Παρέμβαση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, προς τον Υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση, σχετικά με τις φήμες που διακινούνται για ολική κατάργηση όλων των εξαιρέσεων από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.
Με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναδεικνύει το κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί αφού έστω και το χαμηλό ασφάλιστρο, που εικάζεται ότι θα ισχύσει, είναι δυσβάσταχτο για μικρές μονάδες των 5 ενοικιαζομένων δωματίων στις νησιωτικές περιοχές.
Ο κ. Κόνσολας διατυπώνει ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και επισημαίνει ότι η εγκύκλιος του ΟΑΕΕ για την υποχρεωτική ασφάλιση όσων διατηρούν ένα καφενείο σε ένα χωριό ή σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων ή οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα και ανεξαρτήτως τζίρου, θα οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό χωριά και μικρά νησιά.
Ο Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό Εργασίας να ισχύσουν ορθολογικά κριτήρια, να αναζητηθούν ρεαλιστικές λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ΟΑΕΕ και να μην μεταβληθεί το σημερινό καθεστώς.
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας εκτιμήσεις για επικείμενη κατάργηση των εξαιρέσεων ειδικών κατηγοριών από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.
Είναι δεδομένη η ανάγκη για την κάλυψη των ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό σύστημα και στον ΟΑΕΕ.
Υπάρχουν, όμως, δύο κατηγορίες, από αυτούς που υπάγονται στις εξαιρέσεις, που θεωρώ αδιανόητο να ενταχθούν στην υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές, έστω και αν πρόκειται για χαμηλό ασφάλιστρο της τάξης των 100 ευρώ το μήνα.
Αναφέρομαι:
α) στους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, μέχρι 5 τον αριθμό, που λόγω της εποχικότητας αυτής της δραστηριότητας ασφαλίζονται στον ΟΓΑ και τους αγρότες που τυγχάνει να είναι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων μέχρι 10 τον αριθμό και δεν καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ για τους ίδιους λόγους.
β) σε όσους έχουν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα σε νησιά και χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, όπως ένα μικρό καφενείο που συνεπάγεται ελάχιστο έως μηδενικό τζίρο ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο. Η σχετική εγκύκλιος τους υποχρεώνει να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ έστω και αν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
Για όλους αυτούς τους ανθρώπους η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, αποτελεί ένα δυσβάσταχτο βάρος.
Θα τους αναγκάσει είτε να κλείσουν αυτές τις μικρές επιχειρήσεις ή και κάποιοι από αυτούς να δραστηριοποιούνται παρανόμως.
Θα έχει, όμως, και κοινωνικές επιπτώσεις αφού θα υποστεί πλήγμα αυτή η υποτυπώδης, έστω, δραστηριότητα σε μικρά νησιά και χωριά.
Έχω τη γνώμη πως αν ο ΟΑΕΕ αναμένει να εισπράξει 70 έως 90 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση αυτών των εξαιρέσεων, η εκτίμηση αυτή είναι απόλυτα λανθασμένη και δεν πρόκειται να επαληθευτεί γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που ζουν σε μικρά νησιά και χωριά, θα επιλέξουν να αναστείλουν κάθε δραστηριότητα.
Θεωρώ επιβεβλημένο να αναζητηθούν περισσότερο ορθολογικές και αποτελεσματικές λύσεις για να καλυφθεί το έλλειμμα των 350 εκ. ευρώ που παρουσιάζει ο ΟΑΕΕ για το 2014. Με δεδομένο ότι πάνω από το 50% των επιχειρήσεων αδυνατεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές, πρέπει να υπάρξει μία αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου για την υπαγωγή σε ρύθμιση χρεών, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ήταν συνεπείς πριν το 2010 και σήμερα αδυνατούν, λόγω της κρίσης, να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ΟΑΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, η υπαγωγή στην υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ των δύο κατηγοριών που σας ανέφερα θα οδηγήσει σε μαρασμό την υποτυπώδη οικονομική δραστηριότητα στη νησιωτική Ελλάδα και στα μικρά χωριά.
Θεωρώ ότι το Υπουργείο πρέπει να δώσει μία σαφή και κατηγορηματική απάντηση.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/katargounte-oles-i-exeresis-apo-tin-ipochreotiki-asfalisi-ston-oaee/