Προβάλλοντας τον εντελώς αστείο ισχυρισμό ότι, ο όρος «εταιρίες δημοσκοπήσεων» δεν είναι αρκετά ακριβής, ο Επίτροπος ομολογεί ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να προσδιορίσει τα ακριβή ποσά που δόθηκαν σε τέτοιου είδους εταιρίες και παραπέμπει τον πρώην ευρωβουλευτή στον…ιστοτόπο δημοσιονομικής διαφάνειας της Κομισιόν και στις ελληνικές αρχές !
Ωστόσο, με πολύ σαφή τρόπο ο Έλληνας ευρωβουλευτής, είχε ρωτήσει την Κομισιόν:
1. Σε ποιες εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα ή εκτός Ελλάδας οι οποίες διεξήγαγαν ή διεξάγουν εργασίες εντός Ελλάδας ανατέθηκαν ή ανατίθενται συμβάσεις διενέργειας μελετών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ποια τα ποσά που οι εταιρείες αυτές έλαβαν ή λαμβάνουν;
2. Σε ποιες εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα ή εκτός Ελλάδας οι οποίες διεξήγαγαν ή διεξάγουν εργασίες εντός Ελλάδας ανατέθηκαν ή ανατίθενται συμβάσεις διενέργειας μελετών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ποια τα ποσά που οι εταιρείες αυτές έλαβαν ή λαμβάνουν;
Ακολουθεί ολόκληρη, η καθόλου διαφωτιστική απάντηση του Επιτρόπου:
Απάντηση του κ. Oettinger εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14.6.2019)
Δεδομένου ότι ο όρος «εταιρείες δημοσκοπήσεων» δεν είναι αρκετά ακριβής προκειμένου να ληφθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα από την αναζήτηση στο κεντρικό σύστημα δημοσιονομικής λογιστικής της Επιτροπής, η τελευταία, δυστυχώς, δεν μπορεί να προσδιορίσει τα ζητούμενα ποσά.
Όσον αφορά τα κονδύλια τα οποία διαχειρίζεται άμεσα η ίδια, ο κ. βουλευτής καλείται να συμβουλευτεί τον ιστότοπο του συστήματος δημοσιονομικής διαφάνειας (FTS) της Επιτροπής, ο οποίος παρέχει στον χρήστη τη δυνατότητα να πραγματοποιεί αναζητήσεις στη βάση δεδομένων βάσει διαφόρων κριτηρίων, όπως η επωνυμία του δικαιούχου. Η βάση δεδομένων αφορά κονδύλια που διαχειρίζεται άμεσα η Επιτροπή και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους αναγνωρισμένους δικαιούχους χρηματοδότησης από το 2007 και μετά.
Όσον αφορά τα κονδύλια που τελούν υπό καθεστώς επιμερισμένης διαχείρισης με τα κράτη μέλη [δημοσιονομικός κανονισμός, άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο β)] ή υπό καθεστώς έμμεσης διαχείρισης [δημοσιονομικός κανονισμός, άρθρο 58 παράγραφος 1 στοιχείο γ)], οι πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους των κονδυλίων της ΕΕ παρέχονται από τους συνεργαζόμενους εταίρους (ιδίως τα κράτη μέλη).
Ως εκ τούτου, ο κ. βουλευτής καλείται να επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό.
Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Πηγή: Reporter.gr