Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Εθνικής Οικονομίας, την επόμενη ημέρα, οφείλει να έχει στον πυρήνα του και μία αναπτυξιακή στρατηγική για τον Πολιτισμό.
Μία στρατηγική που θα έχει ως προτεραιότητα να προσδώσει εξωστρέφεια στον Ελληνικό Πολιτισμό. Που θα έχει ως στόχο την ισόρροπη προώθηση του πολιτιστικού μας αποθέματος, του σύγχρονου πολιτισμού και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι το εθνικό αγαθό που μας προσδιορίζει ως χώρα, αλλά δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί ανάλογα.
Ο ρόλος της πολιτείας, διαχρονικά, δίνει προτεραιότητα στην προστασία του πολιτιστικού αποθέματος. Όμως η προστασία per se, δεν συνιστά μηχανισμό ανάδειξης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Δεν μεταλαμπαδεύει τις βαθιές έννοιες που ο Ελληνικός Πολιτισμός έχει συνεισφέρει στην παγκόσμια κοινότητα. Δεν υποστηρίζει το γεγονός ότι ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός είναι η συνέχεια και φυσική εξέλιξη της κληρονομιάς μας.
Ούτε συμβάλει στη σύνθεση ποιοτικών εμπειριών στους τουρίστες.
Ως κράτος, οφείλουμε να προστατεύσουμε αλλά παράλληλα και να αναδείξουμε τον πολιτιστικό μας πλούτο διεθνώς. Να συνθέσουμε πολιτιστικές εμπειρίες στη λογική των θεματικών οδοιπορικών κατά μήκος της χώρας μας. Να συμπεριλάβουμε στις εμπειρίες αυτές, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου. Να συνθέσουμε ένα νέο αφήγημα που θα συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον.
Και αυτό το εγχείρημα είναι εφικτό μόνο μέσω της διασύνδεσης του τομέα του Πολιτισμού με τον πλέον εξωστρεφή τομέα της εθνικής οικονομίας, τον Τουρισμό.
Ο Πολιτισμός είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό με αναπτυξιακές δυνατότητες. Για να αποδώσει τα μέγιστα αποτελέσματα για την χώρα θα πρέπει να συνδεθεί με τον Τουρισμό.
Η σύζευξη αυτή, μας παρέχει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε ποιοτικά την εικόνα της χώρας μας και να δομήσουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, με βασικό συνθετικό τον Πολιτισμό και το ευεργετικό του κύρος.
Ταυτόχρονα, η σύζευξη του Πολιτισμού με τον Τουρισμό, θα λειτουργήσει προσθετικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Στα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών. Θα αναδείξει περιοχές που παρέμεναν εκτός τουριστικού χάρτη, λόγω χαμηλής επισκεψιμότητας.
Η αναπτυξιακή στρατηγική για τον Πολιτισμό, θα προβλέπει αναβάθμιση της οργάνωσης των δομών του τομέα με στόχο την υψηλή τους απόδοση. Θα θέσει ένα σύγχρονο πλαίσιο στο ζήτημα της διαχείρισης του πολιτιστικού μας αποθέματος. Με σεβασμό και υπευθυνότητα. Με σχέδιο και σύνθεση καλών πρακτικών που έχουν υιοθετηθεί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία.
Επιπρόσθετα, η αναπτυξιακή στρατηγική για τον Ελληνικό Πολιτισμό, θα εξειδικεύεται επίσης, σε ορισμένα ζωτικής σημασίας κεφάλαια για τη χώρα μας, στη νέα εποχή που έρχεται. Ένα από αυτά έχει ως στόχο την μεταμόρφωση της Αθήνας σε μητρόπολη του Πολιτισμού. Σε μία πόλη ασφαλή και ευημερούσα.
Ο Πρόεδρος ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη δημοσιοποιήσει το σχέδιο για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Ε.Α.Μ) και την αναβάθμιση της περιοχής.
Ένα άλλο τοπόσημο πολιτισμού προς ανάδειξη, είναι και η Ακαδημία Πλάτωνος. Οικουμενικής σημασίας αρχαιολογικός χώρος. Το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο. Σε απόσταση μόλις 2,5 χλμ από το κέντρο της πόλης. Και με δυνατότητα διασύνδεσης με τον Κεραμεικό και την Αρχαία Αγορά.
Έργα όπως η επέκταση του Ε.Α.Μ. και η αναγέννηση της Ακαδημίας Πλάτωνος, θα μεταμορφώσουν την πόλη μας. Θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας.
Θα μας κάνουν υπερήφανους. Θα συμβάλουν στο να αποκτήσουμε μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση.
*Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στην Α΄ Αθηνών