Ο κίνδυνος εσωστρέφειας και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία των εσωκομματικών εκλογών στην τοπική Νέα Δημοκρατία, μετά την απόφαση των κ.κ. Τάκη Μιχαήλου και Στέφανου Δράκου να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ, προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Συγγρού.
Ασφαλείς πληροφορίες της “δ” αναφέρουν συγκεκριμένα ότι ο κ. Νικόλαος Μπακογιάννης, ο γραμματέας οργανωτικού κ. Γ. Λουλουδάκης και ο γραμματέας του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, εξετάζουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση, ένα πολιτικό “deal”, που θα ισορροπήσει το κόμμα στη δύσκολη περίοδο που διανύει η κυβέρνηση και με πιθανές ακόμα τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Με δεδομένο ότι είχε προταθεί στον κ. Μιχαήλου να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της ΝΟΔΕ και να παραδώσει τη σκυτάλη στον κ. Δράκο, αναλαμβάνοντας τη θέση του περιφερειάρχη του κόμματος στο Νότιο Αιγαίο χωρίς να υπάρξουν αργότερα οι αναμενόμενες εγγυήσεις η Συγγρού εξετάζει το ενδεχόμενο να πορευτεί στις εσωκομματικές εκλογές με τον ίδιο πρόεδρο.
Πιο συγκεκριμένα προτάθηκε αρμοδίως να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής ο κ. Δράκος και να είναι μοναδικός υποψήφιος ο κ. Μιχαήλου. Κατά τη συγκρότηση σε σώμα του κομματικού οργάνου, προτείνεται να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου ο κ. Δράκος και εν συνεχεία να οριστεί Περιφερειάρχης ο κ. Μιχαήλου, να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από τον κ. Δράκο.
Πρόκειται, όπως δήλωσε χθες στέλεχος του κόμματος στη «δ», για μια σοβαρή πρόταση, μια «πολιτική επιταγή», που αν εξαργυρωθεί, ικανοποιούνται όλες οι πλευρές και όλες οι φιλοδοξίες.
Θυμίζουμε ότι, μόλις πρόσφατα, είχε πραγματοποιηθεί στο νησί, συνάντηση κομματικών στελεχών, προεξέχοντος του κ. Νικολάου Μπακογιάννη, στην οποία είχε προταθεί στον κ. Μιχαήλου να αποσυρθεί με δέλεαρ την αναβάθμιση του σε περιφερειάρχη και να συμβάλει στην εκλογή του κ. Δράκου στη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ. Η πρόταση που έγινε από «υψηλά κλιμάκια» δεν ήταν καλά «δεμένη» και πιθανολογείται ότι «σκάλωσε» στον κ. Παπαμιμίκο, που κάποιοι προτίμησαν να μην ενημερώσουν, ως όφειλαν.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει στο μεταξύ η προσέγγιση της ΝΟΔΕ στον πρώην δήμαρχο κ. Χατζή Χατζηευθυμίου. Μετά την εκλογική ήττα στις δημοτικές εκλογές του 2010 άνοιξε στο εσωτερικό του κόμματος ένας επώδυνος αλλά και «καθαρτήριος» κύκλος πολιτικού αναστοχασμού.
Το κεφάλαιο αυτό κλείνει, όπως φαίνεται, με μια «γενναία» και έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης για τα λάθη που έγιναν με αποτέλεσμα να διασπαστεί το κόμμα για να ικανοποιηθούν φιλοδοξίες συγκεκριμένων κύκλων.
Η Νέα Δημοκρατία συστεγάζει διαφορετικές πολιτικές κουλτούρες και κοινωνικά συμφέροντα που η συνάρθρωσή τους παράγει αντιφάσεις και εντάσεις. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το κόμμα σε τοπικό επίπεδο πάντοτε επιχειρούσε να οικοδομήσει την πολιτική του κυριαρχία αποσιωπώντας και απωθώντας αυτές τις εκκρεμότητες.
Η ιστορία των όσων υπέστη η παράταξη Χατζηευθυμίου προεκλογικώς το 2010 φαίνεται έτσι να επαναλαμβάνεται ενόψει των εκλογών του 2014 με πρωταγωνιστή πλέον τον κ. Γ. Χατζημάρκο, που στηρίχθηκε στη μιντιακή χειραγώγηση της κοινής γνώμης και στην αποτελεσματικότητα ενός «δημοσκοπικού λαϊκισμού» που ικανοποιούσε το κοινό αίσθημα, διατηρώντας ταυτόχρονα ατσαλάκωτη την εικόνα του ηγέτη.
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;
Στο μεταξύ στον ενημερωτικό ιστότοπο NewsBomb δημοσιεύθηκε χθες το ακόλουθο ρεπορτάζ:
«Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργεί το Μαξίμου, από την περασμένη εβδομάδα και μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα στο Κερατσίνι, καταδεικνύουν πτώση της Χρυσής Αυγής, ανακοπή των διαρροών της ΝΔ προς το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου και σταδιακό επαναπατρισμό ψηφοφόρων της ΝΔ που επέλεγαν, ως πρόθεση ψήφου, την Χρυσή Αυγή.
Τα ευρήματα αυτά των δημοσκοπήσεων οδηγούν σε εισηγήσεις διενέργειας πρόωρων εκλογών προς τον Α. Σαμαρά.
Στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές, ενώ το πολωτικό κλίμα που θα επικρατήσει θεωρούν ότι μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει τη ΝΔ στο να αγγίξει την αυτοδυναμία.
Παράλληλα θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα αποκτήσει δημοκρατική νομιμοποίηση για να προχωρήσει σε μία νέα συμφωνία με τους δανειστές προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει για τη διετία 2015-2016.
Όσοι εισηγούνται εκλογές στον Πρωθυπουργό, επισημαίνουν ως ένα ακόμα θετικό σημείο τη νίκη της κ. Μέρκελ στη Γερμανία και εκτιμούν ότι πείθει όλο και περισσότερους Έλληνες ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και ρεαλιστική λύση από το να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να ξεπεράσει τα σημερινά της προβλήματα.
«Δεν θα ξαναβρούμε καλύτερη συγκυρία Πρόεδρε», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά για να δώσει έμφαση.
Οι εκτιμήσεις του επιτελείου του κ. Σαμαρά συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η προσφυγή στις κάλπες έχει πολλαπλά οφέλη:
1ον) Θα γίνει με τη Χρυσή Αυγή στο καναβάτσο, απαξιωμένη και απομονωμένη, μέσα σε κλίμα αποτροπιασμού και φόβου που δημιουργήθηκε από το ξέσπασμα της βίας και την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.
2ον) Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει με μεγαλύτερη πειστικότητα την επίκληση της θεωρίας των άκρων και να θέσει το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας της χώρας, αλλά και με χρονικό ορίζοντα το 2017, την έξοδο από τα μνημόνια.
3ον) Αποφορτίζεται η πολιτική σημασία των δημοτικών εκλογών αλλά και των ευρωεκλογών που συμπίπτουν, αν έχουν προηγηθεί βουλευτικές εκλογές 7 μήνες πριν. Αντίθετα ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές ή στις δημοτικές, θα αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση και θα νομιμοποιήσει το αίτημα για πρόωρες εκλογές, τότε, του Σύριζα. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ν.Δ θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.
4ον) Οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, κάτι που σημαίνει εσωκομματικό σιωπητήριο και πειθαρχία αλλά και μία κοινοβουλευτική ομάδα απόλυτα ελεγχόμενη και πιστή στον κ. Σαμαρά.
Ο Πρωθυπουργός ακούει προσεκτικά όλες τις εισηγήσεις. Γνωρίζει όμως ότι για να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση χρειάζεται και το ”πράσινο φως” από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως το Βερολίνο γιατί και το καλοκαίρι ήταν στο σχεδιασμό του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με αφορμή την κρίση στην ΕΡΤ, αλλά τον απέτρεψαν οι Βρυξέλλες με σαφείς προειδοποιήσεις τόσο από τον κ. Ρεν όσο και από τον κ. Σόιμπλε.