Το “παράδοξο” που κυριαρχεί στην Ελλάδα, η οποία είναι μια χώρα, που ενώ πτωχεύει δεν έχει πρόβλημα αποπληρωμών, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στην Ρόδο όπου βρέθηκε, ο γραμματέας του κόμματος «ΜέΡΑ25» κ. Γιάνης Βαρουφάκης.
Επιπλέον, στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, στο δημαρχιακό μέγαρο, ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε τις θέσεις του κόμματός του αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα πρότεινε, ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.
«Σε λίγο θα έχουμε νέα κυβέρνηση. Αλλά την τελευταία δεκαετία αυτής της στυγνής κρίσης, οι κυβερνήσεις φεύγουν, τα μνημόνια μένουν. Ακόμη και όταν τα ονομάζουν “μετα-μνημόνια”. Φύγαμε τον περασμένο Αύγουστο από το 3ο Μνημόνιο και μπήκαμε στο 4ο Μνημόνιο, το οποίο είναι το πιο ύπουλο και το πιο προβληματικό. Είναι ένα Μνημόνιο το οποίο έχει το εξής παράδοξο: από την μία μεριά βαθαίνει ακόμη περισσότερο την πτώχευση του Ελληνικού Δημοσίου, των ελληνικών οικογενειών, του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, και σπρώχνει αυτή την πτώχευση στο μέλλον –βαθαίνοντάς την- ενώ ταυτόχρονα –κι εδώ είναι το παράδοξο- η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση που δεν θα έχει πρόβλημα αποπληρωμών στους δανειστές. Κι αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας με το 4ο Μνημόνιο, εξασφάλισε την μεταφορά των αποπληρωμών, για μετά το 2032, τοκιζόμενων. Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης που από ό,τι φαίνεται θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, θα έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά τις αποπληρωμές!».
Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ. είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης…. φουριόζος όπως έρχεται θα προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει μια νέα παρασιτική νέα ολιγαρχία κερδοσκόπων πάνω στο 4ο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Εμείς, ως “ΜέΡΑ25” είμαστε ταγμένοι σε έναν ανένδοτο αγώνα, εναντίον της συνεχιζόμενης φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να θεμελιώσει την παρασιτική κερδοσκοπία ο κ. Μητσοτάκης».
Επιπλέον, ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο της ΜέΡΑΣ25 στα Δωδεκάνησα, που αποτελείται από τους: Γιώργο Κανετάκη, Θανάση Μπαράκα, Θεοδώρα Κοδέλα, Γιάννη Βογιατζή και Ελένη Κούτρα.
Για την επαναφορά
των μειωμένων
συντελεστών ΦΠΑ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και συγκεκριμένα για το αν είναι εφικτή η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε τα εξής:
«Είναι εφικτό υπό μία προϋπόθεση: νομοθέτηση νέων φορολογικών συντελεστών –όχι μόνο ΦΠΑ- αλλά συνολικά στο πλαίσιο που προτείνει το ΜέΡΑ25, χωρίς καμία διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Όταν ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα πάει να κάνει διαπραγμάτευση, γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Έχει μια παράδοση στο –υποτίθεται- να σαγηνεύει την Τρόικα και να εισπράττει ένα τεράστιο ΝΕΙΝ ως πρώην υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εμείς, λέμε ότι οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να μειωθούν δραστικά.
Το καθεστώς του Αιγαίου πρέπει να γίνει ξεχωριστό» όπως είπε, επικαλούμενος το γεγονός πως στα νησιά που υπάρχουν σε ευρωπαϊκές χώρες, ο ΦΠΑ είναι πάρα πολύ μειωμένος.
Επιπλέον, μίλησε για τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες όπως η προπληρωμή φέτος συν τον φόρο του 2018. «Εμείς λέμε ότι αυτό είναι ένα όνειδος και το κάνεις όταν θέλεις να καταστρέψεις μια χώρα. Και γιατί πρέπει εμείς να περιμένουμε την έγκριση του Γιούρογκρουπ (Eurogroup) από τη στιγμή που δεν έχει καμία νομική υπόσταση; Η δική μας απάντηση είναι πως πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε με τον φόβο του ότι οι δανειστές θα μας πετάξουν έξω. Δεν είμαι υπέρ της δραχμής, αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι… Αν θέλουν να μας πετάξουν, ας το κάνουν, να δούμε!»
«Δεν μας ενδιαφέρει εάν
είμαστε ή όχι μέσα στη
Βουλή» – 7 Προτάσεις
Σε άλλη ερώτηση πώς θα μπορούσε να φανταστεί την επόμενη μέρα των εκλογών εάν δεν εκλεγεί το ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν μας πέφτει λόγος εάν είμαστε ή όχι μέσα στη Βουλή. Αυτό είναι απόφαση του ελληνικού λαού. Η άγρια ομορφιά της Δημοκρατίας είναι ότι μέσα στο παραβάν, ο πολίτης θα αποφασίσει. Η δική μας δουλειά δεν είναι να κάνουμε προβλέψεις. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Μας ενδιαφέρει οι προτάσεις που θέτουμε στον δημόσιο διάλογο, να είναι προτάσεις που βοηθούν. Τόσα χρόνια, ο κόσμος έχει κουραστεί να μιλάει στην βάση μνημόνια – αντιμνημόνια. Να μιλήσουμε επί τις ουσίας. Εμείς έχουμε εφτά σημεία που προτείνουμε:
1.Τέλος στην προπληρωμή φόρου.
2.Φορολογικός συντελεστής των μικρών επιχειρήσεων να πέσει στο 15%, των ΜμΕ στο 20% και των μεγάλων στο 26%.
3.Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
4.Για μικρές επιχειρήσεις που ξεκινούν τώρα, εμείς προτείνουμε απαλλαγή φόρου για 5 χρόνια μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν εισφορές στο κράτος. Αυτό γίνεται σε όλες τις σύγχρονες χώρες του κόσμου.
5.Για τα κόκκινα δάνεια: να δημιουργηθεί μια Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Κόκκινων Χρεών όπου θα μεταφερθούν όλα τα δάνεια εκεί από τις συστημικές τράπεζες. Εκείνες θα εκδίδουν μια υποσχετική με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς κανένα επιτόκιο άπειρης διάρκειας.
Ο ιδιοκτήτης ή επιχειρηματίας θα καταβάλλει ένα ενοίκιο στην Δημόσια Εταιρεία που την προσδιορίζει η εκάστοτε τοπική δημοτική αρχή (που δεν θα ξεπερνάει το 1/3 των εισοδημάτων του) εν αναμονή της ανάκαμψης.
6.Πρωτογενή πλεονάσματα. Όταν μιλάς για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μιλάς για 7.000 ευρώ τον χρόνο ανά νεογέννητο παιδί, ενήλικα κ.λπ. στους δανειστές.
7.Δημόσια Περιουσία. Ο κ. Τσίπρας, έδωσε τους σιδηρόδρομους σε μια πτωχευμένη ιταλική εταιρεία! Προτείνουμε συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ με το Υπερ-Ταμείο με Τραπεζική Άδεια και δημιουργούμε μια νέα δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα. Αυτή η τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιεί την δημόσια περιουσία και χωρίς να την πουλήσει, μπορεί να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή τον ιδιωτικό τομέα και να δανείζει τους επιχειρηματίες.
Οι Golden Visa
Ο κ. Βαρουφάκης, καυτηρίασε την χορήγηση της «χρυσής βίζας Σένγκεν» σε διάφορες εθνικότητες όπως Ουκρανούς, Κινέζους, Ρώσους κ.λπ. για να ξεπλύνουν χρήμα: «Με 250.000 ευρώ και Golden Visa, έρχεται ένας ολιγάρχης, παίρνει σπίτια και τα νοικιάζει μέσω Airbnb. Τα χρήματα πηγαίνουν στο εξωτερικό ενώ δεν μένει τίποτε στην χώρα. Αυτό δεν είναι επένδυση. Απαιτούνται προϋποθέσεις».
Το παράλληλο σύστημα
πληρωμών και το Μ.Ι.
Σε σχετική αναφορά του για το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος, είπε: «Εμείς προτείνουμε το παράλληλο σύστημα πληρωμών και όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Άλλο το παράλληλο νόμισμα και άλλο το παράλληλο σύστημα πληρωμών».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση χαρακτήρισε την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου ως ένα «καχεκτικό και γραφειοκρατικό σύστημα. Το Μ.Ι. εφαρμόστηκε ως αντιστάθμισμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ. Όμως δεν είναι έτσι. Δεν μπορεί να υπολογιστεί σωστά όσον αφορά την απώλεια του ΦΠΑ». Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας πως «η Τουρκία είναι μια χώρα όπου εδώ και χρόνια, κυριαρχεί η αστάθεια. Την ώρα που ο Ερντογάν προκαλεί και απειλεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας βρίσκεται σε κατάσταση πανικού! Η τουρκική οικονομία έχει έλλειμμα 200 εκ. ευρώ το χρόνο και ψάχνει να το καλύψει…»
Τέλος, τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει μαζί του Debate! «Εγώ κάνω Debate με τον οποιονδήποτε! Πιστεύω στον διάλογο όχι στην κοκορομαχία», ανέφερε.
Φέρε τα λεφτά σου μέσα στη χώρα και μετά να προτρέπεις εμάς να ρισκάρουμε! Τζόγος με τις ζωές μας αριστερε του χαβιαριου?