«Πρεμιέρα» για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2019 έγινε χτες, με δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους των ΕΠΑΛ σε ολόκληρη την Ελλάδα να διαγωνίζονται στα Νέα Ελληνικά.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δ» ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης: «Όλα κύλησαν ομαλά και δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Στο Νομό Δωδεκανήσου λειτούργησαν πέντε εξεταστικά κέντρα. Από τους 269 μαθητές που δήλωσαν συμμετοχή, τελικά προσήλθαν για να δώσουν εξετάσεις μόνον οι 194 –με σημειωθείσα αποχή της τάξης του 30%. Αυτό όμως, είναι κάτι σύνηθες. Η αποχή κυμαίνεται σε τέτοια επίπεδα, κάθε χρόνο», όπως ανέφερε.
Ένα εξεταστικό κέντρο
στην Ρόδο
Στην Ρόδο, λειτούργησε μόνον ένα εξεταστικό κέντρο, το ΕΠΑΛ στην περιοχή του Ζέφυρου.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Γιάννης Καραμήτσας: «Όλα εξελίχθηκαν ομαλά κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων. Τα θέματα ήρθαν έγκαιρα, στην ώρα που είχε οριστεί από το υπουργείο (8.30 το πρωί) και δεν σημειώθηκαν απρόοπτα. Από τους 108 μαθητές που είχαν δηλώσει συμμετοχή προσήλθαν οι 67 για να γράψουν, με αποχή πάνω από 30%. Η αποχή είναι σύνηθες φαινόμενο κάθε χρόνο, αν και τα παιδιά που έρχονται στα ΕΠΑΛ θέλουν να πάρουν ένα πτυχίο, το οποίο θα τους χρησιμεύσει αργότερα. Από τα μηχανογραφικά που έχουν συμπληρώσει (στα οποία βοηθήσαμε κι εμείς οι καθηγητές, τους μαθητές μας) είδαμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγει είτε την τουριστική σχολή, είτε άλλες ειδικότητες, είτε στρέφεται στα ναυτιλιακά επαγγέλματα. Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί και τα παιδιά σκέφτονται αφενός να μην μείνουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και αφετέρου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα πτυχίο που θα τους κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα. Επιπλέον, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και για επιδοτούμενα προγράμματα».
Να σημειωθεί ότι πέρσι, οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ σε επίπεδο Νομού Δωδεκανήσου σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες και σε πανελλαδικό επίπεδο, κάτι που αποπνέει ενθαρρυντικά μηνύματα: «Δυστυχώς, φέτος έχουμε με 1.300 λιγότερους αποφοίτους των ΕΠΑΛ σε πανελλαδικό επίπεδο –γεγονός που θα επηρεάσει και την δική μας περιοχή. Ωστόσο τα παιδιά έχουν προοπτικές ενώ ένα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως δεν χρειάζονται φροντιστήρια» ανέφερε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Γιάννης Καραμήτσας.
«Βατά τα θέματα»
λένε οι μαθητές
Αμέσως μετά τις εξετάσεις, μιλώντας οι μαθητές προς την «δ» εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, αφού σε γενικές γραμμές εκτίμησαν πως τα θέματα και οι ασκήσεις ήταν βατά και δεν απευθύνονταν μόνον σε ‘πολύ καλά διαβασμένους μαθητές’. Το θέμα που έπεσε είναι κείμενο του Αλμπέρ Καμύ για την Τέχνη και τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη.
*Γιάννης Παραστρατίδης (μαθητής): «Γενικά, το θέμα ήταν βατό για όλους τους μαθητές. Δεν ήταν απαραίτητο να είναι πολύ καλά διαβασμένοι. Και οι ασκήσεις που μας ζήτησαν τα αντώνυμα, δεν ήταν τρομερά δύσκολες. Επίσης, μας ζήτησαν να σχηματίσουμε προτάσεις με λέξεις που μας έδωσαν και να κάνουμε σχόλια. Και το θέμα που μας έδωσαν να αναπτύξουμε, δεν ήταν δύσκολο, κατά την γνώμη μου».
*Ραφαήλ Κουφαλλάκης, (μαθητής): «Το θέμα ήταν βατό και δεν μας δυσκόλεψε. Πιστεύω πως ακόμη και όσοι διάβασαν λίγο, μπόρεσαν να γράψουν. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι πάρα πολλά παιδιά δεν προσήλθαν για να γράψουν. Θεωρώ πως έπρεπε να έρθουν. Από τα ΕΠΑΛ υπάρχουν προοπτικές για όλους και μπορούμε να επιλέξουμε για τις περαιτέρω αποφάσεις τους. Ευτυχώς, τα θέματα δεν είναι πολύ μεγάλου βαθμού δυσκολίας όπως παλιά. Μπορούμε να περάσουμε τις πανελλαδικές και να προχωρήσουμε είτε για άλλα πτυχία είτε για περαιτέρω σπουδές».
Νέα Ελληνική Παιδεία
σήμερα, για τα Γενικά Λύκεια
Το πρόγραμμα συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019, όπου οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων θα διαγωνιστούν στη Νέα Ελληνική Γλώσσα (γενικής παιδείας).
Μετά τη λήξη των πανελλαδικών, οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο το οποίο είναι σημαντικά διαφοροποιημένο σε σχέση με πέρυσι καθώς λόγω των συγχωνεύσεων μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας εν μέσω της χρονιάς, θα υπάρξουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας αύξησε σημαντικά τον αριθμό των εισακτέων για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος χαμηλώνοντας έτσι την πήχη σε μία σειρά τμημάτων. Ειδικότερα, το νέο ακαδημαϊκό έτος θα εισαχθούν 78.335 φοιτητές, αριθμός αυξημένος κατά 3.643 θέσεις σε σχέση με πέρυσι οπότε και είχαν εισαχθεί 74.692.
Ο αριθμός των εισακτέων παραμένει αμετάβλητος για μία σειρά πρωτοκλασάτων σχολών στα οποία «συνωστίζονται» κάθε χρόνο χιλιάδες αριστούχοι. Συγκεκριμένα, στα περσινά επίπεδα παραμένουν οι εισακτέοι σε τμήματα Νομικής, Ιατρικής και Πολυτεχνικών σχολών, εξέλιξη η οποία θα διατηρήσει στα ίδια υψηλά επίπεδα τον ανταγωνισμό των υποψηφίων.
Αντιθέτως, αύξηση στις θέσεις καταγράφεται στα οικονομικά τμήματα, σε σχολές Ναυτικών και Τουριστικών Σπουδών αλλά και σε τμήματα Γεωπονίας.