Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν είναι τα στοιχεία του τετραμήνου για τις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, ενώ ανοδικά κινούνται και τα έσοδα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις στελεχών του χώρου για ακόμη μια θετική περίοδο, παρά τον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό με Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία και Ισπανία.
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται στο στατιστικό δελτίο Μαΐου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με το οποίο την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου καταγράφηκαν 2,5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 13%/+283 χιλ. επιβάτες. Ο ρυθμός αύξησης μάλιστα στο αεροδρόμιο της Αθήνας (+16,6%) είναι περίπου διπλάσιος από αυτόν των περιφερειακών αεροδρομίων (+8,6%).
Η εικόνα διαφοροποιείται ανά αεροδρόμιο όσο ανά γεωγραφική ενότητα στο τετράμηνο, με την πλειονότητα πάντως των προορισμών να καταγράφουν αύξηση. Στην Κρήτη υπάρχει αύξηση 2,4% λόγω του αεροδρόμιου του Ηρακλείου 6,3%/+12 χιλ., καθώς τα Χανιά παρουσιάζουν μείωση κατά 4,8%. Στα Ιόνια Νησιά, την επισκοπούμενη περίοδο, καταγράφεται αύξηση 10,2%. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείται στην Κεφαλονιά (με +1 χιλ. επιβάτες/+30,2%) και η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές στην Κέρκυρα με (+4 χιλ./+9,0%). Ανοδικά κινήθηκαν και οι Κυκλάδες κατά 17,4%/+23 χιλ. όπου στην Σαντορίνη καταγράφηκαν +19 χιλ. επιβάτες (+19%) και στη Μύκονο +3 χιλ. επιβάτες (+13,7%).
Μόνο τον Απρίλιο οι αεροπορικές αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 18,7% (+194 χιλ.) σε σχέση με το Απρίλιο του 2018. Συνολικά καταγράφηκαν 1,2 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 1 εκατ. τον Απρίλιο του 2018. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο τόσο στο αεροδρόμιο της Αθήνας, (+20,6%/+87 χιλ.) όσο και στα περιφερειακά αεροδρόμια (+17,4%/+107 χιλ.). Επιπρόσθετα, η Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο παρουσίασε μικρότερη αύξηση 10,3%/+18 χιλ.
Σε ότι αφορά τα έσοδα, το Μάρτιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 32,2%/+78 εκατ. ευρώ στα 319 εκατ. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, σύμφωνα με την ΤτΕ, εμφάνισαν αύξηση κατά +37,2% / + 206 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 760 εκατ. ευρώ.
Στελέχη του τουριστικοί κλάδου τονίζουν εντούτοις πως ακόμη είναι νωρίς να γίνουν προβλέψεις για τη σεζόν, καθώς ο πόλεμος τιμών είναι μεγάλος, ενώ πολλά θα κριθούν και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Από την αρχή της χρονιάς μάλιστα είναι έντονος το ανταγωνισμός και στις τιμές των πακέτων, με συνεχείς προσφορές για να διατηρηθεί υψηλά η ζήτηση. Σημειώνεται πως πέρσι στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 30 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, με τα έσοδα σύμφωνα με την ΤτΕ να φτάνουν τα 15,6 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η κρουαζιέρα.
Σύμφωνα τέλος με τα στοιχεία της trivago που περιλαμβάνει το στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, τον Απρίλιο η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η βρετανική, για πρώτη φορά το 2019. Η γερμανική αγορά υποχώρησε στη δεύτερη θέση ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε η αγορά της Γαλλίας. Στην τέταρτη θέση υποχώρησε η ιταλική αγορά και στην πέμπτη θέση υποχώρησε η αμερικάνικη αγορά. Οι τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τις τιμές αντίστοιχων ξενοδοχείων και προορισμών. Εξαίρεση αποτελούν η Σαντορίνη και σε μικρότερο βαθμό η Μύκονος που – ιδιαίτερα στις υψηλότερες κατηγορίες – καταγράφουν υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα ξενοδοχεία ανταγωνιστικών προορισμών.
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη