Το παρουσιολόγιο των μετακλητών υπαλλήλων σε κάθε υπουργείο θα είναι πλέον μικρό. Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνει «ψαλίδι» στον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, θέση η οποία έως τώρα έχει αποτελέσει το όχημα αναξιοκρατικών διορισμών ημετέρων στο Δημόσιο από τα κυβερνητικά στελέχη. Στόχος είναι η μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά και της μετάδοσης ενός μηνύματος αξιοκρατίας στην επιλογή των στελεχών, καθώς, έως και το πρόσφατο παρελθόν, υπήρξαν καταγγελίες και πολιτικοί διαξιφισμοί για τον αριθμό τους και το κόστος της μισθοδοσίας τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο σχεδιασμός, όπως υπηρετείται και από το πρώτο ν/σ που θα κατατεθεί για τη δομή και λειτουργία της κυβέρνησης και το επιτελικό κράτος, το οποίο επιμελείται ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, προβλέπει ότι κάθε υπουργός θα δικαιούται εννέα μετακλητούς υπαλλήλους και δύο δημοσιογράφους. Επίσης, κάθε υφυπουργός θα δικαιούται έξι μετακλητούς υπαλλήλους (χωρίς δημοσιογράφους, οι οποίοι, εάν κριθούν αναγκαίοι, μπορούν να καλύψουν μία από τις έξι θέσεις). Μικρό αριθμό μετακλητών, έως πέντε, θα έχουν οι γενικοί γραμματείς, οι οποίοι κρίνεται απαραίτητο να συνεπικουρηθούν από μετακλητούς και ειδικούς συμβούλους. Και αυτό διότι μειώθηκε ο αριθμός τους –από 93, οι γενικές γραμματείες περιορίστηκαν σε πέντε– συγκεντρώνοντας περισσότερες αρμοδιότητες σε κάθε γραμματεία.
Ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων, βεβαίως, εξαρτάται από τον αριθμό των υφυπουργών και υφυπουργών· η νυν κυβέρνηση έχει 51. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων κυμαινόταν περί τις 2.700 στις 31 Μαρτίου. Εκτοτε, βέβαια, και έως τις εκλογές, υπήρξαν πράξεις υπουργικού συμβουλίου με τις οποίες προσελήφθησαν καινούργιοι μετακλητοί.
Με τη μείωση των μετακλητών υπαλλήλων η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος. Από τον ίδιο στόχο υπαγορεύεται το ενδεχόμενο, που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει η κυβέρνηση, να μειώσει τις οροφές των δαπανών στα υπουργεία σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα.