Ειδήσεις

Τροπολογία για επιστροφή του ΦΠΑ στο 13% συνολικά στην εστίαση καταθέτει η Ν.Δ.

Για υποκρισία και “μαυρογιαλουρισμό” κατήγγειλε την κυβέρνηση και ειδικά την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων Γιάννης Βρούτσης. Ο πρώην υπουργός κατάθεσε στην Βουλή το ΦΕΚ 4418 για την συλλογική κλαδική σύμβαση στον Τουρισμό με την υπογραφή Αχτσιόγλου, η οποία προβλέπει όπως είπε εφτά ημέρες δουλειάς.

Παράλληλα πέταξε το γάντι στην πλειοψηφία καλώντας την να ψηφίσει την τροπολογία της ΝΔ για επιστροφή του ΦΠΑ στο 13% συνολικά στην εστίαση “εκεί που ήταν το 2014”. “Μακάρι να είχαμε μείνει στο 2014, κάναμε μια μεγάλη διαδρομή οι φορολογούμενοι και οι συνταξιούχοι έχασαν πάρα πολλά λεφτά και σήμερα δεν μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί” τόνισε ο κ. Βρούτσης. Όπως είπε, η ΝΔ θα ψηφίσει την τροπολογία για το 13% αλλά θύμισε πως το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει τον ΦΠΑ στο 13% ενώ “με αφίσες καλούσε τον κόσμο να μην πληρώνει φόρους και ΦΠΑ. Αυτοί είστε. Ψεύτες και υποκριτές γι’ αυτό θα σας καταψηφίσει ο κόσμος”.

Στον εισηγητή της ΝΔ απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας “στα ορθόδοξα οικονομικά προσπαθείς να ικανοποιείς τις ανάγκες. Κι εγώ θα μπορούσα να φέρω το μειωμένο ΦΠΑ σε όλα τα είδη και στον καφέ, όμως έχουμε έναν δημοσιονομικό περιορισμό. Εμείς λέμε, αυτό μπορούσαμε να κάνουμε για εστίαση και συντάξεις τώρα. Θα δούμε για του χρόνου. Εσείς γιατί δεν μας λέτε πόσος είναι ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019; Εμείς κοστολογήσαμε το πρόγραμμά σας 5 δισ., που θα τα βρείτε;”

“Κάνετε λαθροχειρία με τις εκκρεμείς συντάξεις”

Ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για “λαθροχειρία στο Μητρώο των εκκρεμών συντάξεων” και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σήμερα 250.000 πολίτες περιμένουν να πάρουν την σύνταξή τους. Και υπογράμμισε πως με βάση την απάντηση που είχε δώσει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ο τότε υπουργός Δ. Στρατούλης στον βουλευτή Γ. Σταθά, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 “παρέλαβε σε εκκρεμότητα 66.220 συντάξεις ενώ η έκδοσή τους γίνονταν με αναμονή από δύο έως έξι μήνες. Να ποιοι είστε!” ξέσπασε ο κ. Βρούτσης. “Αυτό παραλάβατε και σήμερα υπάρχουν 250.000 που περιμένουν να πάρουν σύνταξη”.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως πως μετά την οξύτατη τοποθέτηση του Γιάννη Βρούτση η υπουργός Εργασίας κ. Αχτιόγλου απέφυγε να αναφερθεί στις εκκρεμείς συντάξεις παρά την πρόκληση περί “λαθροχειρίας” στο Μητρώο με στόχο να εξαφανιστεί ο αριθμός όσων περιμένουν στην ουρά να λάβουν σύνταξη.

Η κ. Αχτσιόγλου παραδέχτηκε πως έχει υπογράψει για 7ήμερη εργασία και σημείωσε πως είναι συνηθισμένη πρακτική σε κάποιους κλάδους όπως για παράδειγμα στον τουρισμό με τον εισηγητή της ΝΔ να χαρακτηρίζει “γκάφα” της κυβέρνησης την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα.

Τι απαντά το υπουργείο Εργασίας στον κ. Βρούτση

“Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες “διευκρινίσεις” και “επεξηγήσεις” των συνεργατών του και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να “μαζέψουν” τις δηλώσεις του υπέρ της επταήμερης εργασίας, σήμερα ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν νομιμοποιεί την επταήμερη εργασία μέσω συλλογικών συμβάσεων” αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

“Κατανοούμε τον κ. Βρούτση, που, μετά από όσα είπε ο αρχηγός του υπέρ της επταήμερης εργασίας, κάνει ό,τι μπορεί, για να τον υπερασπιστεί. Έχει αναλάβει μία δύσκολη, αν όχι αδύνατη αποστολή. Του υπενθυμίζουμε απλώς ότι η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης προφανώς ονειρεύεται να καταργήσει” επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας.

“Για τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας (για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας) που επικαλέστηκε ως δήθεν “αποκάλυψη”, τον ενημερώνουμε ότι: Η σύμβαση διατηρεί σε ισχύ προηγούμενό της όρο που προβλέπει ρητά ότι η εργασία είναι πενθήμερη και οι ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχόμενες” διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

“Σε κάθε περίπτωση”, όπως σημειώνει, “οποιαδήποτε διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας ενδεχόμενα παραβιάζει τον κανόνα της απαγόρευσης της επταήμερης εργασίας, είναι αυτοδικαίως άκυρη και επιφέρει πρόστιμα, τα οποία πολλάκις έχουν καταλογιστεί από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), που ευτυχώς επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί για την προστασία των εργαζομένων από επιχειρηματίες που έχουν την ίδια αντίληψη με τον κ. Μητσοτάκη”.

“Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ρητά και η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση-‘αποκάλυψη’ στο άρθρο 6, όπου ρητά επαναλαμβάνει: Ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από ατομική σύμβαση, νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις, Κανονισμούς Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας και εξακολουθούν να ισχύουν'” καταλήγει το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωσή του.

Της Μαρίας Νταλιάνη

πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου