Το σχέδιο πρόληψης δασικών πυρκαγιών την περίοδο 2019-2021 παρουσίασε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα, που προφανώς θα εφαρμοστεί από την επόμενη κυβέρνηση, περιλαμβάνει την ανάθεση διαχειριστικών μελετών για τα δάση όλης της χώρας και την πρόσληψη 200 δασολόγων και δασοπόνων για τα δασαρχεία. Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή του αφορά τις «μεικτές» περιοχές δάσους και κατοικίας (όπως αυτή που κάηκε σε Μάτι και Ραφήνα), εκ των οποίων θα εντοπιστούν οι πιο «επικίνδυνες» και θα καταρτιστούν ειδικά σχέδια πρόληψης για αυτές. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, χθες, ο αναπλ. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, στο σχέδιο δράσης προβλέπεται ότι:
• Θα αυξηθεί η πίστωση για τη δασοπροστασία τα επόμενα τρία χρόνια.
• Θα αυξηθεί η χρηματοδότηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (στις οποίες ανήκουν τα δασαρχεία) για το 2019.
• Θα ενισχυθεί η δασική υπηρεσία με 200 μόνιμους υπαλλήλους: 10 στο ΥΠΕΝ και οι υπόλοιποι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
• Θα προβλεφθεί ειδική διαδικασία για τις μεικτές ζώνες δάσους- κατοικίας.
Το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει την εκπόνηση σχεδίων δράσης δασών (όπως είχε προτείνει η επιτροπή Golddammer) και διαχειριστικών μελετών και θα δημιουργήσει ένα σύστημα επίβλεψης και ελέγχου των πόρων που δίνονται για δασοπροστασία στους δήμους και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (προ ημερών το WWF υποστήριξε ότι το υπουργείο… δεν έχει ιδέα πού καταλήγουν τα χρήματα που δίνονται για δασοπροστασία).
Ειδικά για τις μεικτές περιοχές, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «θα αξιολογηθούν με σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές άμεσης προτεραιότητας». Θα αναπτυχθούν προδιαγραφές για την εκπόνηση σχεδίων προστασίας των περιοχών αυτών, ενώ θα υπάρξει και πιλοτική εφαρμογή σε τρεις περιοχές «υψηλού κινδύνου» το 2020-2021. Η δράση αυτή θα χρηματοδοτηθεί με 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο του σχεδίου δράσης για το 2019-2021 με 138 εκατ. ευρώ.
Ερωτώμενος από δημοσιογράφους, ο κ. Φάμελλος υπερασπίστηκε το σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά τελικά δεν θα συζητηθεί. «Σε κανένα άρθρο δεν υπάρχει νύξη για νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε δάση» υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας τη ρύθμιση «απόλυτα περιβαλλοντική και σε συνάφεια με την πολιτική πρόληψης των δασικών πυρκαγιών». Σε προεκλογική διάθεση υπενθύμισε, δε, ότι επί των ημερών του κυρώθηκε το 44% των δασικών χαρτών, ενώ η Νέα Δημοκρατία επιδίωξε μια αναθεώρηση του άρθρου 24 που θα ακύρωνε τη δουλειά που έχει έως σήμερα συντελεστεί.