Στην εκπομπή του Alpha «Alpha Ρεπορτάζ», με τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Σπύρο Λάμπρου, φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με κύριο θέμα το εκλογικό αποτελέσματα και το πολιτικό διακύβευμα των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου όπου ο Ελληνικός λαός καλείται να κάνει την επιλογή που είναι προς το συμφέρον του και για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και το διακύβευμα των εθνικών εκλογών
«Συγκεκριμένα και σαφή πολιτικά συμπεράσματα, από τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, είναι δύσκολο να εξαχθούν, αφού τις περισσότερες φορές σε αυτές τις κάλπες, οι πολίτες κρίνουν και αποφασίζουν για τα ζητήματα της περιοχής τους, στηρίζοντας πρόσωπα και όχι κεντρικές πολιτικές».
«Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών δεν ήταν θετικά για το κόμμα μας. Εμείς κατανοήσαμε το μήνυμα των εκλογών και έχουμε σκοπό να ανοίξουμε έναν νέο διάλογο με τους πολίτες και την κοινωνία. Προχωράμε σε μια εκλογική μάχη για τις εθνικές εκλογές εκεί που θα κριθεί το πολιτικό σχέδιο με το οποίο θέλουμε να προχωρήσει η χώρα την επόμενη ημέρα μετά τα Μνημόνια. Τώρα θα κριθεί για τη χώρα το αν θα προχωρήσουμε με ένα προοδευτικό σχέδιο που αναφέρεται στο κοινωνικό Κράτος και την κοινωνική αλληλεγγύη ή με ένα συντηρητικό πλάνο που θέλει να μας γυρίσει στην εποχή των Μνημονίων, του ΔΝΤ και του εργασιακού Μεσαίωνα».
Το Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει καμία προοδευτική πρόταση στην κοινωνία
«Δε θεωρώ ότι είναι πρέπον να σχολιάσω τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που θέλω να όμως να επισημάνω είναι την διφορούμενη γραμμή του ΠΑΣΟΚ: Ευαγγελίζεται ότι εκπροσωπεί τον προοδευτικό χώρο και παράλληλα θέτει ως κύριο στόχο του την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, ενώ το ΚΙΝΑΛ απευθύνεται στον κεντροαριστερό ψηφοφόρο, την ίδια ώρα, δεν στήριξε την πρότασή μας για αλλαγή του εκλογικού νόμου και εδραίωση της απλής αναλογικής».
Το να έχεις σκοπό να ενώσεις το κέντρο, δεν σημαίνει να επιτίθεσαι στον ΣΥΡΙΖΑ και να κλείνεις το μάτι στην ΝΔ. Ποια είναι τελικά η προοδευτική πρόταση που έχει το ΚΙΝΑΛ να παρουσιάσει στον λαό και που διαφέρει από τις πολιτικές που άσκησαν μαζί με την ΝΔ οδηγώντας την ανεργία στο 28% και φέρνοντας τη διάλυση της εθνικής οικονομίας με μείωση του ΑΕΠ κατά 25%;».
Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι αυτονόητη και δεν έχει θέση στην πολιτική αντιπαράθεση
«Η αλλαγή ηγεσίας στα Ανώτατα Δικαστήρια, είναι μια διαδικασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει στην Βουλή και υπήρξαν συναινέσεις στα συγκεκριμένα ονόματα Δικαστικών. Στις 30 Ιουνίου λήγει η θητεία των Προέδρων και Εισαγγελέων. Άποψή μας είναι ότι στο Κράτος πρέπει να υπάρχει συνέχεια και δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωσή του ορισμού τους, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά επιτρέπει την συνέχιση της διαδικασίας, ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής. Η διαδικασία επιλογής υπάγεται στον νόμο Καστανίδη του 2010. Ο συγκεκριμένος νόμος αναφέρει ότι κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, οι επιλογές των προσώπων πηγαίνουν στη διάσκεψη των προέδρων και από εκεί το Υπουργικό Συμβούλιο επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, σε περίπτωση που έχει διαλυθεί η Βουλή, επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για αντισυνταγματικότητα. Αυτήν τη στιγμή λήγει η θητεία του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχουμε μπροστά μας μια εκλογική διαδικασία που δεν γνωρίζουμε πότε θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να μείνει ακέφαλη. Ο ορισμός της κεφαλής της Δικαιοσύνης είναι θεσμική υποχρέωση της κάθε Κυβέρνησης».