Eγγραφο “βόμβα” της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, που παρουσιάστηκε, στην προχθεσινή σύσκεψη, στο Δημαρχείο, με αντικείμενο την εισφορά γης σε χρήμα από ξενοδόχους της Ιαλυσού και του Φαληρακίου, εντός περιοχών που ισχύουν αυξημένοι συντελεστές δόμησης, αλλά και την είσπραξη των οφειλών από το σύνολο των υπόχρεων ξενοδόχων του νησιού, δίνει σαφείς απαντήσεις για τις ευθύνες των αρμοδίων αιρετών του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης.
Την ώρα, που η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας επιδιώκει να μετατοπίσει το βάρος των ευθυνών στον δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, ο οποίος δήθεν δεν φρόντισε στη διετία που διετέλεσε πολιτικός προϊστάμενος της πολεοδομίας της Νομαρχίας για την τακτοποίηση της υπόθεσης, αποδεικνύεται ότι 12 δήμαρχοι της Ρόδου και των γύρω νησιών, η Διεύθυνση Τουρισμού Δωδεκανήσου, η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου και η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου ήταν ενήμεροι για την εκκρεμότητα και τους είχε ζητηθεί να ενεργήσουν αρμοδίως! Στο έγγραφο, που υπογράφεται από τον Αναπληρωτή Διευθυντή ΠΟΧΩΠΕ κ. Γ. Χατζάκη, το οποίο είχε κοινοποιηθεί στον αντινομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Χριστοφάκη, τον Νομικό Σύμβουλο της Νομαρχίας, στο Τμήμα ΠΕΧΩ και στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου αναφέρονται τα εξής:
ΘΕΜΑ: «Έλεγχος υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων για τυχόν υποχρέωσή τους για δωρεάν παραχώρηση γης ή καταβολής αυτής σε χρήμα, στο Δήμο, όπου ανήκουν».
Το άρθρο 8 του Π.Δ. της 6/17-10-1978 (Φ.Ε.Κ. 538Δ’), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του Π.Δ. της 20/28-1-198Β(Φ.Ε.Κ. 61Δ’) και διορθώθηκε με το Φ.Ε.Κ. 173Δ71-3-1998 και ισχύει σήμερα και την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του Π.Δ. της 30.6/23-7-1991 (Φ.Ε.Κ. 474Δ’), καθορίζει τους όρους δόμησης για την ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων εκτός ορίων οικισμών και σχεδίων πόλεων. Από τις διατάξεις του εδαφίου Ε παρ.7 και 8 του πιο πάνω άρθρου, ορίζεται ανώτατο όριο εκμετάλλευσης των εκτός σχεδίου κειμένων γηπέδων για τουριστικές εγκαταστάσεις τα 4000 τ.μ., ανεξάρτητα από το εάν από την επιφάνεια και τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης του γηπέδου προκύπτει επιφάνεια δόμησης τουριστικής εγκατάστασης μεγαλύτερη των 4000 τ.μ. Στη συνέχεια οι ίδιες πιο πάνω διατάξεις επιτρέπουν την υπέρβαση του ορίου αυτού της μεγίστης επιτρεπόμενης πολεοδομικής εκμετάλλευσης των 4000 τ.μ. με την προϋπόθεση παραχώρησης στον οικείο δήμο χωρίς αποζημίωση έκτασης από την επιφάνεια του γηπέδου της μελλοντικής τουριστικής εγκατάστασης. Ως χρήσεις γης της έκτασης αυτής ορίζονται μόνο οι συναφείς με τη συλλογική αναψυχή, όπως τουριστικά περίπτερα, αθλοπαιδιές, λουτρικές εγκαταστάσεις και άλλες μη οχλούσες την τουριστική εγκατάσταση χρήσεις κοινωνικού εξοπλισμού και κοινωνικής-τεχνικής υποδομής αποκλειομένων των κάθε λειτουργικής μορφής ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και των χώρων οργανωμένης κατασκήνωσης (κάμπινγκ).
Η παραχώρηση αυτή έπρεπε να γίνει πριν από την έκδοση της οικοδομικής αδείας με συμβολαιογραφική πράξη. Το μέγεθος της παραχωρούμενης έκτασης κλιμακώνεται ανάλογα με την πέραν των 4000 τ.μ. επιτυγχανόμενη δόμηση και καθορίζεται σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις των παραγράφων 7α1. 7α2, 7α3, του εδαφίου Ε. Η ισχύς της πιο πάνω διάταξης, αρχίζει για αιτήσεις οικοδομικών αδειών, που κατατέθηκαν από τις 28-1-1988 και μετά στην Υπηρεσία μας και αφορά επίσης και τις προσθήκες τουριστικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ 27233/643/21-1-1989 έγγραφο της Διεύθυνσης Χ.Ο.Κ.Κ. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη Νομαρχία υποχρέωση παραχώρησης τμήματος του γηπέδου είναι δυνατόν να μετατραπεί σε υποχρέωση καταβολής προς τον οικείο Δήμο χρηματικού ποσού. Η τιμή μονάδος στην περίπτωση αυτή ορίζεται σύμφωνα με τις περί απαλλοτριώσεως διατάξεις (Ν. 2882/2001). Τα περιεχόμενα στο Δήμο χρηματικά ποσά κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό και διατίθεται υποχρεωτικά για τις ανάγκες καθαριότητας, φωτισμού, για τη δημιουργία έργων κοινωνικής -τεχνικής υποδομής ή κοινωνικού εξοπλισμού, καθώς και για έργα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Η μετατροπή αυτή πραγματοποιείται με απόφαση του Νομάρχη σύμφωνα με ειδικότερες διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 1 του από 20-1-1988 ( Φ.Ε.Κ. 61Δ’) και της παρ. 3 του άρθρου 1 του Π.Δ. της 30.6/23-7-1991 (Φ.Ε.Κ. 474Δ’).
Επειδή η Δ/νση μας λόγω των ενδογενών αδυναμιών της σε στελεχιακό δυναμικό και τεχνικές υποδομές δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει την εφαρμογή των πιο πάνω συμβολαιογραφικών πράξεων και την καταβολή των χρηματικών ποσών, παρακαλούμε όπως:
1) Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου να ενημερώσει τα μέλη της και τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, που δεν ολοκλήρωσαν αυτή την διαδικασία και εμπίπτουν στην υποχρέωση αυτή περί εισφοράς σε γη ή χρήμα, προς τους αντίστοιχους Δήμους, τόσο ως προς την σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης, όσο και ως προς την δυνατότητα υποβολής αίτησης στην Νομαρχία για μετατροπή σε χρήμα, άμεσα να επικοινωνήσουν με την Δ/νση Πολεοδομίας – Χωροταξίας και Περιβάλλοντος και να προσκομίσουν:
α) Έντυπα των οικοδομικών αδειών
β) Τοπογραφικά διαγράμματα και διαγράμματα κάλυψης
γ) Σχέδιο γενικής διάταξης
2) Οι τεχνικές υπηρεσίες εκάστου Δήμου να συντάξουν πίνακα με τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής τους που υπάγονται στις αντίστοιχες διατάξεις που προβλέπει ο Νόμος για τις οφειλόμενες εισφορές με την υπαγωγή στις παρεκκλίσεις
3) Η Δ/νση Τουρισμού Δωδ/σου- Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, να συνδράμει στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ενημερώνοντάς μας σχετικά, από τα στοιχεία του αρχείου της, με την υποβολή κατάστασης των ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού, που ενέκρινε τις αντίστοιχες αρχιτεκτονικές μελέτες από το 1987 μέχρι σήμερα, σε νέες τουριστικές εγκαταστάσεις ή προσθήκες και με επιφάνειες συνολικά, πέραν των 4000 τ.μ. για κάθε γήπεδο.
Θεωρούμε δε ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι Δήμοι και ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων θα πρέπει να συνεργαστούν για την ολοκλήρωση της διευθέτησης της εκκρεμότητας και εφαρμογή της νομιμότητας. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση εκ μέρους των ενδιαφερομένων μελών η Δ/νση μας οφείλει να προβεί σε ενημέρωση των κατά περίπτωση αρμοδίων υπηρεσιών Περιβάλλοντος (Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, Τμήμα ΠΕ.ΧΩ- Τμήμα Περιβάλλοντος- Ν.Α Δωδ/σου) για τις τυχόν δικές τους ενέργειες (π.χ ανάκληση έγκρισης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(Μ.Π.Ε).
Επίσης προκύπτει ζήτημα νομιμότητας των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων που υπάγονται σε αυτές τις πολεοδομικές διατάξεις δεδομένου ότι έγινε χρήση της παρέκκλισης πέραν των 4000 μ2 χωρίς την αναγκαία υποχρέωσή τους για δωρεάν παραχώρηση γης ή καταβολής αυτής σε χρήμα στον Δήμο ή στην Κοινότητα που ανήκουν.Σας ενημερώνουμε ότι σ’ αυτές τις διατάξεις υπάγονται και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, που εξέδωσαν οικοδομικές άδειες, που εξακολουθούν να είναι σε ισχύ ή αναθεωρήσεις αυτών και δεν έχουν ακόμη ανεγερθεί.
Ως εκ τούτου παρακαλείσθε, όπως προβείτε το ταχύτερο δυνατό στην υποβολή όλων των στοιχείων που ζητούνται προκειμένου στην συνέχεια η Δ/νση μας να ολοκληρώσει τις κατά νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες».
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/engrafo-vomva-tis-poleodomias-gia-tin-isfora-gis-se-chrima/