Η οικονομική ύφεση που έχει πλήξει τη χώρα μας τα τελευταία έτη δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την τοπική οικονομία. Σαφώς, ο μεγάλος αριθμός τουριστών που καταφθάνει στο νησί κατά την καλοκαιρινή σεζόν προσφέρει μια οικονομική «ανάσα», καθώς ανοίγονται νέες θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού και παρατηρείται άνοδος της γενικότερης κίνησης στην αγορά.
Σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων διοικητικών οργάνων στη «δ», η Ρόδος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση που μαστίζει όλη την Ελλάδα, αλλά συγκριτικά με άλλες περιοχές βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση, κυρίως λόγω του τουρισμού.
Η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κα. Λίτσα Φτακλάκη, δήλωσε σχετικά: “Ο τουρισμός έχει βοηθήσει πάρα πολύ τα νησιά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες κατά τη χειμερινή περίοδο. Ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι εύκολος, αλλά σίγουρα η ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση. Ο τουρισμός κατά γενική ομολογία αποτελεί μια «τονωτική ένεση». Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να παραδεχτούμε πως και η τοπική οικονομία παρουσιάζει προβλήματα, κυρίως στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η αύξηση του τουρισμού ήταν ραγδαία, όμως ένα μεγάλο ποσοστό των τουριστών δεν διαθέτει υψηλή αγοραστική δύναμη, με αποτέλεσμα να υποφέρει η τοπική αγορά. Πέραν τούτου, το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα ατόμων δεν θα λάβει φέτος το επίδομα ανεργίας θα εντείνει την οικονομική δυσχέρεια το χειμώνα”.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Γεώργιος Κατσίβας επεσήμανε: “Ο τουρισμός, οπωσδήποτε συμβάλλει στην άνοδο της τοπικής οικονομίας, αν και τα έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε μια σαφή πρόβλεψη για την κατάσταση που θα επικρατήσει το χειμώνα. Η μεσαία τάξη δεν έχει βοηθηθεί. Επίσης, αρκετοί άνεργοι δεν θα εισπράξουν ούτε το επίδομα ανεργίας τους και αυτό θα δημιουργήσει έντονη οικονομική δυσπραγία σε πολλά νοικοκυριά”.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας υποστήριξε: “Το νησί μας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές. Διαθέτουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα του τουρισμού σαν κύρια απασχόληση που δημιουργεί προοπτικές. Βέβαια, η εφαρμογή του συστήματος all inclusive έχει ως αποτέλεσμα να μη διαχέεται το προϊόν ισότιμα σε όλους και να μην ωφελείται ένα μεγάλο ποσοστό της τοπικής οικονομίας. Το εν λόγω σύστημα θα έπρεπε να έχει σταματήσει να υφίσταται ή τουλάχιστον να έχει τροποποιηθεί, ώστε τα οφέλη του τουρισμού να μεταφερθούν σε ολόκληρη την κοινωνία. Σε πρακτικό επίπεδο, οι κάτοικοι του νησιού βιώνουν σε έντονο βαθμό την κρίση. Ο φετινός χειμώνας προμηνύεται πολύ πιο δύσκολος από τον περσινό”.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, τόνισε: “Η τοπική οικονομία έχει το πλεονέκτημα του τουρισμού. Βέβαια, οι ανάγκες πρωτογενούς τομέα του τουρισμού είναι εισαγόμενες, με αποτέλεσμα να διαχέονται μεγάλα χρηματικά ποσά της τοπικής οικονομίας στο εξωτερικό. Σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, τα νησιά βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Βέβαια, πολλά από τα προβλήματα είναι κοινά. Προβλήματα, όπως η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων συναντώνται σε όλες τις περιοχές της χώρας. Το ενδεχόμενο απόσυρσης του μέτρου κατάργησης του επιδόματος ανεργίας θα βοηθήσει σημαντικά στην οικονομική ελάφρυνση ενός μεγάλου ποσοστού των ελληνικών νοικοκυριών”.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, υπογράμμισε: ” Τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης διαφαίνονται και στην τοπική οικονομία. Πολλές επιχειρήσεις του νησιού έχουν αναγκαστεί να σφραγιστούν. Ο φετινός χειμώνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος και για τη Ρόδο. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν κατορθώσει να ανακάμψουν παρά τον τουρισμό. Το σύστημα all inclusive έχει καταστρέψει την αγορά του νησιού. Δυστυχώς βιώνουμε την κρίση το ίδιο έντονα με την υπόλοιπη χώρα”.
Ο αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Εμμανουήλ Καμπουρόπουλος, δήλωσε: “Οι οικονομίες που στηρίζονται κατά βάση στον τουρισμό δεν έχουν τις ίδιες επιπτώσεις. Η τοπική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση έναντι άλλων περιοχών, αν και άνοδος παρατηρείται μόνο κατά τους 7 μήνες του έτους”.
Ο ιδιοκτήτης super market «ΣΠΑΝΟΣ» κ. Χρήστος Σπανός, ανέφερε: “Μέχρι στιγμής μόνο εξαιτίας του τουρισμού έχουμε κατορθώσει να επιβιώσουμε. Ανέκαθεν στον τουρισμό στηριζόμαστε. Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε τον φετινό χειμώνα. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές. Τα πράγματα προμηνύονται πολύ δύσκολα. Ευτυχώς τα Δωδεκάνησα είναι ένας «ευλογημένος» τόπος και σε καμία των περιπτώσεων δεν βιώνουμε τις ίδιες δυσκολίες με τις περιοχές του βόρειου συγκροτήματος της Ελλάδας”.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και ιδιοκτήτης super market «ΠΑΠΠΟΥ» κ. Ιωάννης Πάππου, υποστήριξε: “Η τοπική οικονομία δείχνει κάποια σημάδια αντοχής εν συγκρίσει με περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Ωστόσο, ήδη μετράμε τα πρώτα «θύματα» της κρίσης. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης παραμένουν κενά, χωρίς να στεγάζουν κάποια επιχείρηση, γεγονός πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ρόδου. Ναι μεν οι αφίξεις κατά την καλοκαιρινή σεζόν παρουσίασαν υψηλό δείκτη, όμως τα ταμειακά διαθέσιμα των τουριστικών επιχειρήσεων είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή η αύξηση των αφίξεων δεν αντικατοπτρίζεται δυστυχώς, και στο οικονομικό αποτέλεσμα. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις ήδη δυσκολεύονται και πρόκειται να δυσκολευτούν περισσότερο το χειμώνα. Βέβαια, η ανεργία μαστίζει τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ οι τουριστικές περιοχές έχουν αντισταθεί μερικώς στην οικονομική ύφεση”.
Τέλος, η περιφερειακή σύμβουλος κα. Λίνα Παπατσή, δήλωσε: “Στα Δωδεκάνησα βρισκόμαστε σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, λόγω του τουρισμού. Το τελευταίο διάστημα η αύξηση του τουρισμού δημιούργησε ένα ευνοϊκότερο κλίμα. Βέβαια, οι περικοπές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξακολουθούν να υφίστανται και να δυσχεραίνουν την κατάσταση. Εάν τελικά δοθεί το επίδομα ανεργίας στους ξενοδοχοϋπάλληλους, η οικονομία στα Δωδεκάνησα θα αντέξει. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και στην τοπική οικονομία”.