Προβληματισμός επικρατεί στους εκκλησιαστικούς κύκλους της Δωδεκανήσου, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης και με αφορμή την νέα εποχή στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους.
Στον απόηχο και της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δημιουργούνται πλέον νέα δεδομένα αλλά και προσδοκίες.
Σημειώνεται πως οι σχέσεις της Εκκλησίας, είχαν πραγματικά ‘κλονιστεί’ τα τελευταία χρόνια με την απελθούσα κυβέρνηση Τσίπρα, σε σημείο να εκφράζεται πολύ έντονη δυσαρέσκεια από τους ιεράρχες και τους εκπροσώπους της εκκλησίας, για μια σειρά από ζητήματα τα οποία παρέμειναν εκκρεμή και δημιούργησαν σημεία τριβής με τους τέως κυβερνώντες.
Ωστόσο, από την στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη ότι η πρόταση συμφωνίας Εκκλησίας – Κράτους του περασμένου Νοεμβρίου με την προηγούμενη κυβέρνηση, θεωρείται πλέον «ως μη γενόμενη» και ότι ο διάλογος ξεκινά από την αρχή (‘TabulaRaca’) τόσο οι κύκλοι της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέφρασαν ικανοποίηση.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι, όπως στο παρελθόν έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος και σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, καμία αλλαγή στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας -άρα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει ούτε το άρθρο 3 ούτε το άρθρο 13 του Συντάγματος και φυσικά καμία ερμηνευτική εγκύκλιος.
Συνεπώς, υπάρχουν πολλές προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να αγνοήσει τα ζητήματα της Εκκλησίας, που έχουν τεθεί επί τάπητος.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο ότι η κυβέρνηση και η πολιτεία εγγυώνται πλήρως την διασφάλιση των υφισταμένων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών των ιερέων και εν γένει των εργασιακών δικαιωμάτων των κληρικών.
Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση και στον κοινωνικό ρόλο που επιτελεί η Εκκλησία σε όλη την Ελλάδα, κυρίως τα τελευταία 10 χρόνια, κατά την περίοδο της κρίσης και την καθοριστική συμβολή της στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Τα σοβαρά ζητήματα
στα Δωδεκάνησα
Στην δική μας περιοχή, στα Δωδεκάνησα, υπάρχουν πολλά προβλήματα και ακόμη πιο σοβαρές εκκρεμότητες που κάποιοι αρχιερείς, εκτιμούν πως έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια και χρήζουν επείγουσας λύσης.
Βασικό πρόβλημα της περιοχής μας, παραμένει το «Νομικό Καθεστώς των Δωδεκανήσων».
Οι Ιερές Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τον κανονισμό λειτουργίας, την αναγνώριση του αριθμού των μοναστηριών, των ενοριών κ.λπ. καθώς δεν υπάρχει σοβαρή βάση και το αναγκαίο νομικό πλαίσιο.
Το ζήτημα έχει τεθεί πολλές φορές και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (καθώς είναι η περιοχή ευθύνης του) που έχει ζητήσει να ρυθμιστεί το Νομικό Καθεστώς της Εκκλησίας των Δωδεκανήσων.
Επιπλέον, ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν σοβαρά τον κλήρο τόσο στις περιοχές ευθύνης του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και της Εκκλησίας της Ελλάδος, παραμένουν:
– η μισθοδοσία του κλήρου
– η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών (η εκκλησιαστική εκπαίδευση καθώς κάποιες αποφάσεις του ΣτΕ έκριναν αντισυνταγματικά κάποια βιβλία)
– η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, προς όφελος τόσο της εθνικής οικονομίας όσο και της κοινωνίας, δεδομένου πως τα χρήματα της Εκκλησίας διαχέονται κυρίως υπέρ του κοινωνικού συνόλου
– η διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών
– η κατανομή θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις όλης της χώρας καθώς τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν γίνει διορισμοί ιερέων και, δεν μπορούν να γίνουν ούτε χειροτονίες αφού δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις
Εκκλησιαστικοί κύκλοι της περιοχής μας, εκτιμούν πως όλα αυτά τα εκκρεμή ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και απαιτούν λύσεις. Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέπει να ενσκήψει με προσοχή και να επιδείξει την αρμόζουσα πολιτική βούληση, μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς είναι ισχυρή και αυτοδύναμη κι έχει άνεση κινήσεων.
Όσον αφορά την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στα Δωδεκάνησα, φαίνεται ότι παραμένει ένας ‘αστικός’ μύθος αφού δεν είναι και τόσο… αμύθητη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Μητροπόλεις στην περιοχή μας, έχουν στην κατοχή τους αρκετά ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς και κάποια χωράφια. Ωστόσο, η διαδικασία αξιοποίησης δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς ‘σκοντάφτει’ στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και φυσικά, υπάρχει η μεγάλη φορολόγηση που την καθιστά δύσκολη.
https://www.dimokratiki.gr/25-07-2019/archizei-mia-nea-epochi-stis-scheseis-ekklisias-kratoys/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.