Έντονη ήταν η ανησυχία για την πορεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της δασικής υπηρεσίας, το Υπουργείο διέθεσε μόλις 25.000 ευρώ από τα 150.000 που είχαν αιτηθεί για τη συντήρηση των δασικών δρόμων στη Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά.
Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση επαρκεί μόλις για το 10% των παρεμβάσεων, οι οποίες λόγω της γραφειοκρατίας, δεν ξεκινούν σχεδόν ποτέ έγκαιρα! Και δεν είναι η πρώτη φορά που η χρηματοδότηση για τη συντήρηση των δασικών δρόμων είναι τόσο πενιχρή με αποτέλεσμα εδώ και χρόνια να έχει μείνει αρκετά πίσω η συντήρηση των δασικών δρόμων, που σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιείται από τις εθελοντικές ομάδες σε συνεργασία με την ΠΥΡ και την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.
Ο διοικητής της ΠΥΡ, Ι. Τσιτσικάς έθεσε εξάλλου ένα άλλο πρόβλημα το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια.
Πρόκειται για τα ασυντήρητα οικόπεδα εντός κατοικημένων περιοχών που ανήκουν σε ιδιώτες και αποτελούν εστίες κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, έχοντας γεμίσει από ξερόχορτα.
Ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης καθαριότητας και ανακύκλωσης του δήμου Ρόδου δήλωσε ότι έχουν σταλεί περίπου 40 ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται στην πόλη της Ρόδου.
Διαπιστώθηκε όμως ότι πολλά από αυτά τα οικόπεδα ανήκουν σε Ροδίτες οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Στις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται να προβεί ο δήμος Ρόδου στον καθαρισμό των οικοπέδων με την επιβολή προστίμου στους ιδιοκτήτες.
Πράγμα βέβαια που όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν εύκολο να γίνει, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αγαπητός Πάλλας ανέφερε σχετικά με το επίπεδο πυροπροστασίας: «Στόχος της συνεδρίασης, ήταν ο συντονισμός και η συνεργασία των φορέων στην εκτέλεση των έργων και των δράσεων που έχουν άμεση σχέση με την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχομένων συμβάντων πυρκαγιάς στο νησί.
Πρέπει να πω ότι υπάρχει ένα άριστο επίπεδο συνεργασίας με τις εθελοντικές ομάδες και τις αρμόδιες υπηρεσίες πράγμα που έχει αποδειχθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν.
Αυτό που θα πρέπει να καταφέρουμε, είναι να συντονιζόμαστε ακόμη πιο γρήγορα σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο συμβάν.
Προσωπικά κατάθεσα κάποιες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό μέσω του διαδικτύου και της τεχνολογίας. Πιστεύω ότι θα έχουμε μία καλή αντιπυρική περίοδο λόγω αυτής της καλής συνεργασίας και του υψηλού επιπέδου συντονισμού».
Σημειώνεται ότι από την 1η Μαΐου 2018 ξεκίνησε η νέα αντιπυρική περίοδος, με γενική απαγόρευση καύσης κλάδων ή άλλων αγροτικών υπολειμμάτων, για την πρόληψη πυρκαγιών.
Απαγορεύεται από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου, το άναμμα φωτιάς σε δάση και δασικές εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές ή βραχώδεις πεδινές εκτάσεις και σε αγροτικές εκτάσεις.