Οι κίνδυνοι από τα τσουνάμι, δηλαδή τα παλιρροϊκά κύματα που προκαλούν οι ισχυροί υποθαλάσσιοι σεισμοί, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στο συνέδριο που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του, στην πόλη «Gocek» της γειτονικής Τουρκίας.
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν φορείς της περιοχής μας καθώς και οι επιστήμονες που ήρθαν στη Ρόδο για να ενημερωθούν για τη λειτουργία των συστημάτων παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας.
Το συνέδριο οργανώθηκε στη γειτονική χώρα με ευθύνη Ελλήνων και Τούρκων επιστημόνων όπως οι κκ Κώστας Συνολάκης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Axmet Cevdet και Utku Kanoglu.
Το συνέδριο είχε ως στόχο να φέρει σε επαφή επιστήμονες από όλο τον κόσμο και να αξιολογήσει τις διεργασίες της φύσης που μπορεί να καταλήξουν σε ισχυρούς σεισμούς και παλιρροϊκά κύματα.
Έγινε παρουσίαση εργασιών και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιστημόνων σε θέματα που αφορούν την προειδοποίηση για την εμφάνιση των κυμάτων σε περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί ισχυρός σεισμός. Στο συνέδριο έγινε συζήτηση και για τις πολιτικές που μπορούν να εφαρμοσθούν ώστε οι συνέπειες από ένα τσουνάμι να είναι οι λιγότερες.
Στο συνέδριο μετείχαν επιστήμονες από την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Μεξικό, το Περού, την Αφρική, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ινδία και την Ινδονησία.
Έγιναν αρκετές και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από τους συνέδρους με αφορμή τα δεδομένα που υπάρχουν.
Στην ομιλία του ο ερευνητής σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στους ισχυρούς σεισμούς που έχουν πλήξει την Ελλάδα και την Τουρκία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μίλησε και για την εμφάνιση των κυμάτων τσουνάμι μετά απόισχυρούς σεισμούς.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα η πόλη της Ρόδου έχουν πληγεί πολλές φορές στο παρελθόν από ισχυρά κύματα τσουνάμι έπειτα από ισχυρούς σεισμούς, όπως το 227 και 148 π.Χ. στην αρχαιότητα, αλλά και αργότερα δηλαδή το 1481, 1609, 1741 και 1851.
Οι ιστορικές μαρτυρίες που έχουν συλλεγεί, αλλά και οι υπαίθριες έρευνες που έγιναν στις ακτογραμμές τόσο της Ρόδου όσο και στις τοποθεσίες Dalaman και Fetiye σε συνεργασία με επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Tohoku και Kyoto της Ιαπωνίας και της ¶γκυρας, δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι αυτά τα ισχυρά κύματα και ίσως και άλλα που παραμένουν ακόμη άγνωστα, όχι μόνο υπήρξαν αλλά προκάλεσαν και μεγάλες καταστροφές.
«Πράγματι, τα κύματα αυτού του τύπου είναι εξαιρετικά βίαια.Προσβάλλουν τις ακτές αιφνίδια και μπορούν να διεισδύσουν στην ξηρά σε απόσταση δεκάδων ή και εκατοντάδων μέτρων. Η κύρια πηγή αυτών των τσουνάμι εντοπίζεται στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της απέναντι τουρκικής ακτής όπου γίνονται ισχυρότατοι σεισμοί. Είναι όμως δυνατό να προκληθεί τσουνάμι και από σεισμικά αίτια», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος μίλησε και για το σύστημα παρακολούθησης που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Δήμο Ρόδου. Το σύστημα αυτό έχει την δυνατότητα να ειδοποιεί όλους τους αρμόδιους φορείς σε περίπτωση σεισμού. Τουλάχιστον 80 άτομα επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο συνέδριο που διεξήχθη στη γειτονική χώρα θα έρθουν σήμερα στη Ρόδο για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία του συστήματος.
«Ορισμένοι από τους επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο συνέδριο που διεξήχθη στη γειτονική χώρα Τουρκία θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση του συστήματος καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας που λειτουργεί στο Δήμο Ρόδου», δήλωσε ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Αργύρης.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/ellinotourkiko-sinedrio-gia-sismous-ke-tsounami/