Προσπάθεια διατήρησης της έντασης στο Αιγαίο σε υψηλά επίπεδα εντοπίζουν έμπειροι παρατηρητές στο μπαράζ παραβιάσεων και εικονικών αερομαχιών κατά το προηγούμενο διήμερο, μέρος των οποίων καταγράφηκε, μάλιστα, στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Καταγράφηκαν σε δύο ημέρες 74 παραβιάσεις, εκ των οποίων 11 εξελίχθηκαν σε εμπλοκές με ελληνικά F-16. Την Τρίτη καταγράφηκαν 30 παραβιάσεις από 12 οπλισμένα F-16, εκ των οποίων οι 6 μετεξελίχθηκαν σε εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά, στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου. Τα τουρκικά μαχητικά παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο αποκλειστικά και μόνο για να εμπλακούν με τα ελληνικά F-16 και να επιστρέψουν προς την Τουρκία. Οι χθεσινές 42 παραβιάσεις και πέντε εμπλοκές «μοιράστηκαν» μεταξύ της ίδιας περιοχής, στα νότια της Ρόδου, και Χίου – Σάμου.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, στο ΓΕΕΘΑ αναμένουν να παρατηρήσουν πώς θα εξελιχθεί η τουρκική κινητικότητα και τις επόμενες ημέρες. Εν ολίγοις, αν η δράση των Τούρκων συνεχιστεί, ή η ανοδική καμπύλη των τελευταίων ημερών ήταν συγκυριακή. Είναι γνωστό ότι ανεξαρτήτως των γενικότερων εξελίξεων, η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο αυξάνεται στις εκλογικές χρονιές, κάτι που έως αυτή τη στιγμή έχει παρατηρηθεί εντόνως. Κατά τα λοιπά, εκτιμάται ότι η Αγκυρα δεν έχει απομακρυνθεί από τις βασικές στοχεύσεις της, οι οποίες εντοπίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τη Λιβύη. Το «Γιαβούζ» παραμένει στα βόρεια της Καρπασίας, κοντά στις τουρκικές ακτές, δίχως να έχει κάνει κάποια νέα κίνηση προς τα νότια. Παράλληλα, στο εσωτερικό του ψευδοκράτους και σε κάποια τουρκικά ΜΜΕ, γίνεται έντονη συζήτηση περί του αν η πτώση πυραύλου στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο αποτελεί αφορμή για περαιτέρω αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στη Βόρεια Κύπρο.
Ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης επισήμανε χθες ότι η Λευκωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά. «Συνεχίζουμε τις ενέργειες που όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει ήδη για το “Φατίχ”, πιο έντονες αυτή τη φορά, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο», είπε ο κ. Αγγελίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα διαβήματα που κάνει η Λευκωσία. «Κάνουμε διαβήματα, τα οποία μπορεί να έχουν κάποια αποτελέσματα, αλλά δεν μπορώ να καταλήξω ότι συνδέονται αυτές οι ενέργειες (σ.σ. η παραμονή του «Γιαβούζ» σε τουρκικά χωρικά ύδατα) με κάτι άλλο. Εμείς θα συνεχίσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η κατάφωρη παραβίαση πρέπει να τερματιστεί και το μήνυμα είναι ότι επηρεάζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και όλη η Ευρώπη», επισήμανε.
Επιπλέον, η Αγκυρα έχει στρέψει μεγάλο μέρος της προσοχής της στη Λιβύη, όπου στηρίζει ενεργά, με άνδρες και όπλα, τη διοίκηση της χώρας που εδρεύει στην Τρίπολη και αντιμάχεται τον στρατηγό Χαφτάρ που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στον τουρκικό Τύπο επανέκαμψαν παλαιότερα (και γενικά γνωστά) σενάρια περί ανάγκης να ηττηθεί ο Χαφτάρ ώστε η Τουρκία και η Λιβύη να οριοθετήσουν μεταξύ τους ΑΟΖ, εγκλωβίζοντας την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου που παρεμβάλλονται. Το συγκεκριμένο σενάριο επανήλθε σε χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ», όπου ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιούρντενιζ ισχυρίζεται ότι οι άδειες που εξέδωσε η Αθήνα στα δυτικά της Κρήτης αποτελούν απόφαση εις βάρος της Λιβύης. Και προτείνει η Τουρκία να υπογράψει συμφωνία με τη σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης, ώστε να της παρέχει ναυτικές δυνάμεις, τις οποίες δεν διαθέτει η βορειοαφρικανική χώρα. Την κατάσταση στη Λιβύη, τους S-400, αλλά και το σύνολο των προβλημάτων που φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Αγκυρα, θα συζητήσει το υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.