονίζει ότι σε πολλά σημεία το προτεινόμενο Ειδικό Πλαίσιο επεκτείνεται σε απαγορεύσεις και αμιγώς κανονιστικές ρυθμίσεις (π.χ. καθορισμός συντελεστών δόμησης), πολλές από τις οποίες τροποποιούν διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και μάλιστα με έμμεσο τρόπο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και αμφιβολία σχετικά με τις τελικώς εφαρμοστέες διατάξεις.
Προβληματισμό δημιουργεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, και η συμπερίληψη στο υπό αναθεώρηση Ειδικό Πλαίσιο (άρθρο 10 παρ. Ε) προτάσεων για τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου. Η ΟΚΕ θεωρεί ότι η πολιτική κινήτρων θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο της τουριστικής και της αναπτυξιακής πολιτικής και όχι ενός κειμένου χωροταξικού χαρακτήρα. Σημειώνεται, επίσης, ότι πολλά από τα προτεινόμενα κίνητρα έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4146/2013).
Τέλος, θετικά αξιολογείται από την Επιτροπή η έμφαση που δίδεται σης νέες μορφές τουρισμού. Ωστόσο, σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση για τη διαρκή βελτίωση των υφισταμένων τουριστικών υποδομών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Δεκατρείς ελληνικές ακτές χωρίς «Γαλάζια Σημαία»
Το βραβείο «Γαλάζια Σημαία» έχασαν φέτος δεκατρείς ακτές της χώρας, επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του προγράμματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Οπως έγινε γνωστό από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος διαπίστωσαν μεν την πολύ καλή ποιότητα των νερών κολύμβησης στις δεκατρείς ακτές, αξιολόγησαν όμως τις σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη παροχή υπηρεσιών προς τους λουομένους και επισκέπτες, στην τήρηση των κριτηρίων του βραβείου «Γαλάζιες Σημαίες» που αναφέρονται σε καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου.
Οι παραλίες
Πρόκειται για τις ακτές Αγγελοχώρι του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, Αγ. Ιωάννη, Αγ. Στεφάνου, Αυλάκι, Αστρακερή, Μωραΐτικα και Canal D’ Amour στο Δήμο Κέρκυρας, Βατερά του Δήμου Λέσβου, Αγ. Γαλήνης / Υστερο Βαρκοτόπι στο Δήμο Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης, Πυθαγορείου και Ποτοκάκι 2 στο Δήμο Σάμου και Αγ. Φωτεινής και Καρφάς στο Δήμο Χίου.
Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες», οι παραπάνω ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση την επόμενη χρονιά.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο τριακόσιες ενενήντα τρεις ελληνικές ακτές και εννέα μαρίνες κέρδισαν το διεθνές βραβείο ποιότητας «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2013, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 2η θέση παγκοσμίως, μετά την Ισπανία, ανάμεσα σε 49 χώρες.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/nomothetiki-sigchisi-tha-prokalesi-to-chorotaxiko-gia-ton-tourismo/