Ρεπορτάζ

“Οχημα” για την προπαγάνδα της Αγκυρας και οι Περιφερειακές Εκλογές!!

“Οχημα” για την διακήρυξη των θέσεων της Αγκυρας περί ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στα νησιά φέρεται να αποτέλεσαν πέραν από τις Ευρωεκλογές και οι Περιφερειακές Εκλογές!!
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, 112 ψηφοφόροι από τα Δωδεκάνησα επέλεξαν στις Ευρωεκλογές το κόμμα της Άγκυρας, το D.E.B., που από 15 ψήφους που είχε πάρει το 2014 η δύναμή του αυξήθηκε στους 112.
Στα Δωδεκάνησα συγκεκριμένα έλαβε 11 ψήφους στην Κάλυμνο, 7 στην Λέρο 2 στην Πάτμο, 3 στην Κάρπαθο, 30 στην Κω, 1 στον Αρχάγγελο, 1 στα Μάσαρη, 1 στον Αγιο Ισίδωρο, 2 στ’ Αφάντου, 10 στην Ιαλυσό, 4 στις Καλυθιές, 2 στα Κοσκινού, 1 στ’ Απόλλωνα, 1 στη Σάλακο, 2 στη Λίνδο, 1 στην Απολακκιά, 2 στην Κρεμαστή, 27 στη Ρόδο και 2 στην Τήλο!
Αξιοπρόσεκτο επίσης είναι το γεγονός πως το γνωστό Ουράνιο Τόξο πήρε 107 ψήφους, ενώ στις προηγούμενες εκλογές δεν υπήρχε καν.
Το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας) σάρωσε στη Ροδόπη και στην Ξάνθη.
Συγκεκριμένα, το ΚΙΕΦ συγκεντρώνει ποσοστά της τάξεως του 38.09% στην Ροδόπη, κερδίζοντας έτσι την πρώτη θέση, ενώ είναι τρίτη δύναμη στην Ξάνθη, με 20,04%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΙΕΦ είναι το μειονοτικό κόμμα της Θράκης, με πρόεδρο την Τσιγδέμ Ασάφογλου, το οποίο πήρε την απόφαση να κατέλθει ως ανεξάρτητο στις Ευρωεκλογές.
Από εκεί και πέρα η “προπαγάνδα” δεν σταμάτησε στις Ευρωεκλογές αφού χρησιμοποιήθηκαν για τον ίδιο σκοπό από τουρκικά ΜΜΕ και οι εκλογές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου!!
Πιο συγκεκριμένα στο τουρκικό ειδησεογραφικό portal “haberderin.com” δημοσιεύθηκε την 24η Μαΐου 2019 συνέντευξη που έλαβε η γνωστή για τις σχέσεις της με την Ρόδο δημοσιογράφος Φουλιά Οματς από υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο με τίτλο “Υποψήφια με ελπίδες για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η ομογενής μας στην Ρόδο”.
«Στη Ρόδο για πρώτη φορά αναδείχθηκε ως υποψήφια για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μία ομογενής μας» αναφέρεται εισαγωγικά στην συνέντευξη ενώ τονίζεται ότι η πρόταση για την υποψηφιότητα ικανοποίησε τους ομογενείς της Τουρκίας στο νησί με την επισήμανση μάλιστα ότι περίπου 4.000 ομογενείς είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι για το γεγονός.
Προστίθεται παραπέρα ότι η πρόταση υποψηφιότητας «προς μία ομογενή μας στη Ρόδο είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και αντιμετωπίστηκε με ικανοποίηση καθώς αναμένεται να ακουστούν σε ένα σοβαρό περιβάλλον η φωνή και τα αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας που είναι στο νησί»!!!
Η ίδια η υποψήφια, που δεν κάνει αναφορά σε μειονότητα, αναφέρει τα εξής:
«Σε περίπτωση που εκλεγώ επιθυμώ να εστιάσω πάνω σε εκείνα τα προβλήματα. Στα τζάμια μας, στα νεκροταφεία μας, σε ό,τι δηλαδή ανήκει σε εμάς τους μουσουλμάνους, θέλω να σταθώ πάνω σε αυτά και να τα θέσω στην επικαιρότητα. Ζητώ την ψήφο όλων των ομογενών. Αρκεί να μας μας στηρίξουν, αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα. Να μας στηρίξουν ώστε με το κεφάλι μας όρθιο να ακουστεί η φωνή μας. Όσο πιο πολλές ψήφους πάρουμε τόσο πιο δυνατά θα ακουστούμε και στη Ρόδο και στην Αθήνα. Υπάρχουν τα θέματά μας που επί χρόνια περιμένουν τη λύση τους. Μετέχω σε αυτό τον εκλογικό αγώνα με σκοπό να ερμηνεύσω την κραυγή του κόσμου μας».
Ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης σε δηλώσεις του στο ΑΝΤ1 για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Θράκη, έκανε λόγο για επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς όπως, είπε σχετίζεται με τη δράση του τουρκικού προξενείου στην περιοχή.
Σημείωσε επίσης ότι η κάθοδος του ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές ουσιαστικά είναι μια πρόβα των σκληροπυρηνικών στελεχών της μειονότητας για τις εθνικές εκλογές!
O κ. Αγγελος Μ. Συρίγος αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία σε άρθρο του επεσήμανε ότι το ΚΙΕΦ δεν στόχευε να εκλέξει ευρωβουλευτή. Ακόμη και εάν ψηφιζόταν από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους μουσουλμάνων ψηφοφόρων (υπολογίζονται στις 100.000) απείχε από το όριο του 3% που θέτει ο νόμος για τη δυνατότητα εκλογής ευρωβουλευτή (στις ευρωεκλογές του 2019 το όριο του 3% ήταν 170.000 ψήφοι). Οι στόχοι του ήταν άλλοι.
Επιχείρησε να συσπειρώσει τη μειονοτική ψήφο στη Θράκη. Το ΚΙΕΦ είχε και φιλόδοξους στόχους εκτός Θράκης. Ηθελε να προσεταιριστεί τους μουσουλμάνους στα Δωδεκάνησα και όσους μουσουλμάνους έχουν μετοικήσει από τη Θράκη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, υποτίθεται ότι απευθυνόταν και σε όσους μουσουλμάνους (με καταγωγή από άλλες χώρες) έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση.
Το ερώτημα που απομένει είναι γιατί ψηφίστηκε το ΚΙΕΦ από τη μειονότητα. Κατ’ αρχάς επρόκειτο για ευρωεκλογές που έχουν ελάχιστη σχέση με τις καθημερινές ανάγκες του κόσμου. Οι ψηφοφόροι πείσθηκαν ότι δεν είχαν τίποτε να χάσουν εάν ψήφιζαν ΚΙΕΦ στις ευρωεκλογές. Επίσης, οι μηχανισμοί επιρροής του τουρκικού προξενείου παίζουν με την αντίληψη ότι το ΚΙΕΦ είναι το “δικό μας” κόμμα και πρέπει να ψηφιστεί.
Μεταξύ των ψηφοφόρων υπήρχαν άτομα που ήθελαν να δείξουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα έχει ενιαία τουρκική ταυτότητα και κακώς δεν αναγνωρίζεται συνολικά ως τέτοια από το ελληνικό κράτος.
Κάποιοι πιστοί μουσουλμάνοι υιοθέτησαν την αντίληψη που καλλιεργείται ότι ο καλός μουσουλμάνος είναι καλός Τούρκος.
Τέλος, υπήρχαν και πολλοί που ακολούθησαν το ρεύμα, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Οπως είχε λεχθεί χαρακτηριστικά από κάτοικο της περιοχής, «όταν όλο το κοπάδι πάει από τη μια μεριά, εγώ δεν μπορώ να πάω αντίθετα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου