Στην εκπομπή του Open Tv «Ώρα Ελλάδος 7», με τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Γιάννη Σαραντάκο, φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος αναφέρθηκε στην υποκρισία της ΝΔ στο θέμα της ονομασίας της γείτονος χώρας και στη μικροπολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος για να διχάσουν την χώρα. https://www.youtube.com/watch?v=mGDoJaHwmPc
Οι αποκαλύψεις για την επιστολή Καραμανλή σε Μπους για το μακεδονικό ζήτημα
«Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Ο κ. Καραμανλής το 2005, όπως φαίνεται από την επιστολή του προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους, υιοθέτησε την εισήγηση Νίμιτς προκειμένου να υπάρχει το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» στο εξωτερικό -μόνο στον ΟΗΕ και όχι στις υπόλοιπες χώρες που είχαν ήδη αναγνωρίσει την χώρα ως Μακεδονία- και σκέτο «Μακεδονία» στο εσωτερικό. Στην πρόταση αυτή δεν υπήρχε καμία αναφορά σε γλώσσα και ιθαγένεια, σε erga omnes και προφανώς ούτε σε αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας. Η βάση διαλόγου δηλαδή, ήταν οι απόλυτες θέσεις των γειτόνων μας».
«Σε μια διαπραγμάτευση ξεκινάς από το μέγιστο και όχι από το ελάχιστο και δυστυχώς ο κ. Καραμανλής είχε ξεκινήσει από το ελάχιστο, με τις θέσεις της γειτονικής μας χώρας δηλαδή. Και εάν αυτό ήταν γνωστό υπάρχει μεγάλο θέμα εκμετάλλευσης του μακεδονικού ζητήματος από τα στελέχη της ΝΔ, οι οποίοι διαδήλωναν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ζητούσαν να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία της χώρας, τη στιγμή που η παράταξη τους είχε ξεκινήσει με μια πολύ χειρότερη διαπραγμάτευση με την πρόταση της ονομασίας «Μακεδονία-Σκόπια». Εδώ μιλάμε για πατριδοκαπηλία από την πλευρά της ΝΔ, για υποκρισία και για την εκμετάλλευση ενός εθνικού ζητήματος που η ΝΔ χρησιμοποιεί για μικροπολιτικούς λόγους και συνεχίζει να χρησιμοποιεί για να διχάζει την χώρα. Κατηγορεί εμάς ο κ. Μητσοτάκης και χρησιμοποιεί συνθήματα πατριωτικής ευαισθησίας τη στιγμή που η παράταξη του αποδεχόταν εθνότητα και γλώσσα».
«Όσον αφορά την προστασία των μακεδονικών προϊόντων που συνεχώς αναφέρει η ΝΔ πρέπει νομίζω να ξαναδιαβάσει τη συμφωνία, η οποία ξεκάθαρα λέει ότι μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα από την αρμόδια επιτροπή ισχύει ότι τα προϊόντα που φεύγουν από την γειτονική μας χώρα με τη χρήση του όνοματος Μακεδονία υφίστανται υποχρεωτικά αλλαγή του ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία».
Η ακροδεξιά αντίληψη της Ευρώπης για το προσφυγικό
«Το ζήτημα στην υπόθεση της γερμανίδας πλοιάρχου Καρόλας Ρακέτε είναι νομίζω η πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης, που αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Προφανώς η καπετάνισσα δεν τήρησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, το ζήτημα όμως είναι εάν πρέπει να αφήνουμε ανθρώπους μεσοπέλαγα και να μην τους περιθάλπτουμε. Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό ζήτημα. Και αυτό είναι το πρόβλημα στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή, η ακροδεξιά πολιτική, η έλλειψη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Είναι τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση της Ιταλίας με αυτήν της Ελλάδας. Ναι, θα συλλάβεις αυτόν που φέρνει παράνομα μετανάστες αλλά δεν θα αφήσεις τους ανθρώπους χωρίς βοήθεια μέσα στη θάλασσα».