Τοπικές Ειδήσεις

Μία ανάσα πριν τα 2 ευρώ οι τιμές της βενζίνης-Στα 1,998 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη στο Καστελλόριζο

Φωτιά έχουν πάρει από τώρα οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης σε νησιά κι άλλες παραθεριστικές περιοχές.

Κι ενώ το καλοκαίρι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, και η ζήτηση δεν έχει ανέβει σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις οι γνωστές κερδοσκοπικές πρακτικές της αγοράς καυσίμων έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Έτσι στο Καστελόριζο η αμόλυβδη έχει εκτοξευτεί στα 1,998 ευρώ το λίτρο, στη Σαντορίνη πωλείται έως και 1,989 ευρώ, στη Μύκονο μέχρι 1,959 ευρώ, στη Νάξο φτάνει ακόμη και τα 1,95 ευρώ το λίτρο αλλά και στα Δωδεκάνησα η αμόλυβδη έχει εκτοξευτεί ακόμη και στα 1,88 ευρώ το λίτρο.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, και από την επεξεργασία τους αναδεικνύεται επιπλέον και η μεγάλη χρονο – καθυστέρηση στις μετακύλιση των μειώσεων των διεθνών τιμών στις αντλίες των βενζινάδικων.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 26 Απριλίου οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου Μπρεντ άρχισαν να μειώνονται και μέχρι τις 31 Μαΐου η πτώση ήταν της τάξης του 17%. Για την ακρίβεια τον Απρίλιο το Μπρεντ είχε εκτιναχτεί στα 74,14 δολάρια το βαρέλι έχοντας προηγηθεί ένα πολύμηνο σερί ανόδου που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου και με αφετηρία τα περίπου 57 δολάρια το βαρέλι. Για το προαναφερόμενο διάστημα η αμόλυβδη ανέβηκε από 1,477 ευρώ το λίτρο στα 1,646 ευρώ. Ωστόσο αν και από τις 26 Απριλίου το Μπρεντ έπεσε στις 31 Μαΐου στα 61,10 δολάρια το βαρέλι, εντούτοις για την ίδια περίοδο η αμόλυβδη βενζίνη μειώθηκε ανεπαίσθητα στα 1,642 ευρώ το λίτρο.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν αυτήν την αντίστροφη πορεία διεθνών – εγχώριων τιμών αφενός στην υψηλή φορολόγηση της βενζίνης (οι φόροι αντιστοιχούν στο 62% της τελικής τιμής) και αφετέρου στις στρεβλώσεις που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά καυσίμων. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, ο δυσανάλογα μεγάλος αριθμός των βενζινάδικων σε σχέση με το μέγεθος της ελληνικής αγοράς, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα οι πρατηριούχοι να διατηρούν υψηλά τα περιθώρια κέρδους προκειμένου να επιβιώσουν. Άλλη μία στρεβλή λειτουργία, όπως καταγγέλλουν πρατηριούχοι, είναι και τα αδιαφανή κριτήρια με τα οποία δίνουν τις εκπτώσεις όγκου οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

Αναφορικά με τη φορολογική επιβάρυνση, αρκεί να αναφερθεί το γεγονός πως όπως υποστηρίζουν τουλάχιστον παράγοντες της αγοράς πως, οι διεθνείς μεταβολές εξαιτίας των υψηλών φόρων επηρεάζουν μόλις το 30% της τελικής τιμής πώλησης της βενζίνης.

πηγή euro2day.gr

Χρήστος Κολώνας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • GEORGIOS    05.06.2019 14:33

    Η τιμή του Brend επεσε 20% τον τελευταίο μήνα. Κανενας έλεγχος όμως απο τα υπουργεία. Όσο θέλουν οι βενζινάδες, και το καρτέλ τους,

Σχολιασμός άρθρου