Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δεν έθεσε στο Μητσοτάκη ζήτημα μείωσης του αφορολόγητου τονίζουν κυβερνητικά στελέχη. Τι σημαίνει για το Μαξίμου “διεύρυνση της φορολογικής βάσης”. Μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη, είναι οι δύο στόχοι πάνω στους οποίους συμφώνησαν Μητσοτάκης- Ρέγκλινγκ
Τόνιζαν εξάλλου ότι ο κ.Ρέγκλινγκ δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα ούτε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα προχθές, ούτε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες.
Όσο για τη φράση “διεύρυνση της φορολογικής βάσης” που χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του ESM(υπενθυμίζεται ότι ο κ.Ρέγκλινγκ μίλησε για εξισορρόπηση των δημοσιονομικών πολιτικών, με το συνδυασμό για παράδειγμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης), αν και οι θεσμοί διαχρονικά τη χρησιμοποιούν για να αναφερθούν στη μείωση του αφορολόγητου, κατά το Μαξίμου είναι μία φράση που επαναδιατυπώνεται και μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, όχι μόνο το αφορολόγητο, αλλά και για παράδειγμα το πως “χτίζεται” μία ευρύτερη φορολογική βάση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Εξάλλου, σημείωναν οι ίδιες πάντα πηγές, στην κοινή ουσιαστικά ανακοίνωση Μαξίμου- ESM (το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού και ο ESM εξέδωσαν το ίδιο κείμενο για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ρέγκλινγκ) αποτυπώθηκε ότι κυβέρνηση και δανειστές προτάσσουν τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός δηλαδή, εξηγούν, παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο στον επικεφαλής του ESM και πάνω σε αυτό υπάρχει συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση αναφερόταν πως ο κ.Μητσοτάκης ουσιαστικά διεμήνυσε ότι με τις μεταρρυθμίσεις θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος.
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταργήσει τη ρύθμιση με την οποία καταργήθηκε η μείωση του αφορολόγητου, άρα θα διατηρηθεί το αφορολόγητο.
Εξάλλου η ΝΔ ήταν που πριν τις ευρωεκλογές είχε φέρει πρόταση για κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και μπορεί να μην ψήφισε τη ρύθμιση που στη συνέχεια έφερε πριν τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, καθως είχε ήδη αποχωρήσει από τη Βουλή καταγγέλλοντας το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας νομοθετούσε ενώ ήδη είχε προαναγγείλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά προφανώς δε θα μπορούσε να ψηφίσει τώρα την κατάργηση της… κατάργησης μίας μείωσης για την οποία είχε καταγγείλει το ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ίδια στελέχη τονίζουν και επιπλέον ότι το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τις 10 Αυγούστου θα περιλαμβάνει και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%. Μία δέσμευση του κ.Μητσοτάκη, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ως “παράθυρο” για τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά κατα τη ΝΔ εντάσσεται στη δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο και ανώτατο φορολογικό συντελεστή, με ταυτόχρονη διατήρηση του αφορολόγητου.
Στο Μαξίμου σημείωναν επίσης ως θετική τη δήλωση του προέδρου του EuroWorkingGroup Χανς Φάιλμπριφ στο συνέδριο του Economist πως πρώτα θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και μετά είναι πιο πιθανό να γίνουν συνομιλίες για τα πρωτογενή, εκτιμώντας ότι ουσιαστικά το μήνυμα προς την Αθήνα συνοψίζεται στο “κάντε αυτό που λέτε ότι θα κάνετε και εδώ είμαστε να συζητήσουμε τα πλεονάσματα”. Εξάλλου και ο κ.Μητσοτάκης προεκλογικά είχε ξεκαθαρίσει ότι θα θέσει στην Ευρώπη το θέμα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα σε δεύτερο χρόνο και αφού θα έχει επιδείξει στους εταίρους τη μεταρρυθμιστική προσήλωση της κυβέρνησης του, ενώ ταυτόχρονα όπως είπε και χθες στον κ.Ρέγκλινγκ η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους.
Στο ερώτημα τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν οι εταίροι και δανειστές επιμείνουν ότι δεν μπορεί να γίνουν φορολογικές ρυθμίσεις πριν την επίτευξη μεταρρυθμιστικών στόχων, η απάντηση είναι ότι το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ούτως ή άλλως σταδιακές μειώσεις και ο χρόνος εφαρμογής τους μπορεί να εξετασθεί.