Ειδήσεις

Στο κόκκινο η προκλητικότητα των Τούρκων: Ανησυχία για “θερμό” καλοκαίρι

Την ώρα που οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας είναι σε τεντωμένο σχοινί, ο Τζέφρι Πάιατ δηλώνει ότι “είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη συμμαχία μας με την Ελλάδα”, με τον καθηγητή Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ Ιωάννη Μάζη να υπογραμμίζει πως “ΗΠΑ και Ισραήλ είναι οι μόνες δυνάμεις που μπορεί η Ελλάδα να βασιστεί σοβαρά”.

“Ξεσάλωσαν” οι Τούρκοι στο Αιγαίο που μόνο τις τελευταίες 48 ώρες πραγματοποίησαν 180 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου κάτι που αποτελεί ρεκόρ εξαμήνου, ενώ πραγματοποίησαν και τέσσερις υπερπτήσεις σε μια μέρα, κλιμακώνοντας την προκλητικότητά τους, την ώρα μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού “Καταιγίδα”.

Ειδικότερα, χθες Τρίτη στις 18:05 πραγματοποιήθηκε υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 24.000 ποδιών από τουρκικό μαχητικό. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 18:11, το ίδιο μαχητικό πέρασε πάνω από τους Αρκιούς και σε ύψος 22.000 ποδιών, ενώ στις 18:18 σημείωσε και πάλι υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι στα 24.500 πόδια.

Παράλληλα, ένα ακόμα μαχητικό της τουρκικής αεροπορίας πέταξε πάνω από τους Λειψούς στις 18:11 στα 22.000 πόδια. Όλα τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τους πιλότους της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις με υπευθυνότητα

Θέση για το θέμα πήρε από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται και ο Τζέφρι Πάιατ, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να παρέμβουν προληπτικά για την αποφυγή μιας κρίσης στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι η Ουάσινγκτον είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε κάθε διάσταση της συμμαχικής της σχέσης με την Ελλάδα.

«…Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη συμμαχία μας με την Ελλάδα. Είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι στη δέσμευσή μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ένα από τα πράγματα που είμαι πολύ περήφανος είναι το εύρος και το βάθος της στρατιωτικής μας συνεργασίας με την Ελλάδα, κάτι που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την παρουσία του κ. Αποστολάκη στην Ουάσινγκτον. Νομίζω ότι είδατε την ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο, η οποία περιγράφει τη στρατιωτική μας σχέση με την Ελλάδα ως μία από τις ισχυρότερες που έχουμε στην περιοχή. Αυτή η παρουσία νομίζω ότι είναι μια χειροπιαστή απόδειξη της δέσμευσης μας στο να στηρίξουμε την συμμαχική μας σχέση με την Ελλάδα και κάθε διάσταση αυτής», ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του για το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας με στόχο την επίλυση των προβλημάτων.

«Και σε αυτό το σημείο (διπλωματικό κανάλι) η ελληνική κυβέρνηση έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες της και σε αυτό η αμερικανική κυβέρνηση καταβάλει τις προσπάθειές της. Και αυτό θα είναι το κανάλι στο οποίο προσπαθούμε να διατηρήσουμε το ζήτημα με όλες μας τις διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα «κάποιες αρκετά προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας» και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ και πρόσθεσε ότι «η Αθήνα έχει επιδιώξει με συνέπεια να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνιας με την Άγκυρα μέσω διαδικασίας για ΜΟΕ».

Η πίεση που σωρεύεται στην περιοχή είναι επικίνδυνη

Την ανησυχία του και την αναγκαιότητά συνεννόησης του πολιτικού συστήματος ανέδειξε μιλώντας στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 και στο Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, που ειδικεύεται στη γεωπολιτική ανάλυση και συγκεκριμένα, στη συστημική γεωπολιτική ανάλυση και σε ζητήματα Διεθνούς Ασφάλειας, Ιωάννης Μάζης.

Ο κ.Μάζης απέρριψε τις προτάσεις που έκανε σε πρόσφατο άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης περί διευθέτησης εκκρεμοτήτων και ενδεχομένως με όχι ευχάριστο τρόπο λέγοντας καυστικά πως “υπάρχει ομοβροντία ηττοπάθειας από ανθρώπους που βγαίνουν από το συρτάρι” και ξεκαθάρισε πως οι μόνες δυνάμεις στη στάση των οποίων η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί σοβαρά είναι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταλογίζοντας ανυπαρξία στην ΕΕ.

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Την ίδια ώρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας βρίσκονται σε κρίση με την Άγκυρα να επιμένει στην απόκτηση των ρωσικών S-400 και την Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίζει πως αυτό θα σήμαινε την έξοδο της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού 5η γενιάς F-35. Μάλιστα δεν πρόκειται για θεωρητική απειλή αλλά για υπαρκτό σενάριο μιας και οι τούρκοι χειριστές των αεροσκαφών F-35 δεν πραγματοποιούν πλέον εκπαιδευτικές πτήσεις στην αμερικανική αεροπορική βάση στην Αριζόνα όπου φιλοξενούνται, ενημέρωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Το υπουργείο ενημερώθηκε ότι οι τούρκοι πιλότοι (…) δεν πετούν» πλέον, δήλωσε ο αντιπτέραρχος Μάικ Άντριους, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. «Αν δεν υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της συνεργασίας, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη σύμμαχό μας Τουρκία για την μείωση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα του F-35», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Μετά την παραπάνω είδηση δημοσίευμα του ίδιου πρακτορείου ανέφερε πως οι ΗΠΑ ήδη ψάχνουν αγοραστές για τα “ορφανά” F-35 βάζοντας στο κάδρο και την Ελλάδα.

«Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία, περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές», υπογράμμισε ο αντιναύαρχος. Ενδιαφέρον για τα εν λόγω μαχητικά έχουν εκδηλώσει επίσης η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μετά την πρόσφατη συμφωνία του Πενταγώνου με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, που περιλαμβάνει έκπτωση 8,8% στη μέχρι πρότινος ισχύουσα τιμή αγοράς, το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών των F-35 αναμένεται να αυξηθεί.

πηγή news247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου