Η ευρύτερη περιοχή των θαλασσίων ζωνών που περιβάλλουν το συμπλέγμα του Καστελλόριζου αναδεικνύεται στόχος για τουρκικές γεωτρήσεις με τον πλέον επίσημο τρόπο, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απαντώντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στην Τουρκία «δεν πρέπει καν να το σκεφθούν να κάνουν γεώτρηση στο Καστελλόριζο», ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Εχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα». Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν καταγράφονται αφενός ως σχολιασμός όσων είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, αφετέρου ως υπενθύμιση του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού της Αγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο. Ουσιαστικά, ο κ. Ερντογάν υπονόησε –για ακόμα μια φορά– ότι σκοπός της Αγκυρας είναι η δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία η Αθήνα και η Λευκωσία θα πρέπει να κοπιάσουν πολύ για να αποτρέψουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ερντογάν προσέθεσε πως «διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. (…)
Μέχρι να επιτύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης που αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ. ψευδοκράτος)».
Πρακτικά, το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» παρέμενε και χθες στην Αττάλεια, όπου, όπως γίνεται γνωστό από αρκετές πηγές, εφοδιάζεται με όσα είναι απαραίτητα για την εκτέλεση γεώτρησης. Ο τελικός προορισμός του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός, αν και οι Τούρκοι, δημοσίως τουλάχιστον, υποδεικνύουν τα ανατολικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα νότια της Καρπασίας. Οσο καταγράφεται η ευθεία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από το «Φατίχ» και προετοιμάζεται η κάθοδος του «Γιαβούζ», η Λευκωσία εξακολουθεί να κινητοποιείται διπλωματικά. Χθες, στα δημόσια έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναρτήθηκε η τελευταία επιστολή της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό Πόλυς Ιωάννου, με την οποία κοινοποιούνται οι τουρκικές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα εις βάρος της Κύπρου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Χθες, κατεγράφη μια ενδιαφέρουσα κάθοδος ακόμη ενός ερευνητικού πλοίου του τουρκικού στόλου, του «TCG-Cubuklu», το οποίο νωρίς το πρωί εξήλθε στο Αιγαίο από τα Στενά, δίχως ωστόσο να είναι σαφές προς τα που πλέει. Οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) παρακολουθούν διακριτικά και αυτή την κινητικότητα. Το «Cubuklu», όπως και το «Τσεσμέ», είναι παλαιού τύπου ερευνητικό πλοίο και χρησιμοποιείται τακτικά από την Αγκυρα σε δραστηριότητες στη Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μαύρη Θάλασσα.
Αναζήτηση διαύλων
Παρά την ένταση που επικρατεί, Αθήνα και Αγκυρα αναζητούν διαύλους. Κατά την πρώτη συνάντηση για τη συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Αθήνα, η τουρκική αντιπροσωπεία μετέφερε μήνυμα του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη. Μια τέτοια συνάντηση είναι πιθανή αύριο, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμύνης των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι μόλις προχθές ο κ. Ακάρ επισκέφθηκε τους βασικούς ηγέτες των κεμαλικών και εθνικιστικών κομμάτων στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (CHP), Μεράλ Ακσενέρ (IYI) και Ντεβλέτ Μπαχτσελί (MHP), προκειμένου να τους ενημερώσει για τα ζητήματα εθνικής ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία. Δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες, είναι ωστόσο σαφές ότι στην Τουρκία υπάρχει γενικότερη ανησυχία για όσα συμβαίνουν και στο μέτωπο της Συρίας και του Ιράν.