Συνελήφθη στον Κορυδαλλό ο μοναχός Γερ. Μιχελής!

Συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας στον Κορυδαλλό, από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ο 69χρονος σήμερα μοναχός Γεράσιμος – Ελευθέριος Μιχελής, που ενεπλάκη στο σκάνδαλο πωλήσεως ακινήτων της Ιεράς Μονής Πάτμου.
Σε βάρος του μοναχού εκκρεμούσαν ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Κω με το οποίο φέρεται κατηγορούμενος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.
Όπως απεκάλυψε η “δ”, ο μοναχός παραπέμφθηκε μόλις πρόσφατα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων μαζί με ακόμη ένα κάτοικο της Πάτμου για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και συγκεκριμένα για τη διακίνηση μεγάλων ποσών σε κοινούς και ατομικούς τους λογαριασμούς, προερχόμενων από αγοραπωλησίες ακινήτων της Ιεράς Μονής Πάτμου.
Ο μοναχός Γεράσιμος – Ελευθέριος Μιχελής έχει καταδικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε ποινή κάθειρξης 7 ετών για την πράξη της υπεξαίρεσης ποσού ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας κατ’ εξακολούθηση από εντολοδόχο και διαχειριστή ξένης περιουσίας.
Με την ίδια απόφαση ο μοναχός καταδικάστηκε σε 5ετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, σε καταβολή 50.000 ευρώ στην Ιερά Μονή για ηθική βλάβη που της προξένησε, ενώ διατάχθηκε η παραπομπή των αστικών αξιώσεων της Ιεράς Μονής, για τις οικονομικές βλάβες που υπέστη, στα πολιτικά δικαστήρια.
Από έδρας είχε ανακοινωθεί εξάλλου ότι επρόκειτο να διαβιβαστούν αντίγραφα της δικογραφίας στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω για τη διενέργεια νέας έρευνας για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα από την ακροαματική διαδικασία φέρεται να είχαν προκύψει αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση του συγκεκριμένου αδικήματος εξαιτίας της διακίνησης τεράστιων χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς που τηρούσε ο κατηγορούμενος με δικαιούχους τον ίδιο και σε άλλους, με συνδικαιούχους συγγενικά του πρόσωπα και επιχειρηματία της Πάτμου.
Όπως έγραψε η «δ», στον μοναχό είχε επιβληθεί πρωτοδίκως ποινή κάθειρξης 8 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, υπό τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 20.000 ευρώ. Του είχε αποδοθεί πρωτοδίκως η υπεξαίρεση του αντίτιμου της αξίας πώλησης 42 ακινήτων (37 ακινήτων τα οποία μεταβιβάστηκαν με συμβολαιογραφικά έγγραφα και 5 ακινήτων της Μονής για τα οποία δεν συντάχθηκαν συμβολαιογραφικά έγγραφα προς μεταβίβαση) και συγκεκριμένα ποσού 362.685,25 ευρώ στο χρονικό διάστημα από τον Iανουάριο του 1993 έως το έτος 1998.
Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου εξέτασε 38 περιπτώσεις ακινήτων. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο μοναχός ενεργούσε ως εντολοδόχος και διαχειριστής της περιουσίας της Ιεράς Μονής, αφου,́ όπως φέρεται να προέκυψε και από την ακροαματική διαδικασία, ήταν εκείνος που διαπραγματεύθηκε το τίμημα της πώλησης και είχε κινήσει τη διαδικασία για τη μεταβίβαση της κυριότητάς τους.
Κατά τη διάρκεια της δίκης δεν μπόρεσε να δοθεί λογική εξήγηση για το γεγονός ότι από την άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών του κατηγορούμενου βρέθηκαν να έχουν διακινηθεί σε προσωπικούς του ́ και σε άλλους, που ήταν συνδικαιούχος με συγγενείς του, αλλά και με έναν κάτοικο του νησιού περίπου 800 εκατ. δρχ. ενώ δεν φέρεται να έπεισε ο ισχυρισμός της υπεράσπισης ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από φιλανθρωπίες και από δωρεές πιστών προς τον ίδιο.
Υπενθυμίζουμε ότι πραγματογνωμοσύνη επιθεωρητών της Διεύθυνσης Eπιθεώρησης ΔΔ, NΠ και ΔEKO της Δ/νσης Oικονομικής Eπιθεώρησης του Yπουργείου Oικονομικών εκτίμησε το ύψος της ζημίας που υπέστη η Μονή από τις σκανδαλώδεις εκποιήσεις ακινήτων της στο εκπληκτικό ποσό των 1.515.691.297 δραχμών. Από τα βουλεύματα που αφορούν στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της Μονής φέρεται να έχει προκύψει ότι στο χρονικό διάστημα 1970- 1985 υπεγράφησαν 404 συμβόλαια συνολικού ύψους 44.438.257 δρχ., στο διάστημα 1986-1995 377 συμβόλαια συνολικού ποσού 748.238.734 δρχ. και στο διάστημα 1963-1998 297 διπλά συμβόλαια, που σημαίνει ότι 297 φορές πούλησαν σε διπλούς αγοραστές το ίδιο οικόπεδο.
Θυμίζουμε ότι από την άρση του απορρήτου και την απαγόρευση της κινήσεως λογαριασμών πέντε ατόμων συμπεριλαμβανομένου και του κατηγορούμενου προέκυψαν τα εξής απίθανα: Ο Μιχελής και δύο ακόμη τηρούσαν 46 ατομικούς και κοινούς λογαριασμούς. O αριθμός τους, όπως είχε τονιστεί, είναι τεράστιος και αδικαιολόγητος. Παρατηρείται κίνηση λογαριασμού μοναχού από REPOS και AMOIBAIA κεφάλαια.
Είχε χαρακτηριστεί απαράδεκτο, οι καταθέσεις των χρημάτων που προέρχονται από πωλήσεις ακινήτων της I. M. Πάτμου να γίνονται σε ατομικούς (και κοινούς) λογαριασμούς των μοναχών και με δεδομένο ότι υπήρχαν οι λογαριασμοί που διατηρούσε η I. M. στα ονόματα του Hγουμένου και του ταμία ενώ διαπιστώθηκε ότι μόλις ενεργοποιήθηκε η ποινική διαδικασία οι κατηγορούμενοι μοναχοί έσπευσαν να «αδειάσουν» τους λογαριασμούς.