Στα όρια του γενικού μπλακ άουτ, το οποίο θα βυθίσει αρκετές περιοχές στο σκοτάδι εν μέσω του καλοκαιριού φέρεται να βρίσκεται το σύστημα της ΔΕΗ, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα κορυφαία κλιμάκια της εταιρείας.
Τη Δευτέρα το πρωί, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, συγκάλεσε σύσκεψη με τον επικεφαλής της ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις, ώστε το σύστημα να μείνει όρθιο και να αποφευχθούν τα μεγάλα προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη ανησυχία υπάρχει για το δίκτυο παροχής ρεύματος στα νησιά και ιδιαίτερα στην Κρήτη. Οι απαιτήσεις λόγω της τουριστικής περιόδου αυξάνονται θεαματικά, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες, που θα ενταθούν στη διάρκεια των δύο θερμότερων μηνών του χρόνου (Ιούλιος-Αύγουστος), καθιστούν την κατάσταση οριακή.
Ήδη, τις δύο ημέρες που η θερμοκρασία ανέβηκε σε πολλές περιοχές πάνω από 35 βαθμούς, το σύστημα της ΔΕΗ παρουσίασε πολλά προβλήματα, καθώς πολλές περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι, ακόμη και στην Αττική, ενώ τελευταίο παράδειγμα ήταν χθες το βράδυ, με την Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη να μένει χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες.
Πρόεδρος τεχνικών ΔΕΗ στον ΘΕΜΑ 104,6: Φοβάμαι τα χειρότερα για γενικό μπλακ άουτ
«Όταν οι ελλείψεις είναι μεγάλες σε προσωπικό, ένα ντόμινο μπορεί να δημιουργηθεί από μια γραμμή που θα φύγει» είπε ο κ. Μανιάτης.
«Φοβάμαι για τα χειρότερα» συνέχισε στο ίδιο κλίμα ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μπλάκ άουτ απάντησε ότι «είναι μέσα στο πρόγραμμα».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «σήμερα με το ελάχιστο προσωπικό δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή του».
Κληθείς να εντοπίσει τις περιοχές στις οποίες υπάρχει το σημαντικότερο πρόβλημα ο κ. Μανιάτης απάντησε ότι «πλέον στη χώρα μας υπάρχει παντού πρόβλημα. Όταν τα νησιά λειτουργούν με 2-3 τεχνίτες, όταν έχουμε έλλειψη πάνω από 100 τεχνίτες για να καλύψουμε καταλαβαίνετε το πρόβλημα. Έχουμε σοβαρά προβλήματα σε Χαλκιδική, Μεσσηνία και αλλού».
«Σαφάρι» και κατασχέσεις για τα οφειλόμενα
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ ξεκινά «σαφάρι» για την είσπραξη των οφειλών από 890.000 καταναλωτές, που χρωστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ στην ΔΕΗ ξεκινά η επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η επιχείρηση θα προσπαθήσει να εισπράξει ακόμη και δύσκολες οφειλές πελατών, δηλαδή επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο και κλειστά εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις που έχουν αλλάξει προμηθευτή, επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ.
Επίσης, στο στόχαστρο βρίσκονται καταναλωτές που μετέπεσαν στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας, που εκτιμώνται στους περίπου 200.000.
Συνολικά 2,7 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί
Οι παραπάνω κατηγορίες εκτιμάται ότι χρωστούν 1,05 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι απλήρωτοι λογαριασμοί (μαζί με Υψηλή Τάση και διακανονισμούς) ανέρχονται σταθερά στα 2,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 65.000 με 70.000 διατηρούν ο καθένας οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, με το συνολικό ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Ετοιμάζουν τους φακέλους για να σταλούν εξώδικα
Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι για τα χρέη 1,05 δισ. η ΔΕΗ θα προσλάβει περίπου 40 εργολαβικούς εργαζομένους. Αυτοί θα ετοιμάσουν τους φακέλους ανά περιοχή.
Στη συνέχεια, οι υποθέσεις θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία που θα διεκδικήσουν τα χρήματα. «Σε όλους θα σταλούν εξώδικα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εταιρείας.
Μέχρι το α’ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι ανάδοχοι για την τιτλοποίηση
Στόχος της είσπραξης μέρους των χρεών είναι και η βελτίωση του τιμήματος από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών. Η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη. Οι ανάδοχοι θα επιλεγούν μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Στόχος της επιχείρησης είναι να αντληθούν 400-500 εκατ. ευρώ το τέλος του καλοκαιριού. Η ΔΕΗ μέσω θυγατρικών θα εκχωρήσει σε επενδυτές οφειλές άνω των 90 και άνω των 60 ημερών.
Ευθύνες και στον ΔΕΔΔΗΕ
Σχολιάζοντας τα αίτια των ληξιπρόθεσμων χρεών, ο κ. Παναγιωτάκης επέρριψε ευθύνες στην εταιρεία αλλά και στον ΔΕΔΔΗΕ, που όπως είπε, αντιμετωπίζει διαφορετικά τη ΔΕΗ σε σχέση με άλλου ςπρομηθευτές. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Η ΔΕΗΔΕΗ +8,43% στέλνει 300.000 εντολές αποκοπής ετησίως και από αυτές εκτελούνται μόλις το 20%».
Τέλος επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις πως η εταιρία δεν έχει ανάγκη από ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε ότι με την τιτλοποίηση οι ανάγκες θα καλυφθούν έως το τέλος του χρόνου