Μια ευρεία ατζέντα με 10 προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος στις προγραμματικες δηλώσεις της κυβέρνησης που αρχίζουν στις 6.30μμ του Σαββάτου και ολοκληρώνονται αργά το βράδυ της Δευτέρας με την ψήφο εμπιστοσύνης.
Την 1η Σεπτεμβρίου παίρνουν τη σκυτάλη οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που κέρδισαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η απλή αναλογική που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη ο Κωνσταντίνος Ζέρβας ενώ στις 2 Ιουνίου εξελέγη δήμαρχος με 67%, στον πρώτο γύρο της 26ης Μαίου εξέλεξε μόνο 7 δημοτικούς συμβούλους στους 49.
Προκειμένου να παρακαμφθεί η αδυναμία λήψης αποφάσεων ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιοςεπεξεργάζονται ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί προς ψήφιση μαζί με πρώτο νομοσχέδιο που θα αφορά το επιτελικό κράτος, στις 23 Ιουλίου.
Εξετάζονται οι βέλτιστες αλλαγές με στόχο την διόρθωση της εκλογικής νομοθεσίας που αφορά στην ΤΑ, ώστε οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να μπορούν να κυβερνηθούν και να αποφύγουν το χάος. Συζητείται η ενίσχυση αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής και η δυνατότητα πλειοψηφίας από τους δημάρχους. Για παράδειγμα σε σύνολο 11 μελών, ο δήμαρχος να μπορεί να τοποθετεί τα τρία μέλη, και τα υπόλοιπα αναλογικά να μοιράζονται στους συνδυασμούς που εξελέγησαν. Με αυτόν τον τρόπο σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος θα έχει την πλειοψηφία (πχ 6 στους 11) ασχέτως εάν θα επιδιώκει συναινέσεις.
Ο κ.Θεοδωρικάκος είχε διαρκείς επαφές από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του με δημάρχους προερχόμενους και από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ κάλεσε σε σύσκεψη και τους 13 Περιφερειάρχες.
Η ισχυρή στήριξη της Αυτοδιοίκησης σε τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο αποτελεί επιτομή της κυβερνητικής πολιτικής.
Αλλες προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών μέσα στην τετραετία που θα παρουσιαστούν στις προγραμματικές δηλώσεις είναι:
*Νέος εκλογικός νόμος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με κατάργηση της απλής αναλογικής .
*Νέος εκλογικός νόμος πιο αναλογικός και πιο αντιπροσωπευτικός που θα εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα στη χώρα. «Πάντα με στόχο της ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις», όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
*Στενή συνεργασία με τους δημοσίους υπαλλήλους και βέλτιστη αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού.
*Προώθηση της αξιολόγησης η οποία βοηθά και τους εργαζομένους στο δημόσιο και την κοινωνία. Ο κ.Θεοδωρικάκος την έχει χαρακτηρίσει «εργαλείο βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών».
*Προγραμματισμός προσλήψεων, κάλυψη κενών που θα προκύψουν ύστερα από καταγραφή των αναγκών του δημοσίου. Στόχος η καλύτερη λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και η εξυπηρέτηση των πολιτών.
*Απλούστευση του πειθαρχικού Δικαίου με σκοπό την ταχύτερη και δίκαιη εκδίκαση πειθαρχικών διαφορών , αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας και την πάταξη της διαφθοράς
*Απλοποίηση της νομοθεσίας μέσα από το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων ώστε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη και σύγχυση που οδηγεί σε ταλαιπωρία των πολιτών και ενίσχυση της αδιαφάνειας και της διαφθοράς
*Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων με απόδοση ΕΝΦΙΑ στους Δήμους μέσα στην 4ετία αφού προηγηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.