Κόκκινη κάρτα βγάζει η Κομισιόν για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης για την πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία αποτέλεσε προτεραιότητα για το “δίδυμο” της Αριστοτέλους Α. Ξανθό- Π. Πολάκη.
Στην έκθεσή της για την Ελλάδα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για το ρυθμό των “ιατρείων της γειτονιάς”, καθώς αναφέρεται πως αν και έχει επιτευχθεί ο αρχικός στόχος για τη λειτουργία των πρώτων 120 ΤΟΜΥ (124 έχουν ανοίξει κατά την κατάρτιση της έκθεσης), θα πρέπει να γίνουν εντονότερες προσπάθειες ώστε η μεταρρύθμιση να φτάσει στον τελικό στόχο μέχρι τα μέσα του 2020. Επισημαίνονται ακόμη τα προβλήματα στη στελέχωση των μονάδων με γενικούς γιατρούς, αλλά και το γεγονός πως μόλις δύο εκατομμύρια πολίτες έχουν βρει οικογενειακό γιατρό.
Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με την έκθεση, καταγράφεται ανισομερής κατανομή των μονάδων, αφού στην περιοχή της Αττικής, με 5 εκατ. κατοίκους, υπάρχουν λιγότερες από τριάντα ΤΟΜΥ.
Υπενθυμίζεται πως συνολικά προβλέπεται η λειτουργία 237 τοπικών μονάδων, για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση του συστήματος γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ μετά το 2021 η χρηματοδότηση του συστήματος θα πρέπει να γίνεται από εθνικούς πόρους.
Ήδη, όπως προ ημερών είχε μεταδώσει το Capital.gr,η μεταρρύθμιση του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, που στηρίζεται στη λειτουργία των ΤΟΜΥ και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, κινδυνεύει να μείνει στη μέση, κυρίως λόγω του ισχνού ενδιαφέροντος γιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα, αλλά και της έλλειψης υποδομών για να στεγαστούν οι μονάδες. Όλα αυτά τη στιγμή που οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να φέρουν ακόμη πιο πίσω το εγχείρημα, βάζοντας “στον πάγο” την κάλυψη των κενών.
Καμπανάκι χτυπάει όμως η έκθεση της Κομισιόν και για τις αντοχές της αγοράς υγείας, κυρίως των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εξαιτίας των υψηλών επιβαρύνσεων από τις επιστροφές του claw back (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών για να καλυφθεί η διαφορά της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων και των πραγματικών αναγκών). Η έκθεση διαπιστώνει πως οι επιβαρύνσεις γίνονται όλο και υψηλότερες, προκρίνοντας τη λήψη μέτρων για τον καλύτερο έλεγχο της ζήτησης.
Σημειώνεται πως το ύψος των επιβαρύνσεων για την αγορά του φαρμάκου άγγιξε πέρσι το 1,5 δισ. ευρώ περίπου συνολικά, ενώ τα πρώτα στοιχεία για φέτος δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη ψαλίδα στις δαπάνες.
Βίκυ Κουρλιμπίνη