Ελεγχο για τη νομιμότητα έκδοσης αδειών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων στην πλατεία Δωριέως στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου αλλά και για το καθεστώς της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος διενεργεί ο Συνήγορος του Πολίτη.
Η έρευνα έχει ανατεθεί στο βοηθό του Συνηγόρου κ. Ιωάννη Σαγιά ο οποίος απευθύνθηκε στο Δήμο Ρόδου ζητώντας τις απόψεις των υπηρεσιών του αλλά και τυχόν παρέμβασή τους για τη μη τήρηση της ανάκλησης αδειών λειτουργίας καταστημάτων.
Από τις έγγραφες απαντήσεις που έλαβε αρμοδίως προέκυψε ότι εντός του 2012 η Δημοτική Αστυνομία πραγματοποίησε ελέγχους και βεβαίωσε παραβάσεις κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, εκ των οποίων 6 αφορούν στο ίδιο κατάστημα με αρ. αδείας 154/28.05.2002.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ενημερώθηκε επιπλέον ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν έλαβε εντολή – απόφαση για ανάκληση αδείας από τη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης ή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση αυτών.
Επίσης, με έγγραφο, η 4η ΕΒΑ αναφέρει ότι παραχωρήθηκε στο Δήμο Ρόδου η αρμοδιότητα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και επομένως και της πλατείας Δωριέως και η χρήση του κοινόχρηστου χώρου της συγκεκριμένης πλατείας βάσει της υπ’ αρ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ ΑΡΧ/Β1/ Φ29/ 61370/1890/ 27.06.2011 απόφασης.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ωστόσο ζητά νέες πληροφορίες για την οριοθέτηση της πλατείας με γνώμονα την προστασία των γύρω μνημείων και διαμαρτυρήθηκε διότι δεν του έχουν αποσταλεί έγγραφα βάσει των οποίων εκδόθηκαν υγειονομικές άδειες σε καταστήματα.
Επιπροσθέτως, ο Δήμος δεν έχει απαντήσει σχετικά με το καθεστώς κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στην πλατεία Δωριέως, δεν έχει αποστείλει στον Συνήγορο του Πολίτη τα ζητούμενα έγγραφα και δεν έχει γνωστοποιήσει εάν επιβάλλονται πρόστιμα μετά τη βεβαίωση συνεχών παραβάσεων από τη Δημοτική Αστυνομία.
Με έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η παραχώρηση της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων στους Δήμους της Χώρας δεν συνεπάγεται την παραχώρηση εξίσου των αρμοδιοτήτων των Εφορειών Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού στους Δήμους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα άρθρα 1 παρ. 1 και 4 της υπ’ αρ. Υ Α ΥΠΠΟ/ ΔΟΕΠΥ/ ΤΟΠΥΝΣ/ 15/ 3696/ 20.01.2004, μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα χορήγησης αδείας για την εγκατάσταση ή τη λειτουργία βιοτεχνικής ή εμπορικής επιχείρησης στους προϊσταμένους των Εφορειών Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καθώς και η χορήγηση αδείας σε ενεργούς οικισμούς ή τμήματά τους που αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους για την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου στους κοινόχρηστους χώρους, τη χρήση κτίσματος και των ελεύθερων χώρων του.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την παρ. 10 του ίδιου άρθρου, οι Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχουν την αρμοδιότητα έκδοσης σημάτων και πρωτοκόλλων, με τα οποία διαπιστώνεται η πλήρωση των προϋποθέσεων, από τις οποίες απορρέουν έννομες συνέπειες, σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 14 του άρθρου 73 του Ν. 3028. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι, η αναφορά στην ως άνω παράγραφο κάποιων ατομικών ή κανονιστικών πράξεων, δεν αποκλείει τις υπόλοιπες μη αναφερόμενες πράξεις.
Καταλήγοντας, όπως τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, οι Δήμοι έχουν μεν την αρμοδιότητα παραχώρησης της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, όμως ο έλεγχος της ορθής χρήσης αυτών, όσον αφορά στη τήρηση των όρων της δοθείσας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία αδείας, ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού (νυν ΥΠΑΙΠΘΑ/ Τομέας Πολιτισμού). Οι αστυνομικές αρχές και κάθε άλλη δημόσια αρχή ή αρχή της τοπικής αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να παράσχουν κάθε αναγκαία συνδρομή για την εκτέλεση σημάτων και των διοικητικών πρωτοκόλλων της παρ. 14 του άρθρου 73 του Ν. 3028/2002.
Τονίζει και τα εξής:
“Το δεδομένο ότι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ιστορικό διατηρητέο μνημείο και κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 2005 το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είχε απευθυνθεί εγγράφως στο Υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας εξηγήσεις για τη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατούσε στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου ως προς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπονται. Στόχος της Εφορείας παραμένει η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου Ρόδου με την ορθή εφαρμογή των σχετικών νομοθετικών διατάξεων.
Ως εκ τούτου, ο Συνήγορος του Πολίτη επανέρχεται με το παρόν έγγραφο και παρακαλεί τις συναρμόδιες υπηρεσίες να απαντήσουν αναλυτικά και σημείο προς σημείο στα τιθέμενα στο παρόν και στα υπό στοιχεία 6 και 7 σχετικά έγγραφα της Ανεξάρτητης Αρχής, αποστέλλοντας παράλληλα τα αναγκαία έγγραφα.
Επιπροσθέτως, ο Συνήγορος του Πολίτη παρακαλεί όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν στο έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής και να απαντήσουν εγγράφως για τις απόψεις και τις ενέργειες εντός του τελευταίου εξαμήνου 2013 των Υπηρεσιών τους, εντός μηνός από την παραλαβή του παρόντος”.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/elegchete-i-nomimotita-katalipsis-kinochriston-choron/