Σημαντική ελάφρυνση στο κόστος μεταφοράς με πλοία και αεροπλάνα για μόνιμους κατοίκους και επιχειρήσεις των νησιών. «Κλειδωμένη» μέχρι το 2021 η χρηματοδότηση του μέτρου από εθνικούς πόρους. Οι δικαιούχοι και πόσα χρήματα παίρνουν πίσω επιβάτες και επιχειρήσεις. Πως έπεσαν οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων μικρών νησιών που είχαν πάρει φωτιά.
Ο Ν. Σαντορινιός ανακοίνωσε τρεις κινήσεις της κυβέρνησης για την επέκταση εφαρμογής του μέτρου. Πιο συγκεκριμένα:
- Από 1/7/2019 η επιδότηση του κόστους μεταφοράς επεκτείνεται και στα προϊόντα που μεταφέρονται από και προς την Κρήτη. Σχετική μελέτη έχει εκπονηθεί από το πανεπιστήμιο Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και από την 1η Ιουλίου θα είναι επιλέξιμα για επιδότηση τα κόστη μεταφοράς μιας σειράς προϊόντων και επιχειρήσεων του μεγαλύτερου νησιού της χώρας.
- Από 1/1/2020 επεκτείνεται σε όλα τα νησιά η επιδότηση του κόστους μεταφοράς καυσίμων η πιλοτική εφαρμογή της οποίας σε 34 νησιά λήγει στις 31/12/2019.
- Από χθες (20/5/2019) επεκτάθηκε η επιδότηση των εισιτηρίων επιβατών και στα αεροπλάνα (βλέπε προηγούμενο δημοσίευμα του Euro2day.gr).
Το ποσό της επιδότησης θα είναι αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για τα εισιτήρια με πλοία και θα αντιστοιχεί σε εισιτήριο καμπίνας Β θέσης για αποστάσεις άνω των 80 ναυτικών μιλίων και εισιτήριο με ταχύπλοο για αποστάσεις μικρότερες των 80 ναυτικών μιλίων. Στην επέκταση της επιδότησης στα αεροπορικά εισιτήρια έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν ο όμιλος Aegean AirlinesΑΡΑΙΓ +0,26% με τηνOlympic Air, η Sky Express και η Astra Airlines.
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου ο Ν. Σαντορινιός επεσήμανε πως το Μεταφορικό Ισοδύναμο εντάσσεται στα μέτρα νησιωτικής πολιτικής που είναι αναγκαία για την κοινωνική και οικονομική συνοχή.
Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος μεταφοράς των μόνιμων κατοίκων, προϊόντων και στρατηγικών φορτίων όπως τα καύσιμα, από και προς τα νησιά. «Δεν πρόκειται για επίδομα» εξήγησε «αλλά για επιδότηση της διαφοράς κόστους που υπάρχει σε σύγκριση με τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Ο Ν. Σαντορινιός αρνήθηκε πως το μέτρο αποτελεί αντιστάθμισμα στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. «Το μέτρο επιβλήθηκε από τους ίδιους τους νησιώτες οι οποίοι το διεκδικούσαν για πολλά χρόνια και είναι ένα μέτρο που λοιδορήθηκε όσο κανένα από τις παλαιότερες κυβερνήσεις» σημείωσε.
Η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε 43 νησιά (από 1 Ιουλίου-31 Δεκεμβρίου 2018) χρησιμοποιήθηκαν 60 εκατ. Ευρώ ενώ έχουν εξασφαλιστεί 570 εκατ. Ευρώ για τη χρηματοδότηση του μέτρου στην τετραετία 2018-2021. Σε ετήσια βάση υπολογίζεται να διατίθενται περί τα 156 εκτ. Ευρώ για το σύνολο των επιδοτήσεων σε επιβάτες και επιχειρήσεις.
Επιδοτήσεις μέσω τριών πυλώνων
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ) βασίζεται σε τρεις πυλώνες που αφορούν στην επιδότηση του κόστους μεταφοράς κατοίκων, εμπορευμάτων επιχειρήσεων και στρατηγικών φορτίων όπως τα καύσιμα.
Το ποσό της επιδότησης καταβάλλεται το αργότερα εντός μηνός από την ημερομηνία του ταξιδιού, πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι και είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.
ΕΠΙΒΑΤΕΣ: Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας. Στο μέτρο εντάσσονται, επιπλέον, αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι που υπηρετούν σε νησιά, διδακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό νησιωτικών πανεπιστημίων, επικουρικό ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό που υπηρετεί σε νησιά, στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, αθλητές ερασιτεχνικών σωματείων των νησιών.
Οι δικαιούχοι πρέπει να εγγραφούν στο διαδικτυακό τόπο του Μεταφορικού Ισοδύναμου (www.metaforikoisodynamo.gr) χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet. Εκεί θα δηλώσουν ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα κατατίθεται η επιδότηση. Με την εγγραφή ο δικαιούχος θα αποκτά τον λεγόμενο Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) ο οποίος θα χρησιμοποιείται κατά την κράτηση ακτοπλοϊκού ή αεροπορικού εισιτηρίου.
Απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr ο Ν. Σαντορινιός επιβεβαίωσε πως υπάρχει πλαφόν στον αριθμό εισιτηρίων που δικαιούνται οι νησιώτες το οποίο αντιστοιχεί σε 16 εισιτήρια κατ’ άτομο στα μεγάλα νησιά και φθάνει μέχρι και τα 28 εισιτήρια στα μικρά. Όπως εξήγησε, ωστόσο, ως ωφελούμενη μονάδα της επιδότησης έχει οριστεί το νοικοκυριό και όχι το άτομο. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως στην περίπτωση των μεγάλων νησιών τα μέλη μιας τετραμελούς οικογένειας δικαιούνται συνολικά 64 εισιτήρια (4Χ16) τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας (σ.σ σε ακραία περίπτωση ένα μέλος μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα εισιτήρια).
Οι νησιώτες που έχουν, ήδη, εγγραφεί στο ΜΙ και έχουν λάβει Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) ξεπερνούν τους 200.000 και οι εγγραφές συνεχίζονται με ρυθμό 1.500 νέων χρηστών την ημέρα.
Μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 350.000 ακτοπλοϊκά εισιτήρια με Μεταφορικό Ισοδύναμο (ΜΙ) σε πάνω από 1.300 διαδρομές, έχουν επιστραφεί στους νησιώτες επιδοτήσεις ύψους 6 εκατ. Ευρώ ενώ καθημερινά χρησιμοποιούνται από τους νησιώτες 2.500 εισιτήρια με ΜΙ.
Σε ποιο ύψος, όμως, φθάνει η επιδότηση εισιτηρίου που εισπράττουν οι νησιώτες σήμερα στην ακτοπλοΐα;
Από παραδείγματα που παρουσίασε ο Ν. Σαντορινιός προκύπτει, ενδεικτικά, πως σε δρομολόγιο Σύρος-Πειραιάς στους νησιώτες επιστράφηκε το 58% της αξίας του απλού εισιτηρίου, το 72% της αξίας εισιτηρίου σε καμπίνα Β θέσης (κρεβάτι) και το 71% της τιμής εισιτηρίου σε ταχύπλοο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Επιλέξιμες για επιδότηση είναι μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 40 εκατ. ευρώ. Καλύπτονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, το εμπόριο, τη βιοτεχνία, τον τουρισμό και την ανακύκλωση. Έχουν εγγραφεί, ήδη, περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις και το επιλέξιμο κόστος μεταφοράς υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ
Η επιστροφή χρημάτων στα μεταφορικά κόστη των επιχειρήσεων διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα επίπεδα του 44%. Χρηματοδοτείται το κόστος μεταφοράς προϊόντων με μεταφορικές εταιρείες και επαγγελματικά αυτοκίνητα της επιχείρησης.
Από παραδείγματα που παρουσίασε ο Ν. Σαντορινιός προκύπτει πως η επιστροφή χρημάτων στις επιχειρήσεις έφθασε ακόμα και το 91%.
Ενδεικτικά, επιχείρηση στη Χίο κατέθεσε παραστατικά κόστους μεταφοράς ύψους 1.313 ευρώ και της επιστράφηκαν 1.200 ευρώ (91,5%). Επιχείρηση στη Λήμνο με παραστατικά 1.788 ευρώ εισέπραξε ως επιδότηση 1.096 ευρώ (επιστροφή 60%) ενώ επιχείρηση στο Καστελόριζο με παραστατικά 1.364 ευρώ εισέπραξε επιδότηση 656 ευρώ (επιστροφή 48%).
ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ: Το μέτρο αφορά την επιδότηση του κόστους μεταφοράς καυσίμων (αμόλυβδη και ντίζελ) με στόχο να μειωθούν οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων στα επίπεδα της Αττικής.
Το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά σε 34 νησιά και από 1/1/2020 θα ισχύει σε όλα τα νησιά της χώρας.
Σύμφωνα με παραδείγματα που παρουσίασε ο Ν. Σαντορινιός το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν σημαντικά οι τιμές στα πρατήρια των νησιών όπου εφαρμόστηκε. Στην Κάρπαθο το κόστος αμόλυβδης βενζίνης από 1,88 ευρώ το λίτρο μειώθηκε σε 1,68 ευρώ, στην Κάσο από 2,02 ευρώ μειώθηκε σε 1,82 ευρώ το λίτρο, ενώ στη Σαμοθράκη από 1,786 ευρώ το λίτρο η τιμή έπεσε στο 1,544 ευρώ.