Ειδήσεις

Tι πρoτείνουν στον Θεοχάρη οι διαχειριστές σπιτιών για Airbnb

Στο «τραπέζι» του διαλόγου βάζει η νέα κυβέρνηση το θέμα της Airbnb, που απασχολεί αυτή την στιγμή χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, εν δυνάμει ενοικιαστές, αλλά και τους τουριστικούς φορείς.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Συλλόγου ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. (Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων) με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα προκειμένου η ηγεσία του υπουργείου να ενημερωθεί πάνω στα θέματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, για την οποία, από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες έχουν εκφράσει ουκ ολίγες φορές τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο περιορισμών στην αγορά- πέραν των φορολογικών που ήδη ισχύουν, σε συνέχεια και των αντιδράσεων από τους τουριστικούς φορείς.

Eιδική αναφορά έκανε χθές και από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Όπως ανέφερε «για εμάς, το υπουργείο Τουρισμού, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτό δεν ίσχυε παλιότερα και για αυτό υπήρχε μια σχετικά εχθρική στάση του υπουργείου απέναντί τους. Για εμάς – για αυτό εξάλλου συναντήθηκα ήδη με τον ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ. που εκπροσωπεί όσους μισθώνουν ακίνητα μέσω των πλατφορμών – οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για τον τουρισμό. Από τη θέση αυτή  μπορούν να προτείνουν και να διεκδικούν αλλά έρχεται με υποχρεώσεις ώστε να διαφυλάξουμε τόσο την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας όσο και το κοινωνικό της αποτύπωμα. Παρανομία και φοροδιαφυγή δεν είναι ανεκτές».

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα συνεισφέρει με μεγάλο ποσοστό στο τουριστικό προϊόν (10,5% το 2018) και με συνολικά έσοδα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πάνω από 185 εκατ. ευρώ το 2018, «ενώ το συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία, αν συνυπολογιστούν και τα παράπλευρα έσοδα, ανήλθε σε επίπεδα άνω του 1,23 δισ. ευρώ», σύμφωνα με τους υπολογισμούς της μεγαλύτερης πλατφόρμας, της Airbnb.

Σημειωτέον ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο δήμος Αθηναίων γνωστοποίησε ότι συντάσσεται με τις δέκα ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις για τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και τις επιπτώσεις της στην αγορά ακινήτων, απευθυνόμενες με σχετική επιστολή τους στην Ε.Ε.. «Η Αθήνα συντάσσεται με την κοινή ανακοίνωση των δέκα πόλεων και δηλώνει σε ετοιμότητα να συνδράμει σε περαιτέρω ενέργειες του δικτύου που προωθούν τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε η τουριστική ανάπτυξη να συντελείται με όρους που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της δημόσιας πολιτικής στέγασης και την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά από το δήμο. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας απηύθυνε πρόσφατα επιστολή στην εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε. ζητώντας ενημέρωση σχετικά με τις αδήλωτες κατοικίες εντός των ορίων του δήμου και αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, «ώστε το δημόσιας ιδιοκτησίας απόθεμα κατοικιών, να αξιοποιηθεί για τη στέγαση των ευάλωτων συμπολιτών μας, στο πλαίσιο μιας αυτοδιοικητικής πολιτικής με έμπρακτο κοινωνικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό. Η πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, ως αναγκαίο ανάχωμα στην κοινωνική περιθωριοποίηση και αποκλεισμό, δυσχεραίνεται, ειδικότερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία στερείται του θεσμού της «κοινωνικής κατοικίας» (“social housing”) με τη μορφή κατοικιών που προσφέρονται για εκμίσθωση με ευνοΐκούς όρους σε ενοικιαστές με χαμηλά ή μηδενικά εισοδήματα».

Συνάντηση διαχειριστών- Θεοχάρη

Οσον αφορά τη συνάντηση των διαχειριστών ακινήτων με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, ο ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ δηλώνει ότι είναι «στη διάθεση του υπουργείου Τουρισμού καθώς και οποιουδήποτε άλλου δημόσιου φορέα επιθυμεί συνεργασία σε θέματα που αφορούν την βραχυχρόνια μίσθωση» και κρίνει ως θετικό το γεγονός ότι το υπουργείο παραχωρεί «μια θέση στο τραπέζι των συζητήσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα μας στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που πέρασε ήδη το όριο του 12% του συνολικού τουριστικού προϊόντος. Ο υπουργός μας έδωσε από την πρώτη κιόλας στιγμή να καταλάβουμε ότι επιθυμία του είναι να ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και να απλουστεύσει, ως τεχνοκράτης και εξαίρετος επιστήμονας, τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ. κ. Ανδρέας Χίου, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει πρόθεση για περιορισμό της δραστηριότητας της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Από αυτή την πρώτη κιόλας συνάντησή μας, διαπιστώσαμε επίσης και το σοβαρό έργο που έγινε εδώ και πολύ καιρό από τον τομεάρχη Τουρισμού της Ν.Δ. και νυν Υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα, που έχει ως αποτέλεσμα την αναγνώριση και σωστή αντιμετώπιση του κλάδου μας τόσο από τον ίδιο όσο και από τους συνεργάτες του. Είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε εργασίες του τομέα μετά από πρόσκλησή του και να παρουσιάσουμε από τότε κάποιες προτάσεις μας για την καλύτερη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων».

Ως προς τις προτάσεις των ιδιοκτητών, οι σημαντικότερες εντοπίζονται σε τρία βασικά σημεία σε σχέση με το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών, την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και το στεγαστικό πρόβλημα που είναι εμφανές πλέον σε πολλές ελληνικές πόλεις και νησιά.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών, οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι ο περιορισμός στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με οποιαδήποτε μορφή, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα αφού θα αναγκάσει πολλούς να φοροδιαφύγουν. «Αντί να καταφεύγουμε σε περιοριστικά μέτρα που θα επιφέρουν συρρίκνωση της αλματώδους ανάπτυξης ενός ολόκληρου κλάδου, θα ήταν προτιμότερο να δίναμε κίνητρα για περαιτέρω εξέλιξη και προσέλκυση επενδυτών». Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες, η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει και είναι το περισσότερο αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν παγκοσμίως. «Η χώρα μας ήδη βρίσκεται μέσα στους 10 καλύτερους προορισμούς και θα ήταν πραγματικά άδικο αντί να αξιοποιήσουμε αυτή την δυναμική να την αποτρέψουμε με περιοριστικά μέτρα».

Σε σχέση με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, σύμφωνα με στοιχεία από την Airbnb υπάρχουν πάνω από 95.000 ενεργές καταχωρήσεις στην πλατφόρμα. «Δεδομένου ότι η εφαρμογή του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα έχει δώσει περίπου 70.000 Αριθμούς Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.), υπάρχουν πάνω από 35.000 ακίνητα (25.000 στην Airbnb αλλά και επιπλέον 10.000 στις υπόλοιπες πλατφόρμες που δεν είναι καταχωρημένα στην Airbnb) που λειτουργούν παράνομα φοροδιαφεύγοντας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν εις βάρος των υπολοίπων νόμιμα καταχωρημένων ακινήτων.

Μάλιστα, μην αποδίδοντας κανένα φόρο για τις εισπράξεις τους, μειώνουν τις τιμές όσο επιθυμούν, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού στα υπόλοιπα νόμιμα καταλύματα.

Πάγια πρόταση του συλλόγου μας είναι να ζητηθεί από τις πλατφόρμες να διαγράψουν όλα αυτά τα καταλύματα που δεν διαθέτουν ΑΜΑ και να ξεκινήσουν έλεγχοι από την ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό τους.

Αν εφαρμοσθεί αυτό και μόνο το μέτρο, θα επιστρέψουν στην μακροχρόνια μίσθωση πλέον των 35.000 ακινήτων μειώνοντας με αυτό τον τρόπο κατά πολύ το θέμα της δυσκολίας εύρεσης κατοικίας όσων αναζητούν να μισθώσουν μακροχρόνια», αναφέρουν οι διαχειριστές ακινήτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.

Σε σχέση με το στεγαστικό πρόβλημα, οι ίδιοι τονίζουν ότι υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες και σε μεγάλες πόλεις, χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα ιδιοκτησίας των δήμων ή του δημοσίου γενικότερα που μένουν αναξιοποίητα ακόμα και σήμερα, με δεδομένη την μεγάλη ζήτηση για στέγαση από φοιτητές, εργαζόμενους και επαγγελματίες.

«Πολλά από αυτά τα ακίνητα θα μπορούσαν να παραχωρηθούν για εκμετάλλευση σε επενδυτές για να ανακαινισθούν και να δοθούν αποκλειστικά για μακροχρόνια μίσθωση. Λόγω της ζήτησης, το κέρδος θα είναι μεγάλο και θα προσελκύσει αρκετούς επιχειρηματίες που αναζητούν ευκαιρίες για κερδοφόρες επενδύσεις. Το μοντέλο παραχώρησης θα μπορούσε να είναι ενοικίαση με δικαίωμα υπεκμίσθωσης η ακόμη και συν-εκμετάλλευση με τους δήμους.

Όσα από αυτά τα ακίνητα είναι σε κοντινή απόσταση από εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν ιδιωτικές φοιτητικές εστίες όπως αυτές λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πόλεις κοντά στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στην αρχική συμφωνία και για να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές, θα μπορούσε να υπάρχει ένα ανώτατο επιτρεπτό μηνιαίο μίσθωμα ακόμα και επιδοτούμενο στα πλαίσια μιας κοινωνικής πολιτικής στέγασης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

πηγή newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου