Ειδήσεις

Ευρωκλογές: Τι έδειξε το Ευρωβαρόμετρο για τους νέους ψηφοφόρους

Σημαντική αύξηση της συμμετοχής των νέων στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου καταδεικνύει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δημοσκόπηση – που πραγματοποιήθηκε τις εβδομάδες αμέσως μετά τις εκλογές – σχεδόν 28.000 Ευρωπαίοι πολίτες σε όλη την ΕΕ απάντησαν σε ερωτήσεις για τη συμμετοχή τους στις εκλογές και για τα θέματα που καθόρισαν τη στάση τους σε αυτές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 42% των ερωτηθέντων στις ηλικίες 18-24 απάντησαν ότι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, «ανεβάζοντας» το σχετικό ποσοστό κατά 50% σε σύγκριση με το 2014 (28%). Σημαντική ήταν και η αύξηση της συμμετοχής στην ηλικίες από 25 έως 39 ετών, όπου σημειώθηκε αύξηση 12 μονάδων, από το 35% στο 47%.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως οι νέοι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 52% αίσθημα καθήκοντος την προσέλευσή τους στις κάλπες, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση 11 μονάδων σε σχέση με το 2014. Αισθητά περισσότεροι πολίτες ψήφισαν και επειδή είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (25%, +11 μονάδες), ή γιατί αισθάνονται ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα με την ψήφο τους (18%, +6 μονάδες), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πρώτου μετεκλογικού ευρωβαρόμετρου.

«Οι πολίτες ψήφισαν διότι στηρίζουν την ΕΕ, διότι πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα με την ψήφο τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες», υποστηρίζει ο νέος Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι.

Η μετεκλογική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου εστίασε επίσης στα θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος που καθόρισαν τη στάση των πολιτών στις πρόσφατες Eυρωεκλογές. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τα θέματα που τους επηρέασαν περισσότερο ήταν η οικονομία και η ανάπτυξη (44%), η κλιματική αλλαγή (37%), καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατική διακυβέρνηση (37%). Σε 16 χώρες οι ερωτηθέντες ανέδειξαν την οικονομία και την ανάπτυξη ως το πλέον σημαντικό πολιτικό ζήτημα, ενώ σε οκτώ χώρες οι πολίτες αποφάσισαν με βασικό γνώμονα την κλιματική αλλαγή.

«Οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, η κλιματική αλλαγή, το μέλλον της ΕΕ και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όλα αυτά τα θέματα αποτελούν προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου