Η ΧΡΗΣΗ προφυλακτικού δεν συμβάλλει μόνον στην αντισύλληψη, αποτρέποντας ανεπιθύμητες κυήσεις. Προστατεύει σε σημαντικό βαθμό από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία βρίσκονται σε έξαρση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Δεληγεώρογλου, ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο μεγάλος στους εφήβους. Εχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, σύντομες σχέσεις, διάθεση για πειραματισμό και είναι πιο ευάλωτοι στις λοιμώξεις.
Το 8% των εφήβων έχουν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή πριν από τα 13 έτη. Οι μισοί είναι σεξουαλικά ενεργείς κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ μόνο το 62% των σεξουαλικά ενεργών εφήβων χρησιμοποίησε προφυλακτικό στην τελευταία του σεξουαλική επαφή.
Ενας στους τέσσερις σεξουαλικά ενεργούς εφήβους παγκοσμίως έχει μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Τρία στα πέντε νέα περιστατικά λοιμώξεων και ένας στους δύο ασθενείς με ιό του AIDS σε ολόκληρο τον κόσμο, ανήκουν στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.
Τα νοσήματα αυτά αποτελούν τον κύριο λόγο αναστρέψιμης υπογονιμότητας μεταξύ των γυναικών. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, αποτελούν μία από τις πέντε συχνότερες αιτίες για τις οποίες οι έφηβοι προσέρχονται στον ιατρό.
Η συνήθης συμπτωματολογία στις έφηβες είναι: Κνησμός του αιδοίου, άλγος, διόγκωση ή εμφάνιση φυσαλίδων, στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό ή στο στόμα, κολπική υπερέκκριση δύσοσμη ή μη, αίσθημα πληρότητας στον κόλπο, άλγος υπογαστρίου και συχνουρία ή και δυσουρία.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/stop-sta-atichimata-tou-sex/