Τοπικές Ειδήσεις

Η επίσκεψη Μητσοτάκη είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού! Mεταβαίνει απόψε από τη Pόδο στο Kαστελόριζο

Οταν ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, ασυνεπής στο πρώτο ραντεβού του, μεταθέτει την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όλοι θα ανέμεναν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρισκόταν, ενόψει της κρισιμότητας της εξέλιξης, στα γραφεία τoυ κόμματος στην Πειραιώς.
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, να διανυκτερεύσει σήμερα στο Καστελόριζο, δεν είναι τυχαία.
Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και δεν αφορά μόνο την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας αλλά κυρίως περνά ένα μήνυμα τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στους γείτονες.
Το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία, με ανυπολόγιστες ακόμη τις συνέπειες, όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί αλλά βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα και από επίσημα κυβερνητικά χείλη.
Το άρθρο 53, παρ. 3 του Συντάγματος αναφέρει ότι “Σε περίπτωση πολέμου, η βουλευτική περίοδος παρατείνεται σε όλη τη διάρκειά του. Αν η Βουλή έχει διαλυθεί, η διενέργεια των εκλογών αναστέλλεται έως ότου τελειώσει ο πόλεμος, ανακαλείται δε αυτοδικαίως η Βουλή, που έχει διαλυθεί, ως το τέλος του”.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, οι εκλογές αναβάλλονται, παραμένει η ίδια κυβέρνηση και διενεργούνται νέες εκλογές όταν θεωρηθεί ότι, ο πόλεμος ή ο κίνδυνος πολέμου έχει λήξει. Μια ερμηνεία αυτής της ασυνήθους στάσης είναι ότι, το «Βατερλώ» στο Μακεδονικό, οδηγεί τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του να κρατούν μια πιο δυναμική στάση έναντι της Αγκυρας ώστε να μη χαρακτηριστούν «ενδοτικοί» και με την Τουρκία.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν πράγματι υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου.
Την απάντηση αυτή δεν μπορεί να τη δώσει κανείς, αλλά η υπερδραστηριοποίηση των τουρκικών αεροσκαφών με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και με συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού FIR, όλα θα μπορούσαν να συμβούν, πόσω μάλλον όταν άνοιξε ξανά το θέμα των υδρογοναθράκων.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι υπερπροβάλλουν την πατριωτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικά οφέλη. Οι υπουργοί του τρομάζουν τον ελληνικό λαό για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Όλα αυτά δείχνουν ένα σχέδιο για να πάει σε εκλογές ενισχύοντας το προφίλ του ηγέτη προκειμένου να μην καταρρεύσει.
Η ένταση και η προκλητικότητα από την Τουρκία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αυξάνεται επικίνδυνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει με την κίνησή του ότι η Ελλάδα στα εθνικά θέματα είναι σταθερή πέρα από τις πολιτικές εξελίξεις.
Σημειώνεται εξάλλου ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να διανυκτερεύσει στο Καστελόριζο την στιγμή που η Τουρκία με νέα NAVTEX «κλείδωσε» την θαλάσσια περιοχή του ακριτικού νησιού για ασκήσεις με πυρά από στις 9 και τις 10 Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, οι τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες και για την ακρίβεια ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, εξέδωσε NAVTEX σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται η θαλάσσια περιοχή δυτικά του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.
Σημειώνεται συναφώς ότι ενώ στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας η προτεραιότητα του υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Κατρούγκαλου ήταν πρωτίστως να εξασφαλίσει πως η Άγκυρα δεν θα στρεφόταν κατά της Αθήνας, ωστόσο στη συνέχεια διεφάνη πως το καθεστώς Ερντογάν δεν φαίνεται να τήρησε τις όποιες διαβεβαιώσεις φέρεται να δόθηκαν.
Γι’ αυτό και έγιναν οι σχετικές δηλώσεις Κατρούγκαλου για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται, επίσης, ότι δεν έθεσε στην τουρκική πλευρά ως θέμα προτεραιότητας τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά επιχείρησε να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξουν ανάλογες ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας.
Ήταν και είναι μια επιδερμική προσέγγιση, που κινείται μεταξύ άγνοιας για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και ψευδαισθήσεων. Οι τουρκικές προθέσεις είναι γνωστές και εξαγγέλλονται.
Προ ημερών το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού ανήρτησε άρθρο το οποίο περιέγραφε τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας παράλληλα το στίγμα των επόμενων βημάτων.
Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα αποφυγής μιας πιθανής σύγκρουσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, σενάριο που ωστόσο δεν θεωρείται πολύ πιθανό, τόνισε η υπεύθυνη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, Γιούρι Κιμ, στο 35o συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στην Ουάσιγκτον.
«Ευελπιστούμε θερμά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι οι νατοϊκοί μας σύμμαχοι δεν θα έρθουν σε σύγκρουση. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν. Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε ιδιαίτερα μέτρα για να αποφύγουμε μια τέτοιου είδους σύγκρουση», είπε η κ. Κιμ και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν και τις δύο πλευρές. Εχουμε τη δυνατότητα και θα προσπαθήσουμε να μην έρθουν οι δύο μας σύμμαχοι σε μια μεγάλη σύγκρουση».
Η κ. Κιμ, η οποία κλήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, τόνισε ότι ως διπλωμάτης οφείλει να είναι προετοιμασμένη ακόμα και για το χειρότερο σενάριο, έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως δεν θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η κ. Κιμ ετάχθη σαφέστατα υπέρ της διατήρησης διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα σε Αγκυρα και Αθήνα, αναφερόμενη, μάλιστα, στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), προκειμένου ακριβώς να αποφευχθούν παρεξηγήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε (ΕΡΑ) ότι «κανείς δεν θέλει πόλεμο στο Αιγαίο, ούτε εμείς ούτε η Τουρκία. Και ακριβώς κανείς δεν θέλει και την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τέτοιο, απ’ όλους αποκλειόμενο, αποτέλεσμα. Αλλά όσο συσσωρεύεται ένταση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ατύχημα. Γι’ αυτό κουβεντιάζουμε με την άλλη πλευρά τα ΜΟΕ, για να εκτονωθεί αυτή η συσσωρευμένη ένταση που μαζεύεται όχι με δική μας ευθύνη, λόγω των προκλητικών και μη νόμιμων ενεργειών εκ της τουρκικής πλευράς».
Πάντως, μετά από διάλειμμα λίγων ημερών, καταγράφηκαν 46 παραβιάσεις στο Αιγαίο και μία υπερπτήση τουρκικού F-16 στο Αγαθονήσι σε ύψος 26.000 ποδών.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του για την πρόκληση «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο ενώ παράλληλα, χαρακτήρισε «χοντρή πατάτα» την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι.
«Από τη μία θέλει να διακηρύττει ότι θέλει να έχουμε καλές σχέσεις και να μην υπάρχει ένταση στην περιοχή κι από την άλλη την πυροδοτεί.
Εμείς κάνουμε τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουμε ισορροπίες στην περιοχή και να μην ανταποκριθούμε σ’ αυτές τις προκλήσεις, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι κάποιο θερμό επεισόδιο. Ανησυχούμε βέβαια για την πρόκληση ενός ατυχήματος, το οποίο θα έχει ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Δηλαδή μπορεί να προκληθεί μία κλιμάκωση την οποία δεν μπορείς να ελέγξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ετήσια καθιερωμένη εορταστική συνάντησή του με τους στρατιωτικούς συντάκτες, τους διαπιστευμένους στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε πως «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».
Μίλησε και για τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή:
«Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που ασκείται από την Τουρκία».
Οταν ρωτήθηκε για το αν θα έχουμε συμμάχους σε ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία, είπε: «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μην χρειαστεί να φθάσουμε ως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί».
Ο συμβολισμός όμως της διανυκτέρευσης Μητσοτάκη στο Καστελόριζο δεν είναι μόνο εθνικός αλλά και πολιτικός, με ιδιαίτερη σημειολογία.
Όπως επισήμαιναν με νόημα «γαλάζια» στελέχη, η επιλογή του Καστελόριζου δεν έχει μόνο εθνικά μηνύματα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και πολιτικά μηνύματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόκειται για το μέρος το οποίο ταυτίστηκε με την έναρξη την μνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα.
Στις 23 Απριλίου 2010 ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό με φόντο το νησί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε στην Ε.Ε.»
Την ίδια τοποθεσία θέλησε να επιλέξει και ο Αλέξης Τσίπρας για το διάγγελμα εξόδου από το Μνημόνιο αλλά εγκατέλειψε γρήγορα την ιδέα λόγω των πυρκαγιών στο Μάτι και τελικά επέλεξε την Ιθάκη, όπου έκανε τις διακοπές του
με το σκάφος της οικογένειας Παναγόπουλου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να βάλει ένα τέλος στην παραπάνω πολιτική περίοδο, ξεκινώντας την προεκλογική περίοδο και τις περιοδείες του από εκεί που ξεκίνησαν όλα, σημαίνοντας τη νέα εποχή για την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα επίσκεψης του Προέδρου
της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
Σάββατο 8 Ιουνίου 2019
09:15 Άφιξη στο Αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου.
09:45 Επίσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
10:15 Επίσκεψη στο κέντρο της Πόλης
10:45 Συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών και επιστημονικών
φορέων στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
12:30 Επίσκεψη στο Κέντρο «Ελπίδα»
13:15 Περίπατος στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
18.00 αναχώρηση στην Μεγίστη.
-Συναντήσεις με τοπικούς φορές
-Διανυκτέρευση στην Μεγίστη.
Κυριακή Ιουνίου 2019
-Αναχώρηση την 12.00 για την Κάλυμνο
-Συνάντηση με φορείς στο Δημαρχείο Καλύμνου
-Επίσκεψη στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ στον Αγιο Παντελεήμονα.
-Καφέ στο κέντρο της Καλύμνου.
-Αναχώρηση για Κω
-Συνάντηση με φορείς στο Δημαρχείο της Κω
-Περίπατος στο κέντρο της Κω
-Αναχώρηση το βράδυ για Αθήνα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου