Ειδήσεις

Xάνουν έδαφος τα ξενοδοχεία στις πόλεις λόγω Airbnb

Τη μεγάλη αύξηση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, αλλά και την άνοδο του τουρισμού city break, αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την ταξιδιωτική κίνηση και δαπάνη κατά το πρώτο τρίμηνο. Και αυτό, γιατί ενώ τα δεδομένα δείχνουν σημαντική άνοδο, η ένωση ξενοδόχων Αττικής για την ίδια περίοδο αναφέρει μείωση της πληρότητας και των εσόδων.

Με δεδομένο πως η ταξιδιωτική αυτή κίνηση αφορά την περίοδο που δεν λειτουργεί ο τομέας «Ηλιος» και «Θάλασσα», αλλά και τις μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες στον επαρχιακό χειμερινό τουρισμό δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές μεταβολές, συνάγεται πως οι αυξημένες αφίξεις ταξιδιωτών αφορούν city breakers που σε μεγάλο ποσοστό κατέλυσαν σε ενοικιαζόμενες κατοικίες μέσω διαδικτυακών πλατφορμών κρατήσεων τύπου Airbnb.

Ωθηση από ΗΠΑ

Παράλληλα, συνεχίζεται να καταγράφεται ισχυρότατη άνοδος του εισερχόμενου από τις Ηνωμένες Πολιτείες τουρισμού αλλά και των δαπανών που πραγματοποιεί αυτός στην Ελλάδα. Μάλιστα, για το πρώτο τρίμηνο οι Αμερικανοί με 75,5 εκατομμύρια ευρώ δαπάνη, αυξημένη κατά 118,9% από το περυσινό πρώτο τρίμηνο, έρχονται δεύτεροι μεταξύ όλων των εθνικοτήτων σε εισροές συναλλάγματος μετά τους Γερμανούς.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 37,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 760 εκατομμύρια ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9,5% και διαμορφώθηκαν στα 85,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 55,3% και διαμορφώθηκαν στα 27,1 εκατομμύρια ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης αυξήθηκαν κατά 79,5% και διαμορφώθηκαν στα 75 εκατομμύρια. Από τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-28, άνοδο κατά 118,9% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 75,5 εκατομμύρια, ενώ αυτές από τη Ρωσία σημείωσαν αύξηση κατά 63,5% και διαμορφώθηκαν στα 15,2 εκατομμύρια.

Την ίδια περίοδο (Ιανουαρίου – Μαρτίου), η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 7,8% και διαμορφώθηκε στο 1,936 εκατομμύριο ταξιδιώτες, έναντι 1,796 εκατομμυρίου ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε μείωση κατά 9,6% και διαμορφώθηκε στις 177 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 42,8% και διαμορφώθηκε στις 55 χιλιάδες ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης αυξήθηκε κατά 41,8% και διαμορφώθηκε στις 143 χιλιάδες. Τέλος, αναφορικά με τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-28, η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 47,4% και διαμορφώθηκε στις 104 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 89,9% και διαμορφώθηκε στις 30 χιλιάδες.

Παρά όμως την προαναφερθείσα αύξηση κατά 7,8% της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης, το πρώτο τρίμηνο η πληρότητα στα αθηναϊκά ξενοδοχεία σημείωσε πτώση 6,8% και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο επίσης πτώση 6,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και της GBR Consulting για την κίνηση και την απόδοση των ξενοδοχείων.

Πηγή kathimerini.gr

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου