Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την επταήμερη εργασία και την επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο ethnos.gr, διευκρινίζει τι σημαίνει τελικά επταήμερη λειτουργία και τι ισχύει για τους εργαζόμενους.
Ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ διευκρινίζει με δηλώσεις του ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν εννοούσε σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε μία επιχείρηση επτά μέρες την εβδομάδα. Όπως ο ίδιος λέει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόταν αποκλειστικά και μόνο στην επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, οι οποίες θα παρέχουν στον εργαζόμενο ό,τι ορίζει το εργατικό Δίκαιο: δηλαδή πενθήμερη εργασία, με κυλιόμενα ρεπό και καλύτερες αμοιβές.
Χαρακτηριστικά ο βουλευτής Κυκλάδων αναφέρει: «Αν είχαμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα ως χώρα να έρθουν 100 βιομηχανίες στην Ελλάδα να επενδύσουν σε επταήμερη βάση λειτουργίας, θα τις καλωσορίζαμε. Δεν σημαίνει, όμως, ότι οι εργαζόμενοι θα δούλευαν επτά ημέρες. Αυτό δεν υπάρχει στο εργατικό Δίκαιο της χώρας μας. Απλά, θα υπήρχαν οι βάρδιες, όπως υπάρχουν σε όλα τα εργοστάσια, τα οποία λειτουργούν επτά ημέρες. Ό,τι προβλέπεται μέσα στο πλαίσιο του εργατικού Δικαίου και συμφωνούν και οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι βγήκαν και ωφελημένοι γιατί μέσα από αυτή τη συμφωνία που πέτυχαν, αύξησαν και τους μισθούς τους», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.
Ο Τομεάρχης Εργασίας και πρώην υπουργός Εργασίας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκμεταλλεύτηκε πολιτικά ένα θέμα, το οποίο είχε ουσιαστικά δημιουργήσει το κόμμα.
«Η περίπτωση για την οποία έγινε γκάφα ολκής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι πρόκειται για μια επιχειρησιακή σύμβαση (σ.σ: της Παπαστράτος), η οποία έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Εργασίας. Δεν κατηγορούμε εμείς την κυρία Αχτσιόγλου που την έκανε αποδεκτή ούτε τον κ. Τσίπρα. Εμείς κατηγορούμε την υποκρισία και το ψέμα. Αν δεν είναι υποκρισία και ψέμα, είναι γκάφα. Ας διαλέξουν και ας πάρουν ό,τι θέλουν».
Ο πρώην υπουργός Εργασίας, μάλιστα, αποσαφηνίζει ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις. Αναφέρει ότι αυτές έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
- Επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα.
- Επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.
- Επιχειρήσεις, οι οποίες εξ ανάγκης πρέπει να λειτουργούν κάθε μέρα.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, μάλιστα, επαναλαμβάνει ότι οι εργαζόμενοι – σε κάθε περίπτωση- θα δουλεύουν πενθήμερο, με τα ρεπό και δεν θα επηρεάζονται από την επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. «Υπάρχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα, όπως για παράδειγμα, η Τσιμεντοποιία, οι Αστικές Συγκοινωνίες, τα πλοία, που λειτουργούν σε συνεχή εβδομαδιαία βάση. Αυτό για να αλλάξει σε μια επιχείρηση που ανοίγει, θα πρέπει να παρθεί μία απόφαση: Ή το κάνει μονομερώς η επιχείρηση -αν αυτό αντιστρατεύεται το εργατικό Δίκαιο δεν μπορεί να προχωρήσει- ή όταν συμφωνούν και οι εργαζόμενοι, γιατί απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα εργασίας, τότε αυτό είναι πολύ καλό. Αρα, δηλαδή, ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση η επιχείρηση. Δεν ήταν κάτι, το οποίο συμβαίνει στις άλλες επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να δουλεύουν πενθήμερο», διευκρινίζει ο κ. Βρούτσης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση είναι σε απόλυτο πανικό λόγω των επερχόμενων εκλογών».