Μπορεί το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών να «αναγνώστηκε» ως θετικό μήνυμα από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ωστόσο δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι στη Χαρ. Τρικούπη, αλλά και συνολικά στο εσωτερικό του κόμματος, έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την ετυμηγορία της κάλπης.
Αλλωστε, όπως ανέφερε χθες (ΣΚΑΪ) σε μια αποστροφή του λόγου του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, «δεν πετάμε στα σύννεφα και είναι αυτονόητο ότι κι εμείς θα προχωρήσουμε σε αλλαγές». Τοποθέτηση η οποία σηματοδοτεί και την πρόθεση της ηγεσίας να «ανακατέψει την τράπουλα», ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της στασιμότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση, με ενδιαφέρον αναμένονται οι συνεδριάσεις Πολιτικού Συμβουλίου και Κεντρικής Επιτροπής την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα τεθεί επί τάπητος η επόμενη ημέρα.
Το 8,10% της Κυριακής δίνει μεν στη Φώφη Γεννηματά χώρο και χρόνο για τη χάραξη των επόμενων βημάτων, ωστόσο εκτιμάται ότι στις συνεδριάσεις θα διατυπωθούν και οι αρνητικές πτυχές του εκλογικού αποτελέσματος, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει απαραίτητα ότι η όποια κριτική θα έχει τη μορφή αμφισβήτησης της ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν λείπουν –παρότι δεν έχουν εκφραστεί δημοσίως– οι εσωκομματικές φωνές που υποστηρίζουν ότι ο στόχος πάνω στον οποίο χτίστηκε αρχικά η προεκλογική εκστρατεία, δηλαδή ο «επαναπατρισμός» ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν επετεύχθη. Αντίθετα, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα βγήκε ενισχυμένο από την κάλπη και ήδη διεκδικεί πιο δυναμικά τη διεύρυνσή του εις βάρος του ΚΙΝΑΛ.
Ακόμη, δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη προτάσσουν την ανάγκη να δοθεί «άμεσα ξεκάθαρη απάντηση» για τη θέση της παράταξης στο νέο πολιτικό σκηνικό, που βρίσκει Πειραιώς και Κουμουνδούρου να δημιουργούν έναν νέο δικομματισμό. Πρόκειται για ένα αίτημα που σχετίζεται με το «ασαφές στίγμα» που εκτιμάται ότι έστειλε η Φώφη Γεννηματά προεκλογικά, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ του ανοίγματος προς «αριστερόστροφα» ακροατήρια και της πρόθεσης για συνεννόηση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τέλος, ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι τα χαμηλά ποσοστά της παράταξης στις νεαρές ηλικίες, μιας και βάσει της στατιστικής «ακτινογραφίας» των εκλογών, το Κίνημα κινήθηκε μόλις στο 5,7% στην ηλικιακή ομάδα 17-34, πάνω από 30 μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εν τω μεταξύ, τα πρώτα πυρά κατά της νέας κυβέρνησης ήρθαν χθες με αφορμή τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Η Χαρ. Τρικούπη, αλλά και μεμονωμένα το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, άσκησαν κριτική στη Ν.Δ. για το γεγονός ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι πολυπληθές και… ανδροκρατούμενο, ενώ σχολίασαν αρνητικά και τις επιλογές των κ. Χρυσοχοΐδη και Μενδώνη, με τον Παύλο Χρηστίδη μάλιστα να κάνει λόγο (ρ/σ News247) για απόπειρα διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ.