Ισχυρό προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδωνστην πρόθεση ψήφου συνεχίζει να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δυο εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση της Prorata για το Νewpost.
Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35%, ενώ το κυβερνών κόμμα 24%. Μια διαφορά που φαίνεται να δίνει αυτοδυναμία στο κόμμα της Πειραιώς, σε μια εξακομματική Βουλή.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει θέση στο Κοινοβούλιο και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, Μέρα25 με 3%. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν η «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου, αλλά και η «Ένωση Κεντρώων.
Ελπίδα, ικανοποίηση και ανακούφιση είναι τα συναισθήματα που θα νιώσει συνολικά μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών εφόσον εκλεγεί πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της Prorata για το Νewpost.gr.
Ειδικότερα το 39% των πολιτών θα νιώσει ευχάριστα συναισθήματα ελπίδα (ελπίδα 20%, ικανοποίηση 9% και ανακούφιση 10%), αν το κόμμα της Πειραιώς είναι αυτό που κερδίσει στις κάλπες. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι ένα σημαντικό ποσοστό (21%), αδιαφορεί για το αποτέλεσμα, κι ας βρίσκεται η χώρα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Απογοήτευση αν εκλεγεί η ΝΔ νικήτρια θα νιώσει μόλις το 19%.
Αντίθετα, αν νικητής αναδειχθεί στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα σε πλειοψηφία πολιτών 55% (απογοήτευση 34%, φόβο 13% και θυμό 8%).
Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα στοιχεία της δημοσκόπησης.
Σύνοψη και ανάλυση ευρημάτων
H συναισθηματική διάσταση της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων αποτελεί πάντοτε έναν καλό δείκτη για τα όρια της δυναμικής των κομμάτων όχι μόνο στο εκλογικό επίπεδο αλλά και στο κοινωνικό. Και με την φράση «κοινωνικό επίπεδο» εδώ αναφερόμαστε στην διάθεση των πολιτών να κινητοποιηθούν υπέρ ενός κόμματος και να επιχειρήσουν να αυξήσουν την εκλογική επιρροή του.
Συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός και ο φόβος απέναντι στο ενδεχόμενο ανάδειξης μιας κυβέρνησης είναι συναισθήματα που δύσκολα ανατρέπονται λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Και αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ πιο έντονα απέναντι στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών. Πιο συγκεκριμένα, το 55% του εκλογικού σώματος θα ένιωθε κάποιο αρνητικό συναίσθημα αν το κόμμα της αριστεράς κέρδιζε εκ νέου τις εκλογές, φανερώνοντας και το κοινωνικό εύρος των αρνητικών συναισθημάτων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Για κάθε δύο πολίτες ο ένας θα ένιωθε θυμό, απογοήτευση ή φόβο αν η σημερινή κυβέρνηση κέρδιζε εκ νέου τις εθνικές εκλογές.
Παράλληλα, μόλις το 22% θα ένιωθε κάποιο θετικό συναίσθημα (ελπίδα, ανακούφιση ή ικανοποίηση) ποσοστό δηλαδή ελαφρώς μικρότερο ακόμα και της πρόσφατης εκλογικής απόδοσης του κόμματος! Αντίθετα, τα αρνητικά συναισθήματα απέναντι στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης της ΝΔ αγγίζουν το 39% του εκλογικού σώματος, ενώ τα θετικά το 38%.
Ουσιαστικά, αρνητικό θόρυβο για την ΝΔ στην κοινωνία παράγει μόλις το 39% των ψηφοφόρων, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ το 55%. Παράλληλα, θετικά συναισθήματα απέναντι στο ενδεχόμενο “να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ” αναδύονται από το 38% των πολιτών, ενώ θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο να κυβερνήσει για άλλα 4 χρόνια μόλις από το 22%.
Είναι σαφές, ότι το βάθος των αρνητικών συναισθημάτων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συγκυριακό, ενώ δείχνει να λειτουγεί και ως τροφοδότης θετικών συναισθημάτων προς την ΝΔ, έστω και με κριτικό τρόπο. Ενδεικτικά, όσοι ψήφισαν στις ευρωεκλογές το ΚΙΝΑΛ, δηλαδή το θεωρητικά εγγύτερο προς τον ΣΥΡΙΖΑ κομματικό φορέα, θα ένιωθαν στην πλειοψηφία τους είτε ελπίδα, είτε ανακούφιση αν η ΝΔ κέρδιζε τις επερχόμενες εκλογές.
Η ανίχνευση της ποιότητας αλλά και του εύρους των συναισθημάτων των ψηφοφόρων αποτελεί το υπόστρωμα εκείνο, πάνω στο οποίο οικοδομούνται και οι εκλογικές προτιμήσεις. Υπό αυτή την έννοια, η ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με τις πρόσφατες ευρωεκλογές διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, η οποία φτάνει το 11%, δεν μπορεί να εκπλήσει.
Πιο συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, ενώ ελαφρώς συμπιεσμένα σε σχέση με τις ευρωεκλογές παρουσιάζονται το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,5% και η Ελληνική Λύση με 2,5%. Τέλος, το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφακη δείχνει να συγκρατεί τις δυνάμεις του (3%).
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ΝΔ δείχνει να συσπειρώνει γύρω της το 14% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές, περίπου 1 στους 4 όσων ψήφισαν Ελληνική Λύση αλλά και 1 στους 10 όσων ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Ταυτόχρονα, οι εισροές του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν πολύ περιορισμένες και προέρχονται κυρίαρχα από το ΜΕΡΑ25 και το ΚΙΝΑΛ.
Καταληκτικά, τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν μια εικόνα μη αναστρέψιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεδομένου του ύψους της αδιευκρινιστης ψήφου (9,5%) αλλά και του ότι 3 κόμματα (Χρυσή Αυγή, ΜΕΡΑ25 και Ελληνική Λύση) κινούνται στο όριο εισόδου στην επόμενη βουλή, φαίνεται ότι η υπόθεση της αυτοδυναμιας θα κριθεί κυριολεκτικά την ημέρα των εκλογών.
Άγγελος Σεριάτος, MSc Political Communication, UvA
Υπεύθυνος Πολιτικής Ανάλυσης Prorata