Αξιοποιούν το φετινό μομέντουμ ασκώντας πιέσεις στους ξενοδόχους οι μεγάλοι διεθνείς τουρ οπερέιτορ. Μπαράζ προσφορών ακόμα και για την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα οι εκπτώσεις του Μαΐου.
Το χειρότερο για τους ξενοδόχους είναι πως η αγορά εμφανίζει αυτή την εικόνα σε μια περίοδο που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους τουρ οπερέϊτορ για τα συμβόλαια του 2020.
Στο σύνολό τους οι ξένοι τουρ οπερέϊτορ φέρονται να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους προτείνοντας μηδενικές αυξήσεις σε σύγκριση με το 2019. Τις σχετικές πληροφορίες από ξενοδοχειακές πηγές επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Ξενοδοχειακές πηγές από κύριους προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδοςανέφεραν την ίδια στιγμή στο Euro2day.gr πως μεμονωμένοι και μόνο ξενοδόχοι με πολύ υψηλής ποιότητας προϊόν και ζήτηση καταφέρνουν να διαπραγματεύονται αυξήσεις έως 2%.
Το momentum οριακής διόρθωσης που διαμορφώνεται φέτος στον ελληνικό τουρισμό, πυροδοτεί μπαράζ προσφορών ακόμα και για την περίοδο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου. Ξενοδοχειακές πηγές, μάλιστα, προεξοφλούν πως η χρονιά θα κυλήσει με τις προσφορές να δίνουν τον τόνο σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.
Γνωστοί επιχειρηματίες του χώρου, ταυτόχρονο, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν το μπαράζ προσφορών θα αποδειχθεί αποτελεσματικό για την σημαντική τόνωση των κρατήσεων. Η ανησυχία τους εδράζεται στο γεγονός πως η παράταση της κανονικής περιόδου εκπτώσεων για έγκαιρες κρατήσεις (early boοkings) έως τα τέλη Μαϊου (σ.σ. ενώ έληγαν τον Μάρτιο) δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Με κατώτερους του αναμενόμενου ρυθμούς κρατήσεων εμφανίζονται να κινούνται ακόμα προορισμοί όπως η Κρήτη, η Ρόδος αλλά και η Χαλκιδική. Ξενοδοχειακές πηγές από τα Δωδεκάνησα, μάλιστα, αναφέρουν πως η κίνηση στα ξενοδοχεία εμφανίζεται μειωμένη κατά 10% τον Μάϊο, παρά το γεγονός πως οι εκπτώσεις που δόθηκαν από τους ξενοδόχους έφθασαν ακόμα και το 35% σε μονάδες πέντε αστέρων της Ρόδου.
Οι πιέσεις των τουρ οπερέϊτορ, ωστόσο, δεν εξαντλούνται στην επιδίωξή τους να παγώσουν τις τιμές συμβολαίων του 2020 στα επίπεδα του 2019. Επεκτείνονται σε πρόσθετα οφέλη στην τρέχουσα χρονιά. Οι ίδιες ξενοδοχειακές πηγές επισημαίνουν πως οι πιέσεις «να δώσουν κάτι παραπάνω φέτος» τείνουν να γενικευθούν παρά το γεγονός πως η μείωση του ΦΠΑ εστίασης από 24% σε 13% είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί 0,5%-1,8% η τιμή του ξενοδοχειακού «πακέτου».
Παράγοντες του χώρου αναφέρουν πως τουρ οπερέϊτορ προτείνουν ακόμα και να επισπεύσουν τη διαδικασία αποπληρωμής των ξενοδόχων για τη φετινή χρονιά, παίρνοντας ως αντάλλαγμα μείωση τιμών.
Οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους κινούνται, πλέον, ως «ελεύθεροι σκοπευτές»(κατά αναφορά ξενοδόχου) προσπαθώντας να τονώσουν τις κρατήσεις με όποιον τρόπο αποδειχθεί πιο πρόσφορος. Έτσι, άλλοι ρίχνουν στο τραπέζι αναβάθμιση του πακέτου (π.χ. από ημιδιατροφή σε all inclusive) ή ρίχνουν τις τιμές τους σε επιλεγμένο τύπο ή αριθμό δωματίων τους.
Ο προβληματισμός των παραγόντων του χώρου βασίζεται στο γεγονός πως οι μεγάλες προσφορές επεκτείνονται στο δίμηνο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου. Γεγονός το οποίο προεξοφλούν πως θα μεταφραστεί με δυσμενή τρόπο στα φετινά οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων του κλάδου.
Πληροφορίες του Euro2day.gr από τη Ρόδο αναφέρουν χαρακτηριστικά πως υπάρχουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων που προσφέρουν αυτή τη στιγμή έκπτωση 30% σε τουρ οπερέϊτορ για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.