Την απλοποίηση και τη βελτίωση της διαδικασίας θεωρήσεων (βίζα) για τους τουρίστες που προέρχονται, κυρίως από Ρωσία και Κίνα, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων τουριστών στην Ε.Ε. Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των χωρών-μελών της Μεσογείου κατέγραψε η Ελλάδα τους πρώτους επτά μήνες του έτους. Ειδικότερα, η Κομισιόν, ανταποκρινόμενη σε ένα πάγιο αίτημα κρατών-μελών για τη διευκόλυνση των θεωρήσεων υπηκόων που προέρχονται από ορισμένες τρίτες χώρες, ανακοίνωσε προχθές ότι ετοιμάζει μια επανεξέταση του κώδικα θεωρήσεων μέχρι το τέλος του έτους. Οπως τονίζει, στόχος της είναι η απλοποίηση και η βελτίωση των διαδικασιών θεωρήσεων, ιδίως για τουρίστες που προέρχονται από τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία διατηρώντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας στην Ε.Ε.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ρώσων και των Κινέζων επισκεπτών της Ε.Ε. έχει διπλασιαστεί, οι δε ροές από την Ινδία αυξάνονται επίσης ραγδαία. Ωστόσο, πολλοί δυνητικοί ταξιδιώτες από χώρες εκτός της E.E. έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα εμπόδια όσον αφορά στη θεώρηση, όταν αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Ευρώπη. Η νέα πρωτοβουλία αποσκοπεί στην εξάλειψη των επίπονων διαδικασιών των θεωρήσεων και στην προσέλκυση περισσότερων ξένων τουριστών στην Ευρώπη, επισημαίνει η Κομισιόν.
Εν τω μεταξύ, με αφορμή την προχθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, η Επιτροπή παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την τουριστική κίνηση, από τα οποία προκύπτει ότι, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών να αυξάνονται κατά 5% το πρώτο εξάμηνο του 2013. Τα καλύτερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+9%) και στη Νότια Ευρώπη και τις ακτές της Μεσογείου (+6%). Από τα στοιχεία προκύπτει ότι μεταξύ των χωρών της Μεσογείου πρώτη το 2013 ήρθε η Ισπανία με 34 εκατομμύρια τουρίστες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο και 4% αύξηση στις διεθνείς αφίξεις συγκριτικά με την περασμένη χρονιά. Ωστόσο, σε ποσοστιαία αύξηση η Ελλάδα βρίσκεται με 9,2% στη δεύτερη θέση μεταξύ των μεσογειακών χωρών μετά τη Μάλτα και πριν από την Πορτογαλία.
Στην Ελλάδα, η οποία φιλοξένησε γύρω στα 7 εκατομμύρια τουρίστες σε διάστημα επτά μηνών, ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 9,2%. Η Μάλτα και η Πορτογαλία, επίσης, ανέφεραν ισχυρή αύξηση με ποσοστά +10% και +8% αντίστοιχα.
Στη Βόρεια Ευρώπη τα αποτελέσματα ήταν επίσης καλά, αλλά πιο περιορισμένα (μέση αύξηση 3%), με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο καταγράφηκε αύξηση 4% στις διεθνείς αφίξεις. Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της Γαλλίας απ’ όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου αντιστάθμισε τη μείωση του αριθμού των εσωτερικών τουριστών. Πρωταθλήτριες στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη ήταν η Σλοβακία (+19%), η Λετονία (+11%) και η Λιθουανία (+9%). Πολλά υποσχόμενα είναι και τα αποτελέσματα από το νέο κράτος-μέλος της Ε.Ε., την Κροατία. Στη χώρα αυτή σημειώθηκε αύξηση 5,4% στις διεθνείς αφίξεις και 3,3% στις διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2012.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανοδική τάση επιβεβαιώνεται και από βασικούς δείκτες του τομέα των αερομεταφορών, όπου τα ταξίδια σε ευρωπαϊκά δρομολόγια αυξήθηκαν με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό το 2013 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου σχεδόν δύο εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες προσγειώθηκαν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, γεγονός το οποίο, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, ενίσχυσε τη μεσογειακή αυτή χώρα, η οποία αγωνίζεται να ορθοποδήσει από την οικονομική κρίση». Επίσης, το αεροδρόμιο της Μάλτας γνώρισε τον καλύτερο μήνα όλων των εποχών, αφού μόνο τον Αύγουστο πέρασαν από το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού 500.000 επιβάτες.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-komision-aplopii-tin-ekdosi-vizas/