Θετική για τις αγορές μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας με αυτοδυναμία. Τι θα σημάνει ενδεχόμενος συνασπισμός με το ΚΙΝΑΛ. Πιθανόν μετά το 2020 η επαναδιαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα. Ποιο είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο.
To προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ισχυρό ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γεφυρώσει τη διαφορά, σημειώνει σε ανάλυσή της για τις ελληνικές εκλογές η εταιρεία πολιτικών συμβούλων Eurasia Group. Εκτιμά δε ότι σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας, το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι κυβέρνηση ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, ενώ θεωρεί ότι μία κυβέρνηση ΝΔ θα εστιάσει στη μείωση του φορολογικού βάρους.
Επισημαίνοντας ότι κάθε δημοσκόπηση που έχει δημοσιοποιηθεί από τα τέλη Μαΐου έως σήμερα δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται από 8,5% έως 13 μονάδες, η Eurasia Group εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι να πιθανό να κατακτήσει την αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο ενώ εξηγεί και τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού εκλογικού συστήματος (το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα αλλά και την κατανομή των εδρών σε 56 περιφέρειες, πολλές εκ των οποίων είναι πληθυσμιακά μικρές).
«Οι δημοσκοπήσεις δεν έδειξαν διακριτά σημάδια ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αλλάξει. Το ίδιο ισχύει για τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τις οποίες ο Τσίπρας ήλπισε να αξιοποιήσει ώστε να αυξήσει το εθνικό αίσθημα. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα – έκπληξη», αναφέρεται στην ανάλυση.
Όσον αφορά στον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή, η Eurasia σημειώνει πως βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων και τα τρία κόμματα που εμφανίζονται στο όριο του 3% (X.A, Ελληνική Λύση, Μέρα25) μπορεί μεν να πετύχουν την εκπροσώπησή τους, αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να εμποδίσει τη ΝΔ από την επίτευξη της αυτοδυναμίας.
Δεύτερον, ελλείψει σημαντικών μετακινήσεων μεταξύ των κομμάτων, και τα δύο κόμματα έχουν εστιάσει την προσπάθειά τους στην επίτευξη μεγαλύτερης συμμετοχής, κάτι που ίσως οδηγήσει σε ένα ελαφρώς καλύτερο αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ συγκρινόμενο με το αποτέλεσμα του Μαΐου.
Αντίστοιχη, σημειώνεται, είναι και η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη που έχει επισημάνει τον κίνδυνο μη αυτοδυναμίας που θα οδηγούσε σε επανάληψη των εκλογών και κλίμα αστάθειας
Το σενάριο για ΝΔ – ΚΙΝΑΛ
Η ανάλυση σημειώνει πάντως ότι στην «απίθανη περίπτωση» που η ΝΔ χάσει την αυτοδυναμία, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει σχηματισμός μεταξύ ΝΔ και του κεντρώου ΚΙΝΑΛ. «Η ΝΔ δεν πρόκειται να αναζητήσει συμμαχία με την Ελληνική Λύση, πόσω μάλλον με την Χ.Α που είναι πολλοί ακραίοι για να σταθούν ως αξιόπιστοι εταίροι»
H Eurasia εκτιμά επίσης ως «στροφή προς τα αριστερά» για το ΚΙΝΑΛ τον παραμερισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς του επέτρεψε, όπως εξηγεί, να ανταγωνιστεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην άντληση μετριοπαθούς αριστερής ψήφου.
Εκτιμά δε ως πιθανότερο σενάριο «το ΚΙΝΑλ να παράσχει τη στήριξή του στη ΝΔ ευκαιρίας δοθείσης (…) Είναι απίθανο το ΚΙΝΑΛ να εγκαταλείψει τα προνόμια της συμμετοχής του σε μία κυβέρνηση συνασπισμού (έλεγχος μετρικών υπουργείων) με στόχο να κερδίσει μερικές επιπλέον έδρες». (Σε περίπτωση που οι εκλογές επαναληφθούν με απλή αναλογική)
Θετική για τις αγορές μια νίκη της ΝΔ
Στην ανάλυσή της η Eurasia Group σημειώνει τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει για τις αγορές μία νίκη του Μητσοτάκη και επισημαίνει τις δεσμεύσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση του φορολογικού βάρους και βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
«Οι επενδυτές χαιρετίζουν επίσης το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη – με σπουδές στο Harvard και εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική», τονίζει επίσης η ανάλυση που επισημαίνει πάντως ότι υπάρχουν και ανησυχίες για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ και εκτιμά ότι η κυβέρνηση ΝΔ είναι πιθανόν, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, να θέσει ως προτεραιότητα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θέτουν οι δανειστές έναντι των στόχων για μείωση του φορολογικού βάρους.
«Ωστόσο ο Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευτεί το πλαίσιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και των δρακόντειων δημοσιονομικών στόχων, αλλά δεν θα το πράξει μονομερώς.
Επιπλέον, κάθε προσπάθεια για ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ξεκινήσει από το 20020 ή και αργότερα, ώστε αρχικά να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς , επιδεικνύοντας πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρεται.
Τέλος η ανάλυση του Eurasia σημειώνει ότι πιθανή συγκυβέρνηση ΚΙΝΑΛ – ΝΔ δεν θα άλλαζε θεμελιωδώς τις προοπτικές των εφαρμοζόμενων πολιτικών, αν και θα εισήγαγε κάποια επιπρόσθετη αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα) δεδομένης της έμφασης του ΚΙΝΑΛ στις δαπάνες κοινωνικής πολιτικής και της επιθυμίας τρου να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ. Επαναληπτικές εκλογές είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο, δεδομένου ότι η αλλαγή εκλογικού συστήματος θα έκαμε τη σύμπηξη μίας βιώσιμης κυβέρνησης συνασπισμού πολύ δύσκολη, οδηγώντας πιθανώς σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητος».