Με πτώση της τάξης του 3,8% στην Πληρότητα, του 2,9% στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο (Rev Par) και με οριακή θετική αλλαγή (1,0%) στη Μέση Τιμή Δωματίου έκλεισε το α’ εξάμηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, ενώ από την άλλη πλευρά οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμιο της πρωτεύσας «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταγράφουν σημαντική άνοδο μέχρι και 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου.
Η διαφορά αυτή μεταξύ των αφίξεων και των πληροτήτων των ξενοδοχειακών μονάδων αποτυπώνει, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, την υπερπροσφορά καταλυμάτων τύπου Airbnb τα οποία φαίνεται να απορροφούν όλο και μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής πίτας στην πρωτεύουσα.
Από πλευράς μας, αναφέρει η ΕΞΑΑΑ, επισημαίνουμε πως η Αθήνα δέχεται το μεγαλύτερο όγκο αφίξεων επισκεπτών (περίπου 8.200.000 επισκέπτες), ως η σημαντικότερη διεθνής πύλη εισόδου στη χώρα μας. Πολλοί εξ αυτών συνεχίζουν και προς λοιπούς προορισμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που καταγράφουν αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στο αεροδρόμιο τα τελευταία χρόνια δεν συνάδουν με την τόσο μεγάλη απόκλιση και τις εντυπωσιακά πτωτικές τάσεις που καταγράφονται από τα τέλη του 2018 στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας.
Άναρχη τουριστική ανάπτυξη
Η πολιτεία (ηγεσία Τουρισμού και εμπλεκόμενα υπουργεία), η τοπική κοινωνία (Περιφέρεια – Δήμοι), αλλά και οι τουριστικοί φορείς οφείλουν πλέον να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το μείζον ζήτημα της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης στην Αθήνα που μαζί με όλα τα παράπλευρα και χρόνια προβλήματα (ασφάλεια – καθαριότητα – ειδική υποδομή κ.λπ.) υποσκάπτουν τη σύγχρονη και ανταγωνιστική τουριστική ταυτότητα της πόλης μας, τονίζουν οι ξενοδόχοι της Αθήνας.
Απαιτείται τουριστικός επανασχεδιασμός, νέοι στόχοι με βάση τις καταγεγραμμένες προτεραιότητες και φυσικά, στρατηγική (μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης) περαιτέρω ανάπτυξης του Τουρισμού της Αθήνας – Αττικής. Από πλευράς ΕΞΑΑΑ, υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις καθώς έχουμε εργαστεί με αυτή τη προσέγγιση και προς αυτή τη κατεύθυνση, επί σειρά ετών, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting, η πληρότητα των ξενοδοχείων κατά τους έξι πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους κινήθηκε σε -7,8% τον Ιανουάριο, -1,9% τον Φεβρουάριο, -8,6% τον Μάρτιο, -1,3% τον Απρίλιο, -3,2% τον Μάιο και -0,9% τον Ιούνιο. Η μέση τιμή δωματίου και το rev par επίσης παρουσίασαν έντονες αναταράξεις από μήνα σε μήνα σημειώνοντας πτωτική πορεία τον μήνα Ιούνιο σχεδόν κατά 5%. Σημειώνουμε πως ο Ιούνιος, ο οποίος διατήρησε οριακά (+0.9%) την πληρότητα του περσινού Ιουνίου, ως καλοκαιρινός μήνας θεωρείται μήνας αιχμής.
Αύξηση στα αεροδρόμια της Fraport
Με μικρή αύξηση έκλεισε ο Ιούνιος για την επιβατική κίνηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, συνολικά 4,46 εκατ. επιβάτες χρησιμοποίησαν τουλάχιστον ένα από τα 14 αεροδρόμια τον Ιούνιο, διαμορφώνοντας μια αύξηση της τάξης του 2,1% σε σχέση με πέρυσι (4,37 εκατ. επιβάτες). Σύμφωνα με τα στατιστικά, η κίνηση του εσωτερικού αυξήθηκε κατά 3,5%, στους 713.000 επιβάτες, ενώ η κίνηση εξωτερικού 3,75 εκατ. επιβάτες αυξημένη κατά 1,8%.
Το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη αύξηση για τον Ιούνιο ήταν αυτό του Άκτιου που κατέγραψε άνοδο κατά 13,1% (115,7 χιλιάδες), ενώ αρνητικό πρόσημο στην κίνηση κατέγραψε το αεροδρόμιο της Κέρκυρας που παρουσίασε μείωση κατά 3,5% (541,7 χιλιάδες).
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και ποια αεροδρόμια είχαν αύξηση και ποια μικρή μείωση. Στα αεροδρόμια με θετικό πρόσημο έχουμε πρώτο του Άκτιου με 13,1% (115,7 χιλιάδες), της Μυκόνου με 11,8% (248 χιλιάδες) και της Σάμου με 8,7% (72 χιλιάδες). Ακολουθούν Μυτιλήνη με 7,6% (57,4 χιλιάδες), Χανιά 3,4% (469,4 χιλιάδες), Ρόδος 2,1% (878,8 χιλιάδες), Σαντορίνη 2,1% (342,8 χιλιάδες), Θεσσαλονίκη 1,9% (711,2 χιλιάδες), Ζάκυνθος 1,3% (325,1 χιλιάδες), Κως 1,1% (442,3 χιλιάδες), Κεφαλονιά 0,4% (134,1 χιλιάδες).
Μείωση κατέγραψαν τα αεροδρόμια της Κέρκυρας -3,5% (541,7 χιλιάδες), της Καβάλας -2% (53,8 χιλιάδες) και της Σκιάθου -1,1 (80,8 χιλιάδες).
Του Λάμπρου Καραγεώργου