«Το Μάιο του 2014 καλούμαστε να αποφασίσουμε για το ρόλο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και το αν θα πάμε προς τα εμπρός. Οι πολίτες έχουν επιλογές να μην ψηφίσουν να στείλουν νεοναζιστές και να διαλύσουν το μαγαζί ή να χαράξουν διαφορετική ρότα».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ», ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Οικολογικός Ανεμος κ. Νίκος Χρυσόγελος.
«Οι πολίτες θα επιλέξουν αν θα κατεδαφιστεί το οικοδόμημα της ΕΕ ή αν θα ενισχυθεί περισσότερο», τονίζει ο ευρωβουλευτής.
Σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, ο κ. Χρυσόγελος δηλώνει:
«Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει συζήτηση όχι μόνο σε επίπεδο ατόμων αλλά και προγραμμάτων. Να μην ξεχνάμε πως αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα υπάρχουν προγράμματα για να βγούμε από την κρίση και όχι τα πρόσωπα σε ένα αφηρημένο πλαίσιο». Για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Χρυσόγελος επισημαίνει:
«Θα συγκροτήσουμε ψηφοδέλτιο που δεν θα είναι στενά κομματικό. Είδατε και στις προηγούμενες εκλογές ότι συμμετείχαν άνθρωποι που ήταν κοινωνικά ενεργοί. Θα επιδιώξουμε μεγαλύτερα «ανοίγματα» στην κοινωνία γιατί πιστεύουμε πως υπάρχει ένα τεράστιο κενό το οποίο δεν εκφράζεται σήμερα. Αυτές τις δυνάμεις θα καλέσουμε».
Η συνέντευξη του κ. Νίκου Χρυσόγελου, αναλυτικά:
• Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από το συνέδριο για την Ευρώπη που διεξήχθη στη Ρόδο;
Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας πολιτικός διάλογος για την Ευρώπη και τις Ευρωπαϊκές πολιτικές. Πρέπει να γίνει κατανοητό στους πολίτες πως υπάρχουν τρεις διαφορετικοί θεσμοί σε επίπεδο Ευρώπης. Ο ένας θεσμός είναι η διακυβερνητική συνεργασία. Υπάρχει η Κομισιόν με τα θετικά και τα αρνητικά της και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που είναι πιο κοντά στους πολίτες και ασκεί κριτική σε όσα συμβαίνουν. Έχουν ληφθεί αποφάσεις που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε και εμείς. Έχουν παρθεί σε συνεργασία με την Κομισιόν αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών. Αυτό σημαίνει πως οι πολιτικοί συσχετισμοί πρέπει να είναι υπέρ μιας ενοποίησης με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και συνοχή πράγμα που θα έχει θετική επίδραση στις κοινωνίες. Υπάρχουν και δυνάμεις που μιλούν για λιγότερη Ευρώπη, λιγότερη δημοκρατία, επιστροφή χρημάτων και άλλα ζητήματα. Βοηθούν οι συζητήσεις να κατανοήσουμε ποιο είναι το πολιτικό ζητούμενο ενόψει των ευρωκλογών του 2014.
• Ποιο είναι, λοιπόν, το πολιτικό ζητούμενο για τις ευρωεκλογές του 2014;
Αναφέρθηκα στα προβλήματα αλλά και στις δυνατότητες που έχουμε για να τα αντιμετωπίσουμε εφόσον υπάρχει διάλογος στην κοινωνία, τεθούν προτεραιότητες και ετοιμαστούμε για την επόμενη προγραμματική περίοδο που είναι τελείως διαφορετική. Το Μάιο του 2014 καλούμαστε να αποφασίσουμε για το ρόλο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και το αν θα πάμε προς τα εμπρός. Οι πολίτες έχουν επιλογές να μην ψηφίσουν να στείλουν νεοναζιστές και να διαλύσουν το μαγαζί ή θα χαράξουν διαφορετική ρότα. Η άλλη πολιτική επιλογή είναι να πάμε μαζικά να ψηφίσουμε για να ενισχυθεί ο ρόλος του κοινοβουλίου, να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και να ενισχυθούν δυνάμεις όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι. Έτσι θα και γίνει κατανοητό πως η Ευρώπη είναι ένα κοινό σπίτι για όλους και πρέπει να ενδιαφερθεί για όλα τα παιδιά της. Οι πολίτες θα επιλέξουν αν θα κατεδαφιστεί το οικοδόμημα ή αν θα ενισχυθεί περισσότερο.
• Υπάρχει όμως και το πρόβλημα της ανεργίας που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και στο συνέδριο.
Υπάρχει ένα πρόβλημα με την ανεργία. Το κοινοβούλιο καταψήφισε τον προϋπολογισμό που προτάθηκε από τις κυβερνήσεις γιατί θεωρεί πως γίνονται λίγα για την ανεργία και είναι ανοικτή η συζήτηση. Πολλά πράγματα είναι ευθύνη των κυβερνήσεων. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει επεξεργαστεί προτάσεις για το θέμα αυτό. Οι κυβερνήσεις όμως έφθασαν στο σημείο να ομιλούν μόνο για τους αριθμούς.
• Έχει ανοίξει ο διάλογος και στη Ρόδο για την αλλαγή στο χωροταξικό των ΟΤΑ. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα αυτό;
Νομίζω πως το πρόβλημα δεν είναι αριθμητικό. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο είναι οργανωμένοι οι δήμοι και οι περιφέρειες για να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Ο Καλλικράτης προφανώς δημιούργησε προβλήματα γιατί δεν ήταν καλά σχεδιασμένος. Επιπλέον δεν υπήρχε μεταβατική περίοδος ώστε να σχεδιαστούν οι δομές. Τώρα η συζήτηση δεν μπορεί να αφορά το χωροταξικό. Πρέπει να έχει να κάνει με την οργάνωση σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας. Αυτό που με φοβίζει είναι ότι δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο που είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Και τα πέντε διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ προϋποθέτουν πολύ σημαντική προετοιμασία. Δεν είναι πια θέμα έργων αλλά μεγαλύτερων δράσεων που απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία.
• Έχουν εξαγγελθεί ήδη αλλαγές στο εκλογικό σύστημα με διαφορετικά ψηφοδέλτια για τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους. Σας βρίσκουν σύμφωνο οι αλλαγές;
Δεν είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξει εκεί η συζήτηση. Όλα τα θέματα είναι ανοικτά. Δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση μεταξύ της αυτοδιοίκησης αλλά και της κυβέρνησης με την ΤΑ και άλλους φορείς. Επομένως, νομίζω, πως όλα αυτά είναι σχέδια που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει συζήτηση όχι μόνο σε επίπεδο ατόμων αλλά και προγραμμάτων. Να μην ξεχνάμε πως αυτό που διακυβεύεται είναι αν θα υπάρχουν προγράμματα για να βγούμε από την κρίση και όχι τα πρόσωπα σε ένα αφηρημένο πλαίσιο. Αυτά έχουν τελειώσει. Χρειαζόμαστε προγραμματικές προτάσεις και άμεσες λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων που μπορεί να αφορούν την υγεία και άλλους τομείς.
• Πώς μπορούν όμως οι αυτοδιοικητικοί με τις δυνατότητες που τους δίνει το κράτος να έχουν προτάσεις αναπτυξιακές;
Προφανώς ο Καλλικράτης και οι πολιτικές λιτότητας έχουν δημιουργήσει μια σειρά από σημαντικά προβλήματα. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη πως η Τ.Α. έπρεπε να έχει ανταποκριθεί στις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που υπήρχαν. Είναι διπλό το πρόβλημα γιατί αφενός είχαμε μια πολιτική που ισοπεδώνει τα πράγματα οριζόντια αφετέρου και η Τ.Α. δεν έχει προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες για να δρα οργανωμένα, να κάνει συνεργασίες με άλλους φορείς στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και να κάνει σχεδιασμό για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Το 2014 στις περισσότερες περιοχές δεν θα ξεκινήσει κανένα πρόγραμμα. Το ίδιο είναι πιθανό να συμβεί και το έτος 2015. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
• Έχει πολιτικό χρόνο να διανύσει ακόμη η κυβέρνηση;
Το θέμα είναι αν θα της συμβεί κάποιο «ατύχημα» γιατί αυτή η πολιτική δεν βγάζει πουθενά. Αυτό που λέμε εμείς ως «Οικολόγοι Πράσινοι» είναι ότι πρέπει να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο που θα ξεκινήσει από τη βάση της κοινωνίας, από τις δυνάμεις που υπάρχουν μέσα σε αυτή. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει -λέμε- να συντονιστούν και να αποτελέσουν ένα κοινωνικό ρεύμα. Θα λέγαμε μάλιστα ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα κύμα δημιουργικών ανατροπών που θα προσφέρει όμως λύσεις.
• Οι Οικολόγοι Πράσινοι βλέπουν σύντομα τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών;
Το θέμα είναι πως οι εκλογές της ΤΑ θα διεξαχθούν το ίδιο σχεδόν διάστημα με τις Ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν θα πάει σε εκλογές εκτός και αν συμβεί μια μεγάλη καταστροφή. Αυτό σημαίνει πως οι εθνικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν τον επόμενο Μάιο μαζί με τις εκλογές της Τ.Α. και τις ευρωεκλογές. Μπορεί να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές το επόμενο φθινόπωρο.
• Έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από τους Οικολόγους Πράσινους για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου;
Και στο Νότιο Αιγαίο ως «Οικολογικός ¶νεμος» έχουμε ξεκινήσει το διάλογο για το θέμα αυτό. Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο μια πρώτη συνεδρίαση για το πώς θα γίνει αυτό με ανοικτό τρόπο. Θα απευθύνουμε προσκλητήριο σε ευρύτερες δυνάμεις.
• Θα προχωρήσει το κόμμα με δικούς του υποψηφίους στο Δήμο και στην Περιφέρεια;
Θα συγκροτήσουμε ψηφοδέλτιο που δεν θα είναι στενά κομματικό. Είδατε και στις προηγούμενες εκλογές ότι συμμετείχαν άνθρωποι που ήταν κοινωνικά ενεργοί. Θα επιδιώξουμε μεγαλύτερα «ανοίγματα» στην κοινωνία γιατί πιστεύουμε πως υπάρχει ένα τεράστιο κενό το οποίο δεν εκφράζεται σήμερα. Αυτές τις δυνάμεις θα καλέσουμε.
• Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;
Θα καλέσουμε σε συνεργασία κοινωνικές δυνάμεις που έχουν εναλλακτική πρόταση και το κάνουν πράξη μέσα από τον τρόπο ζωής και τις παρεμβάσεις τους στην κοινωνία. Νομίζω πως υπάρχει ένα μεγάλο περιθώριο για ισχυρή παρουσία μας μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο και να εκλεγούν κάποιοι άνθρωποι και στα δημοτικά συμβούλια. Θα διεκδικήσουμε μια ισχυρή παρουσία και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στο Δήμο Ρόδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
• Ποιο θα είναι το μέλλον της Ελλάδας μετά τις γερμανικές εκλογές;
Οι γερμανικές εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτε. Μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη και βάλει άλλες προτεραιότητες μπορούμε και εμείς να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν νέες στρατηγικές για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του νότου. Η κ. Μέρκελ έχει μια συγκεκριμένη πολιτική. Αυτή θα εφαρμόσει, ίσως με μικρές αλλαγές. Η πολιτική της θα είναι βασισμένη και πάλι στη λιτότητα.