Πολιτιστικά

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου στη Νίσυρο

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ), μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία της επιτυχημένης πορείας του, διοργανώνει και φέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων & κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops, σημαντικά ανανεωμένο αυτή τη φορά. Έχοντας λάβει αιτήσεις από 130 projects και 201 σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς από 38 χώρες, επέλεξε συνολικά 60 συμμετέχοντες με 35 projects, καθώς και 7 εκπαιδευόμενους βοηθούς καθηγητές που θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία στην ανάπτυξη σεναρίου και στην καθοδήγηση ομάδας. Ανάμεσά τους θα συμμετάσχουν με υποτροφία περισσότεροι από 20 Έλληνες κινηματογραφιστές με 12 έργα υπό ανάπτυξη.

Το ΜΙΚ εγκαινιάζει φέτος την ανάπτυξη ντοκιμαντέρ – γιατί η πραγματική ζωή ξεπερνά κάθε φαντασία!

Φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που στοχεύει στην ανάπτυξη ντοκιμαντέρ από όλοτον κόσμο. Για τον σκοπό αυτό, το ΜΙΚ υποδέχεται στην Νίσυρο την πολυβραβευμένη αμερικανίδα παραγωγό και συγγραφέα Joslyn Barnes, η οποία στις 30 Ιουνίου θα παρουσιάσει masterclass με θέμα την παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Η Joslyn Barnes είναι διευθύντρια και συνιδιοκτήτρια -μαζί με τον Ντάνι Γκλόβερ- της νεοϋορκέζικης εταιρείας παραγωγής Louverture Films www.louverturefilms.com και έχει 43 παραγωγές και κορυφαία βραβεία στο βιογραφικό της: το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες το 2010 για την παραγωγή της ταινίας του Apichatpong Weerasethakul, UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST LIVES, το πολυβραβευμένο ZAMA της Lucrecia Martel (βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών 2018) και την ταινία της Nadine Labaki CAPERNAUM, υποψήφιας το 2019 για τα βραβεία César, BAFTA και Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Μεταξύ των βραβευμένων παραγωγών ντοκιμαντέρ της συγκαταλέγονται το TROUBLE THE WATER (βραβείο Sundance Grand Jury Prize και υποψηφιότητες για βραβεία Emmy και Όσκαρ 2017) και η παγκόσμια επιτυχία BLACK POWER MIXTAPE 1967-1975 (Sundance Grand Jury prize). Το 2017, η Joslyn Barnes βραβεύτηκε με τα Cinereach Producer Award και Sundance Institute | Amazon Studios Producer Award. Το 2018, κέρδισε το βραβείο Emmy εξαιρετικής δεξιοτεχνίας στην παραγωγή Ντοκιμαντέρ, ενώ το 2018 και 2019 κέρδισε υποψηφιότητες Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους για το STRONG ISLAND του Yance Ford, και HALE COUNTY THIS MORNING, THIS EVENING του RaMell Ross.

Οι καθηγητές και εμπειρογνώμονες του ΜΙΚ

Το εργαστήριο Ανάπτυξης Ντοκιμαντέρ που εγκαινιάζεται φέτος, καθοδηγούν ο Ove Rishøj Jensen, Δανός παραγωγός ντοκιμαντέρ και συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (European Documentary Network – EDN), και ο διακεκριμένος ελληνογάλλος ντοκιμαντερίστας Marc Gastine. Το εργαστήριο ανάπτυξης κινηματογραφικών ταινιών, καθοδηγούν κορυφαίοι καθηγητές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως η διευθύντρια σπουδών Χριστίνα Λαζαρίδη (με υποψηφιότητα για Όσκαρ στο ενεργητικό της, καθηγήτρια Σεναριογραφίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια Columbia και Princeton), ο Jan Fleischer (τ. διευθυντής του Τμήματος Σεναρίου στο National Film and Television School της Μεγ. Βρετανίας), ο σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επιμελήτρια σεναρίων Ana Sanz Magallon, ο σεναριογράφος-σκηνοθέτης Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο σεναριογράφος και καθηγητής Pavel Jech (κοσμήτορας της FAMU International) κ.ά. Το Τηλεοπτικό Εργαστήριο καθοδηγεί ο ο συγγραφέας Michel Sabbe (βασικός συνεργάτης των Dutch VRT & VTM και της γαλλικής RTBF TV).

Επίσης, διοργανώνονται διαλέξεις και συμβουλευτική υποστήριξη στους συμμετέχοντες από εξειδικευμένους επαγγελματίες της διεθνούς κινηματογραφικής και τηλεοπτικής αγοράς. Ανάμεσά τους ο Simon de Santiago (παραγωγός ταινιών όπως Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ, ΑΓΟΡΑ, REGRESSION του Alejandro Amenábar και BIUTIFUL του Alejandro González Iñárritu), η Brigid O’Shea (μάρκετινγκ, Head of DOK Leipzik IndustryProgramme), η Marjorie Bendeck (project development/pitching, (Διευθύντρια του Φεστιβάλ Connecting Cottbus), η Isabelle Fauvel (project development) κ.ά.

Το MFI Script 2 Film Workshops 2018 περιλαμβάνει: έναν πρώτο κύκλο εργαστηρίων στη Νίσυρο (24/6-6/7), μια περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων τον Σεπτέμβριο, ένα δεύτερο κύκλο στη Ρόδο (13-20/10) και μια τελευταία online περίοδο τον Δεκέμβριο. Από φέτος, προστίθεται ένα τρίτο εργαστήριο για πέντε επιλεγμένα σχέδια έργων που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της BERLINALE, τον Φεβρουάριο 2020. Εκεί οι συμμετέχοντες επαγγελματίες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντατικά σεμινάρια development και networking events.

Να σημειωθεί τέλος ότι, χάρη στις συνεργασίες του ΜΙΚ με το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, τη νέα συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Πολιτισμός και παραγωγή ντοκιμαντέρ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τη Σχολή Σταυράκου και τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ, επιλεγμένοι μετσαπτυχιακόι και τελειόφοιτοι θα παρακολουθήσουν δωρεάν τα εργαστήρια και θα αποκομίσουν πολύτιμη εμπειρία.

Εθνικοί εταίροι του προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμος Νισύρου, ο Δήμος Ρόδου, η ΕΡΤ, και το ΕΚΟΜΕ Α.Ε. – Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου