Δεν έχουν τέλος οι κακοποιήσεις ζώων στο νησί της Ρόδου. Καθημερινά, γίνονται πολλές αποκαλύψεις για βάναυση συμπεριφορά απέναντι σε ζώα είτε συντροφιάς (γατάκια και σκυλάκια) είτε σε άλλου είδους οικόσιτα.
Τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και κυρίως στο facebook, είναι ανατριχιαστικά.
Έχει γίνει πλέον σύνηθες και καθημερινό το φαινόμενο να παρακολουθούμε σκληρές εικόνες βασανισμένων ζώων, άγρια κακοποιημένων, δηλητηριασμένων, εγκαταλελειμμένων σε κατάσταση σοκ ή ασιτίας. Τα ανήμπορα πλάσματα δεν έχουν την δυνατότητα να αντιδράσουν (όταν πρόκειται για ανθρώπους που είναι ιδιοκτήτες τους και τα κακοποιούν κ.λπ.) ούτε και να ζητήσουν βοήθεια.
Είναι πράγματι αδιανόητο το πόσο σκληροί απέναντι στα ζώα έχουν γίνει οι συμπολίτες μας τα τελευταία χρόνια.
Μοναδικοί προστάτες τους είναι οι εθελοντές που με προσωπική τους ευθύνη και αυτοθυσία, είτε μέσα από το Δημοτικό Κυνοκομείο είτε μέσω του Συλλόγου Φιλοζωικής είτε με ιδιωτική πρωτοβουλία -μεμονωμένα ο καθένας- προσπαθούν εδώ και χρόνια να βοηθήσουν την κατάσταση που δημιουργούν οι ασυνείδητοι και οι άνθρωποι που θέλουν να ικανοποιήσουν τις σαδιστικές τους τάσεις.
«Δυστυχώς, κάποιοι δεν εννοούν να βάλουν μυαλό. Βρίσκουμε σε καθημερινή βάση, άγρια κακοποιημένα ζώα, εγκαταλελειμμένα κ.λπ. Μας ζητούν να πάμε να τα μαζέψουμε και τα βρίσκουμε σε άθλια κατάσταση. Είναι λυπηρό το πώς οι άνθρωποι φέρονται στα ζώα. Με τον Δήμο Ρόδου έχουμε ξεκινήσει σειρά ελέγχων μαζί με κλιμάκια αποτελούμενα από την ΕΛΑΣ και την θηροφυλακή. Προσπαθούμε να επεμβαίνουμε σε κάθε άσχημο περιστατικό που βρίσκουμε ή μας καταγγέλλουν. Βρίσκουμε δεμένα σκυλιά σε άθλια κατάσταση, σε ασιτία ή κρεμασμένα για να πεθάνουν. Το Δημοτικό Κυνοκομείο από μόνο του δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες. Ήδη φιλοξενούμε πάνω από 400 ζώα, ενώ οι εγκαταστάσεις είναι για την φιλοξενία 120 ζώων. Είμαστε μόνον πέντε άτομα και προσπαθούμε να φροντίσουμε τα ζώα» δηλώνει στην “δ” ο εθελοντής κ. Γιώργος Κρητικός.
Η κατάσταση στο νησί της Ρόδου έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης ανοχής. Οι φωτογραφίες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι πράγματι πολύ σκληρές. Διερωτάται κανείς πόσο μπορεί να εξαντλήσει την αυστηρότητα και τον σαδισμό του πάνω σε ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σκυλιών που βρίσκονται σκοτωμένα από “κακούς” κυνηγούς ενώ σε ένα περιστατικό καταγγέλθηκε “κυνομαχία” αλλά ευτυχώς τα σκυλιά σώθηκαν.
«Υπάρχουν λύσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Η νέα δημοτική αρχή, θα πρέπει να βοηθήσει το Δημοτικό Κυνοκομείο. Εμείς, προς το παρόν προσπαθούμε να κρατάμε καθαρές τις εγκαταστάσεις. Αλλά χρειάζονται χώροι. Επιπλέον, χρειάζεται ευαισθησία από τους ίδιους τους πολίτες. Είναι πολλοί οι εθελοντές που έρχονται και προσφέρουν εργασία, τροφές και φάρμακα για τα ζώα. Αυτό που ζητάμε είναι να συνεχίζονται οι έλεγχοι αλλά πάνω απ όλα να εφαρμόζεται ο νόμος. Όχι μόνον να καταγγέλλονται τα περιστατικά, αλλά να επιβάλλονται οι κυρώσεις και τα πρόστιμα, όπως προβλέπει ο νόμος. Ευτυχώς, τα νέα παιδιά και οι νεότερες γενιές είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένες πάνω σε αυτό το θέμα. Επιπλέον, απαιτείται πρόγραμμα στειρώσεων όλο τον χρόνο. Αυτό βοηθάει πολύ και, αφού δεν εγκαταλείπουν τα οικόσιτα ζωάκια τόσο εύκολα όταν είναι στειρωμένα» δηλώνει ο κ. Κρητικός.
Είναι γεγονός πάντως, πως το Δημοτικό Κυνοκομείο έχει συνεχή ανάγκη σε τροφή και φάρμακα για τα σκυλιά που φιλοξενεί ενώ μεγάλη προσπάθεια γίνεται για υιοθεσίες ζώων από πολλούς ανθρώπους και μάλιστα από ξένους επισκέπτες μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Τι λέει ο νόμος
Σε μια προσπάθεια περιορισμού αυτών των φαινομένων, ο νόμος 4039/2012 «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» μεταξύ άλλων, επιφυλάσσει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για όσους κακοποιούν ζώα.
Συγκεκριμένα, τα άρθρα 16, 20 και 21 του νόμου δημιουργούν ένα αυστηρό πλέγμα ποινικών και διοικητικών κυρώσεων για το βασανισμό, την κακοποίηση, την κακή ή βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον του, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.
Διευκρινίζεται ότι η στείρωση ζώου και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου, οι πράξεις που αναφέρονται παραπάνω συνιστούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα, για το οποίο δεν απαιτείται η καταβολή παραβόλου των 100 ευρώ, ενώ οι αστυνομικές αρχές οφείλουν να τηρήσουν την αυτόφωρη διαδικασία.
Για τις παραπάνω πράξεις προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα μπορεί να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό.